Siirry pääsisältöön

Jatta Heinlahti & Jonna Monola: Sadonkaari – satokauden kutsuvimmat reseptit ja ideat

Riemukkaat sävelet ja serenadit nostattavat mielen kevyeksi. Vapun väriloisto innostaa tanssahtelemaan itse elämää ja iloa. Karkailevat ilmapallot pomppivat pilviä päin. Nyt nostetaan poreilevat maljat, nautitaan kulaukset pilvistä pudonneita pisaroita.

Jatta Heinlahti & Jonna Monola:
Sadonkaari – satokauden kutsuvimmat reseptit ja ideat
Aula & Co 2021
173 sivua

Ruokatoimittaja ja stylisti Jatta Heinlahden ja valokuvaaja Jonna Monolan teos Sadonkaari – satokauden kutsuvimmat reseptit ja ideat ei ole pelkkä reseptikokoelma. Ennemminkin se on tunnelmamatka vuodenkiertoon; eräänlainen kokoelma ajatuksia siitä, miten eri vuodenajat näkyvät keittiössä ja ylipäätään elämässä. Resepteistä löytyy ideoita lautaselle mutta myös keittiön ulkopuolelle.

Sadonkaari rakentuu vuodenkierron mukaan. Syksyn sävelestä kuljetaan kohti talvea ja ystävänpäivää, keväällä nautitaan pääsiäisen tunnelmasta ja kevään karnevaalista, alkukesän juhlista siirrytään keskikesän taikaan ja sadonkorjuuseen. Matkan varrella voidaan nauttia kurpitsakakkua, joululeipää ja paahdettua parsaa, koristeeksi voidaan rakentaa syysseppele ja hemmottelua varten sopii laventelinen ruusukuorinta. 


Sadonkaari
 on viehättävä teos, joka hellii aisteja monin tavoin. Jonna Monolan kauniit ja rauhoittavat kuvat sopivat hyvin lempeään tekstiin. Ohjeiden ja vinkkien myötä voi nähdä itsensä nostamassa ystävyyden maljaa tai nauttimassa palaa kevätpilven reunaa, pavlovaa. Aisteja kutkuttavat myös musiikkivinkit, jotka ovat oiva lisä teoksen vinkkien keskellä.

Sadonkaari – satokauden kutsuvimmat reseptit ja ideat on mainio lahjavinkki tunnelmoijalle ja nautiskelijalle. Omaan hyllyynkin se sopii mainiosti, kirjan äärelle palaa mielellään useampia kertoja vaikka vain katselemaan silmää hivelevää kokonaisuutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on