Siirry pääsisältöön

Niillas Holmberg: Halla Helle

Kevätlämpimät ovat jatkuneet jo pitemmän aikaa, eikä lunta ole enää kuin vaarojen varjoisimmilla rinteillä. Järripeipon siritys sekoittuu Mantokosken pauhuun, jokiranta kivikkoineen sammaleineen lemuaa. Kosken rinta on rottingilla. Ääni ja tuoksu ovat kantautuneet jo kylälle asti. Kylää joen takaa valvova Ailigas-tunturi tekee äänen kuljettamisessa osansa: vesistön jokia laaksoittavat vaarat kaikuvat, kaitsevat soinnit huomaansa.

Niillas Holmberg: Halla Helle
Gummerus 2021
455 sivua
äänikirjan lukija Niillas Holmberg
kesto 15 t 54 min

Runoilija, muusikko ja kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin esikoisromaani Halla Helle on kiehtova yhdistelmä arkista elämää ja henkistä ulottuvuutta. Romaani vie Saamenmaalle ja asettaa kokijaksi ja katsojaksi Samun, joka on ulkopuolinen mutta haluaa päästä osaksi yhteisöä.

Samu on papinpoika, joka saapuu Utsjoelle kirjastonhoitajaksi. Pohjoiseen häntä houkuttaa Elle, saamelaistaiteilija, jonka taiteilijanimi on Halla Helle. Elle lähettää Samulle runoiksi muuntamiaan uniensa kuvauksia, ja niitä Samu ryhtyy tulkitsemaan Freudin ja Jungin hengessä. Samalla hän yrittää päästä selville itsestään, juuristaan ja yhteisöstä, joka on moninainen ja elävä, läsnä nykyajassa ja yhteydessä perinteeseen.

Halla Helle avaa hienosti saamelaisten asemaa ja historiaa. Mytologia on vahvasti läsnä samalla, kun Samu yrittää psykologian keinoin ymmärtää naista, joka häntä kiinnostaa, ja samalla myös seutua, joka häntä vetää puoleensa. Samu yritys ymmärtää sitä maailmaa, jonka osaksi hän haluaa asettua, on kiinnostavaa. Pidänkin paljon romaanin kertojavalinnasta: Samun hahmon kautta välittyy käsitys ulkopuolisuudesta ja siitä, miten aina ei ole helppoa ymmärtää, vaikka ymmärryksen halua onkin. 

Romaanin kieli on vakuuttavaa ja kaunista. Aika ajoin kieli tosin kompastelee mielestäni hieman tarpeettomaan kikkailuun mutta pääosin kerrontaa kuuntelee mielellään ja kuvailua mielessä hellien.

Joella tuntuu olevan kaksijakoisia tuntemuksia siitä, miksi se rupeaisi. Se hengähtää tämän tästä järveksi, vuolastuu aina vain toviksi ennen kuin rannat taas loittonevat toisistaan. Lopulta se saa jahkailtua itsensä Tenoon.


Halla Helle muualla: Kirjaluotsi.

Kommentit

  1. Minä rakastuin tämän kirjan kieleen. Saamelaisuus tulee tutuksi tämän kirjan sivuilla hyvin värikkäästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saamelaisuutta tämä ilmentää hienosti, samoin sitä, miten valtaväestö on saamelaisia kohdellut. Silmiä avaava teos.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii