Siirry pääsisältöön

Maggie Nelson: Jane – Eräs murha / Punaiset osat

"Nyt ei ole aika kysyä, miksi tällaista tapahtuu,
vaan on aika uskoa, pastori sanoi,
ja neljäsataa ihmistä itki.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin aamu on hiljainen
ja uskoa vailla. On aika
esittää kysymyksiä."
Maggie Nelson: Jane – Eräs murha / Punaiset osat
S&S 2020
alkuteokset Jane – a murder 2005,
The Red Parts 2007
suomentanut Kaijamari Sivill
415 sivua

Maggie Nelsonin romaanit Jane – Eräs murha ja Punaiset osat on julkaistu Suomessa yhteisniteenä vuonna 2020. Niteen osat ovat jossain määrin erilaisia mutta vahva yhteinen tekijä niissä on kirjailija Maggie Nelsonin täti Jane Mixer, jota Nelson ei koskaan ehtinyt tapaamaan: Jane murhattiin muutama vuosi ennen sisarentyttärensä syntymää.

Ja Janen murha on se tapahtuma, jonka ympärille kaikki kietoutuu. Se on tapahtuma, joka vaikuttaa koko Janen perheen elämään ja sittemmin myös esimerkiksi Maggie Nelsonin elämään.

Jane – Eräs murha on vaikuttava ja moninainen tutkielma murhasta, joka tapahtui vuonna 1969. Kaksikymmentäkolmevuotias yliopisto-opiskelija Jane Mixer oli lähdössä käymään vanhempiensa luona mutta ei koskaan päässyt perille. Janen ruumis löydettiin pieneltä hautausmaalta seuraavana aamuna. Jane kuvaa näitä tapahtumia. Romaani koostuu Janen päiväkirjakatkelmista, runoista ja erilaisista lähteistä, joiden kautta muotoutuu kuva nuoresta naisesta, joka oli täynnä elämää ja muutakin kuin vain murhan uhri.

Punaiset osat on Janen jatkumo. Ensimmäisen osan ilmestyttyä kävi ilmi, että kehittyneiden DNA-tutkimusten avulla voi olla mahdollista tavoittaa Janen murhaaja vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Punaiset osat kuvaa oikeudenkäyntiä ja sen ohessa ensimmäistä osaa laajemmin myös kirjailijan omaa elämää: kasvua naiseksi yhteisössä, jossa vallitsee väkivallan kulttuuri, ja perheessä, jossa kohdataan monenlaisia tragedioita isän kuolemasta sisaren vangitsemiseen.

Jane – Eräs murha on ihmeellinen. Se on sekoitus erilaisia tekstilajeja, ilmava ja samalla painava. Ilmaisussa on herkkyyttä, joka nivoutuu hämmästyttävän saumattomasti osaksi dokumentaarista raportointia ja nuoren naisen päiväkirjamerkintöjä. Runon keinoin Nelson kuvaa vaikuttavasti sitä, miten surmanteko kalvaa läheisiä vielä vuosia myöhemmin ja on vakiintunut osa perheen historiaa, puhuttiinpa siitä ääneen tai ei.

Punaiset osat on ensimmäistä osaa esseemäisempi ja henkilökohtaisempi. Siinä kirjailija tulee aiempaa enemmän esille, avaa itseään lukijalle samalla, kun meneillään on oikeudenkäynti, joka raastaa ja repii auki haavoja. Teos kritisoi väkivaltakulttuuria, joka mässäilee murhilla ja rikosoikeudenkäynneillä. Yksilöistä tulee yhtäkkiä julkista riistaa kaiken kauheuden keskellä. Vaikka Punaiset osat on hieno teos, ei se minun lukukokemuksessani nouse aivan Janen tasolle. Ensimmäisessä osassa ihastuin erityisesti ilmaisuun, ja vaikka toinenkin osa on kertakaikkisen hyvin kirjoitettu, en tavoita siitä samaa lumoa kuin ensimmäisestä.

Maggie Nelsonin yhteisniteestä muualla: Kulttuuri kukoistaa, TarukirjaReader, why did I marry him?, Kirjaluotsi, Lumiomena ja Mitä luimme kerran.

Keski-kirjastot 2021: 18. Runoromaani tai säeromaani.

Helmet 2021: 38. Kirja on käännetty hyvin.

Kommentit

 1. Kuulostaa kiinnostavalta teokselta, vaikka aihepiiri on surullinen. Kiitos lukuvinkistä.
  Nyt nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihepiiristä huolimatta en kokenut, että olisi liian raskas. Toki rankkaakin sisältöä mukana on.
   Aurinkoisia kevätpäiviä, Mai!

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa. Toivottavasti tulee joskus kirjastossa vastaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on