Siirry pääsisältöön

Maggie Nelson: Jane – Eräs murha / Punaiset osat

"Nyt ei ole aika kysyä, miksi tällaista tapahtuu,
vaan on aika uskoa, pastori sanoi,
ja neljäsataa ihmistä itki.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin aamu on hiljainen
ja uskoa vailla. On aika
esittää kysymyksiä."
Maggie Nelson: Jane – Eräs murha / Punaiset osat
S&S 2020
alkuteokset Jane – a murder 2005,
The Red Parts 2007
suomentanut Kaijamari Sivill
415 sivua

Maggie Nelsonin romaanit Jane – Eräs murha ja Punaiset osat on julkaistu Suomessa yhteisniteenä vuonna 2020. Niteen osat ovat jossain määrin erilaisia mutta vahva yhteinen tekijä niissä on kirjailija Maggie Nelsonin täti Jane Mixer, jota Nelson ei koskaan ehtinyt tapaamaan: Jane murhattiin muutama vuosi ennen sisarentyttärensä syntymää.

Ja Janen murha on se tapahtuma, jonka ympärille kaikki kietoutuu. Se on tapahtuma, joka vaikuttaa koko Janen perheen elämään ja sittemmin myös esimerkiksi Maggie Nelsonin elämään.

Jane – Eräs murha on vaikuttava ja moninainen tutkielma murhasta, joka tapahtui vuonna 1969. Kaksikymmentäkolmevuotias yliopisto-opiskelija Jane Mixer oli lähdössä käymään vanhempiensa luona mutta ei koskaan päässyt perille. Janen ruumis löydettiin pieneltä hautausmaalta seuraavana aamuna. Jane kuvaa näitä tapahtumia. Romaani koostuu Janen päiväkirjakatkelmista, runoista ja erilaisista lähteistä, joiden kautta muotoutuu kuva nuoresta naisesta, joka oli täynnä elämää ja muutakin kuin vain murhan uhri.

Punaiset osat on Janen jatkumo. Ensimmäisen osan ilmestyttyä kävi ilmi, että kehittyneiden DNA-tutkimusten avulla voi olla mahdollista tavoittaa Janen murhaaja vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Punaiset osat kuvaa oikeudenkäyntiä ja sen ohessa ensimmäistä osaa laajemmin myös kirjailijan omaa elämää: kasvua naiseksi yhteisössä, jossa vallitsee väkivallan kulttuuri, ja perheessä, jossa kohdataan monenlaisia tragedioita isän kuolemasta sisaren vangitsemiseen.

Jane – Eräs murha on ihmeellinen. Se on sekoitus erilaisia tekstilajeja, ilmava ja samalla painava. Ilmaisussa on herkkyyttä, joka nivoutuu hämmästyttävän saumattomasti osaksi dokumentaarista raportointia ja nuoren naisen päiväkirjamerkintöjä. Runon keinoin Nelson kuvaa vaikuttavasti sitä, miten surmanteko kalvaa läheisiä vielä vuosia myöhemmin ja on vakiintunut osa perheen historiaa, puhuttiinpa siitä ääneen tai ei.

Punaiset osat on ensimmäistä osaa esseemäisempi ja henkilökohtaisempi. Siinä kirjailija tulee aiempaa enemmän esille, avaa itseään lukijalle samalla, kun meneillään on oikeudenkäynti, joka raastaa ja repii auki haavoja. Teos kritisoi väkivaltakulttuuria, joka mässäilee murhilla ja rikosoikeudenkäynneillä. Yksilöistä tulee yhtäkkiä julkista riistaa kaiken kauheuden keskellä. Vaikka Punaiset osat on hieno teos, ei se minun lukukokemuksessani nouse aivan Janen tasolle. Ensimmäisessä osassa ihastuin erityisesti ilmaisuun, ja vaikka toinenkin osa on kertakaikkisen hyvin kirjoitettu, en tavoita siitä samaa lumoa kuin ensimmäisestä.

Maggie Nelsonin yhteisniteestä muualla: Kulttuuri kukoistaa, TarukirjaReader, why did I marry him?, Kirjaluotsi, Lumiomena ja Mitä luimme kerran.

Keski-kirjastot 2021: 18. Runoromaani tai säeromaani.

Helmet 2021: 38. Kirja on käännetty hyvin.

Kommentit

  1. Kuulostaa kiinnostavalta teokselta, vaikka aihepiiri on surullinen. Kiitos lukuvinkistä.
    Nyt nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihepiiristä huolimatta en kokenut, että olisi liian raskas. Toki rankkaakin sisältöä mukana on.
      Aurinkoisia kevätpäiviä, Mai!

      Poista
  2. Tämä kiinnostaa. Toivottavasti tulee joskus kirjastossa vastaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...