Siirry pääsisältöön

Candice Carty-Williams: Queenie

Töissä tein minimaalisen määrän hommia ja jäin myöhään, jotten joutuisi palaamaan taloon, johon en lähimainkaan ollut asettunut kodiksi. Bussissa välttelin autoepisodin aiheuttamia syyllisyyden hyökyjä, tuijotin minun ja Tomin viestiketjua ja yritin tahdonvoimalla saada hänet vastaamaan. Ei mitään sitten lauantaiöisen siististi poikki -muistutuksen. Puhelin värisi kädessäni, mutta tarkistettuani tekstiviestit, WhatsAppin ja sähköpostin en saanut selvää, minkä takia. Selasin ruutuja ja näin ikonin, jossa oli sydän ja punainen viesti-ilmoitus oikeassa kulmassa. Se OkCupid-sovellus, jonka tytöt olivat juhlissa ladanneet puhelimeeni. Vedin syvään henkeä ja avasin sovelluksen varovasti, tietämättä yhtään, mitä oli luvassa.

Candice Carty-Williams: Queenie
WSOY 2021
alkuteos Queenie
suomentanut Natasha Vilokkinen
462 sivua
äänikirjan lukija Anna-Riikka Rajanen
kesto 11 t 22 min

Queenien nimihenkilö on britannianjamaikalainen toimittaja, jonka poikaystävä haluaa tauolle. Queenien mielestä kyseessä on nimenomaan tauko, mutta poikaystävä Tom saattaa olla hieman eri mieltä. Töissäkään ei mene aivan mutkattomasti, sillä Queenien juttuideat ajankohtaisista puheenaiheista eivät saa oikein myötätuulta taakseen.

Queenien tukena on onneksi ystäväjoukko, Corgit-ryhmä, jonka kanssa jakaa ajatuksia niin elävässä elämässä kuin WhatsAppissa. Ystäviensä kanssa Queenie voi puida erikoisia kohtaamisiaan miesten kanssa, kun Tom ei näytä tekevän paluuta ja jonkinlaisilla kohtaamisilla Queenien täytyy poikaystävän jättämää aukkoa elämässään täyttää. (Kielikuva on tässä kohtaa todella kehno, tiedän.) Mutta ei ystävienkään kanssa lopulta ihan putkeen mene, ja erilaisten käänteiden jälkeen Queenie ajautuu aina vain kummallisempiin tilanteisiin niin työpaikallaan kuin vapaa-aikanaankin.

Queenie on rinnastettu Bridget Jonesiin, mutta minä näen tässä hahmossa enemmän syvyyttä ja surua. Queenie on henkilönä myös sellainen, että hänelle toivoo hyvää, hänen tekemisiään seuraa vierestä sydän syrjällään ja häntä haluaisi halata. Mutta halaaminen ei käy, sillä Queenie ei pidä fyysisestä läheisyydestä.

Fyysistä läheisyyttä hän kuitenkin antaa satunnaisille miesseuralaisilleen. Sen myötä hän joutuu kaltoin kohdelluksi ja monin tavoin toiseutetuksi ja sivuutetuksi. Sen seuraaminen on sydäntäsärkevää, eikä voi kuin toivoa, että Queenie ymmärtäisi, miten pahoin hän kohtelee itseään antaessaan miesten kohdella häntä huonosti. Ja onneksi ymmärrys vähitellen kasvaa.

Matkalla kotiin laitoin viestin Guylle. Hän tuli illalla käymään, harrasti seksiä kehoni kanssa kahdesti ja lähti. Emme taaskaan käyttäneet kumia. Minun pitäisi ryhdistäytyä eikä sabotoida itseäni.

Queenie ei kuitenkaan ole pelkkää kurjuutta vaan kerronnassa on kepeyttä ja paikoin jopa hupaisuutta, joka saa nauramaan. Henkilöhahmoissa on jotain ihastuttavaa ja se, miten Queenien jamaikalaisjuuria tuodaan esille, on hyvin elävää. Elävä on koko Queenien tarinakin.

Kaunokirjallisuuden yksi tärkeä tehtävä on avata sitä, miten muut ihmiset tässä maailmassa elävät. Queenie tuo vaikuttavasti esille sen, minkälaista on elää päähenkilön on elää maailmassa, joka on valkoisten. "En ole rasisti" -tyyppi voi kevyesti latistaa Black lives matter -ilmiön ja rodullistaminen on arkipäivää. Rasismi on jatkuvasti osa elämää, ja sen Queenie osoittaa liikoja alleviivaamatta, vakuuttavasti.

Queenie on kiihkeä ja kevyt, pysäyttävä ja painava. Se sisältää tärkeitä teemoja rodullistamisesta toiseuttamiseen ja muistuttaa, että #metoo ei ole menneisyyttä. Tarina imaisee mukaansa ja kantaa hyvin, vaikka loppua kohti imu hieman laimeneekin. Queenie vaikuttaa jakavan vahvasti mielipiteitä, mutta minä kannustan antamaan romaanille mahdollisuuden.

Queenien ovat lukeneet myös ainakin Katja ja Suttastiina.

Keski-kirjastot 2021: 13. Kirjassa erilaiset kulttuurit kohtaavat. 

Helmet 2021: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on