Siirry pääsisältöön

Candice Carty-Williams: Queenie

Töissä tein minimaalisen määrän hommia ja jäin myöhään, jotten joutuisi palaamaan taloon, johon en lähimainkaan ollut asettunut kodiksi. Bussissa välttelin autoepisodin aiheuttamia syyllisyyden hyökyjä, tuijotin minun ja Tomin viestiketjua ja yritin tahdonvoimalla saada hänet vastaamaan. Ei mitään sitten lauantaiöisen siististi poikki -muistutuksen. Puhelin värisi kädessäni, mutta tarkistettuani tekstiviestit, WhatsAppin ja sähköpostin en saanut selvää, minkä takia. Selasin ruutuja ja näin ikonin, jossa oli sydän ja punainen viesti-ilmoitus oikeassa kulmassa. Se OkCupid-sovellus, jonka tytöt olivat juhlissa ladanneet puhelimeeni. Vedin syvään henkeä ja avasin sovelluksen varovasti, tietämättä yhtään, mitä oli luvassa.

Candice Carty-Williams: Queenie
WSOY 2021
alkuteos Queenie
suomentanut Natasha Vilokkinen
462 sivua
äänikirjan lukija Anna-Riikka Rajanen
kesto 11 t 22 min

Queenien nimihenkilö on britannianjamaikalainen toimittaja, jonka poikaystävä haluaa tauolle. Queenien mielestä kyseessä on nimenomaan tauko, mutta poikaystävä Tom saattaa olla hieman eri mieltä. Töissäkään ei mene aivan mutkattomasti, sillä Queenien juttuideat ajankohtaisista puheenaiheista eivät saa oikein myötätuulta taakseen.

Queenien tukena on onneksi ystäväjoukko, Corgit-ryhmä, jonka kanssa jakaa ajatuksia niin elävässä elämässä kuin WhatsAppissa. Ystäviensä kanssa Queenie voi puida erikoisia kohtaamisiaan miesten kanssa, kun Tom ei näytä tekevän paluuta ja jonkinlaisilla kohtaamisilla Queenien täytyy poikaystävän jättämää aukkoa elämässään täyttää. (Kielikuva on tässä kohtaa todella kehno, tiedän.) Mutta ei ystävienkään kanssa lopulta ihan putkeen mene, ja erilaisten käänteiden jälkeen Queenie ajautuu aina vain kummallisempiin tilanteisiin niin työpaikallaan kuin vapaa-aikanaankin.

Queenie on rinnastettu Bridget Jonesiin, mutta minä näen tässä hahmossa enemmän syvyyttä ja surua. Queenie on henkilönä myös sellainen, että hänelle toivoo hyvää, hänen tekemisiään seuraa vierestä sydän syrjällään ja häntä haluaisi halata. Mutta halaaminen ei käy, sillä Queenie ei pidä fyysisestä läheisyydestä.

Fyysistä läheisyyttä hän kuitenkin antaa satunnaisille miesseuralaisilleen. Sen myötä hän joutuu kaltoin kohdelluksi ja monin tavoin toiseutetuksi ja sivuutetuksi. Sen seuraaminen on sydäntäsärkevää, eikä voi kuin toivoa, että Queenie ymmärtäisi, miten pahoin hän kohtelee itseään antaessaan miesten kohdella häntä huonosti. Ja onneksi ymmärrys vähitellen kasvaa.

Matkalla kotiin laitoin viestin Guylle. Hän tuli illalla käymään, harrasti seksiä kehoni kanssa kahdesti ja lähti. Emme taaskaan käyttäneet kumia. Minun pitäisi ryhdistäytyä eikä sabotoida itseäni.

Queenie ei kuitenkaan ole pelkkää kurjuutta vaan kerronnassa on kepeyttä ja paikoin jopa hupaisuutta, joka saa nauramaan. Henkilöhahmoissa on jotain ihastuttavaa ja se, miten Queenien jamaikalaisjuuria tuodaan esille, on hyvin elävää. Elävä on koko Queenien tarinakin.

Kaunokirjallisuuden yksi tärkeä tehtävä on avata sitä, miten muut ihmiset tässä maailmassa elävät. Queenie tuo vaikuttavasti esille sen, minkälaista on elää päähenkilön on elää maailmassa, joka on valkoisten. "En ole rasisti" -tyyppi voi kevyesti latistaa Black lives matter -ilmiön ja rodullistaminen on arkipäivää. Rasismi on jatkuvasti osa elämää, ja sen Queenie osoittaa liikoja alleviivaamatta, vakuuttavasti.

Queenie on kiihkeä ja kevyt, pysäyttävä ja painava. Se sisältää tärkeitä teemoja rodullistamisesta toiseuttamiseen ja muistuttaa, että #metoo ei ole menneisyyttä. Tarina imaisee mukaansa ja kantaa hyvin, vaikka loppua kohti imu hieman laimeneekin. Queenie vaikuttaa jakavan vahvasti mielipiteitä, mutta minä kannustan antamaan romaanille mahdollisuuden.

Queenien ovat lukeneet myös ainakin Katja ja Suttastiina.

Keski-kirjastot 2021: 13. Kirjassa erilaiset kulttuurit kohtaavat. 

Helmet 2021: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok