Siirry pääsisältöön

Anja Portin: Radio Popov

Lämmin tuuli puhalsi kylkiluideni välistä ja sai lihakseni rentoutumaan. Kaikesta yöllä kokemastani huolimatta tunsin olevani onnellinen. Ja jos minä, maailman yksinäisin poika, olin sinä yönä onnellinen, ehkä myös muut Unohdetut voisivat vielä tuntea samoin. Ainakin voisin auttaa heitä huomaamaan, että joku kuuli, niin, todellakin kuuli heidät yön pimeydessä. Ja kun viimein yön valjetessa aamuksi kävin nukkumaan, mieleni täytti vain yksi asia. Radio Popov.

Anja Portin: Radio Popov
Kuvitus Miila Westin
S&S 2020
289 sivua

Ekaluokkalainen sai joululahjaksi Radio Popovin, jota luettiin iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Kun kirja oli saatu loppuun, lapsi henkäisi: "Olipas se muuten hyvä kirja." Niin oli.

Radio Popovin päähenkilö on Alfred Unohdettu, yhdeksänvuotias lapsi, joka elää käytännössä omillaan. Äiti ei ole ollut Afredin elämässä syntymän jälkeen lainkaan, ja isä on jatkuvasti matkoilla tai henkisesti poissa. Kun Alfred on yksin kotona, alkaa öisin postiluukusta ilmaantua omenoita ja voileipiä, villasukatkin. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä postinkantajaa ja päätyy Amandan luokse.

Amanda on paitsi öisin saapuvien sanomalehtien jakaja, Herkkäkorvainen, jonka tehtävänä on löytää yksinäisiä lapsia. Herkkäkorvaisten erityistaito on kuulla yksinäisten lasten huokailut, ja siten Amanda kuulee Alfredin ja osaa tarjota tälle apua. Amandan mukana Alfred päätyy Maailman reunalle, idylliseen puutaloon, jota omenapuut ympäröivät. 

Varsinainen käänne tapahtuu, kun Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen A. S. Popov. Radiolähetin on keino tavoittaa muita unohdettuja lapsia, ja Alfred alkaakin juontaa öistä radiolähetystä, joka on salainen ja vain tietyille lapsille tarkoitettu. 

Etukäteen pohdin, onko tarina liian vaativa seitsemänvuotiaalle. Hän ei varmastikaan ymmärtänyt ihan kaikkea mutta piti kirjaa hyvänä. Luulenpa, että Radio Popovilla on pienelle lukijalle uutta annettavaa, kunhan lapsi vähän kasvaa. Seitsemänvuotiaalle kirjassa oli sopivasti jännitystä ja kiinnostavia käänteitä, joten mielenkiinto säilyi loppuun saakka.

Radio Popov on haikea ja kaunis tarina lapsista, jotka ovat yksin ja unohdettuja. Se, miten lapset jäävät aikuisten arjessa sivuun, on riipaisevaa. Ja se, miten joku kuitenkin unohdetut lapset huomaa, luo toivoa. 

Tarinassa ilahduttaa se, että siihen ei rakennu vahvaa hyvän ja pahan vastakkainasettelua. Sen sijaan Radio Popov muistuttaa, että syitä lasten henkisen hylkäämisen taustalla voi olla monia, eivätkä tilanteet ole yksiselitteisiä. Tarina muistuttaa myös siitä, että perheissä voi olla monenlaisia tilanteita, jotka eivät näy ulospäin. Hulppeassa talossa saattaa majailla yksinäinen lapsi, joka tarvitsee huomiota ja rakkautta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittanut Radio Popov on lämminhenkinen tarina, joka koskettaa monenikäisiä. Se myös välittää viestiä, jolla on merkitystä: ehkä kirja havahduttaa lisää herkkäkorvaisia aikuisia kuuntelemaan lasten tarpeita.

Anja Portinin ihastuttavasta teoksesta muualla: Kirjasähkökäyrä, Hemulin kirjahylly ja Lastenkirjahylly.

Kirjaa käsitellään myös Yle Areenan Aamun kirjassa.

Helmet 2021: 32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa.

Keski-kirjastot 2021: 16. Kirja kertoo yksinäisyydestä. 

Kommentit

  1. Ihana kirja, joka ei syyttele, vaan antaa keinoja selviytyä. Turvallisten aikuisten tuki, kun vanhemmuus on hukassa, on ensiarvoisen tärkeää unohdetuille lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Mai. Toivon, että tämä kirja löytää paljon lukijoita. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on