Siirry pääsisältöön

Kupliva kirjoittaminen ja Kynä

"Kirjoittaminen voisi ja sen pitäisi kuitenkin olla tärkeä, helppokäyttöinen ja tehokas työkalu ja jopa työmotivaation lähde. Kirjoittaminen on se keino, jolla nykymaailmassa välitetään tietoa mutta myös synnytetään innostusta. Lyhyesti sanoen: kirjoittamalla vaikutetaan asioihin. Se, joka on kiinnostunut työstään, on kiinnostunut myös edistämään siihen liittyviä asioita. Hyvällä kirjoitustaidolla hyvien ja tärkeiden asioiden edistäminen on mahdollista." (Teoksesta Kupliva kirjoittaminen.) 

"Kirjoittaminen ei koskaan ole 'vain kirjoittamista'. Se on arvon luomista, maailmojen rakentamista ja uusien näkökulmien avaamista." (Teoksesta Kynä.)

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud:
Kupliva kirjoittaminen – iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020
304 sivua

Mirjami Haimelin & Satu Rämö:
Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta
Tuuma 2020
296 sivua

Kirjoittamisesta kiinnostuneille on tarjolla monenlaisia oppaita ja teoksia, jotka kannustavat kirjoittamaan ja kehittämään kirjoittamisen taitoja. Oivan lisänsä kirjoittamisoppaiden joukkoon tuovat kaksi viime vuonna julkaistua teosta: Urpu Strellmanin ja Kimmo Svinhufvudin Kupliva kirjoittaminen – iloa ja tehoa työelämän teksteihin (Art House 2020) sekä Mirjami Haimelinin ja Satu Rämön Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta (Tuuma 2020). Vaikka molemmat teokset käsittelevät kirjoittamista, on näkökulmissa eroa sen verran, että kummallekin löytyy paikkansa kirjahyllystä.

Kynä on kelpo perusteos kirjoittamisesta. Se rakentuu ajatukseen kirjoittamisesta prosessina – niin kuin oikeastaan lähes kaiken kirjoittamisen tulisi rakentua. Motivaation ja inspiraation löytämisen, taustatyön ja lukijan huomioimisen kautta edetään varsinaiseen kirjoittamistyöhön: kirjoittamisen aloittamiseen, raakaan työhön, oman äänen ja uskalluksen etsimiseen, uskottavuuteen, blokin ylittämiseen, flow'n löytämiseen ja palautteen hakemiseen. Kynän avulla voi mainiosti lähestyä jonkin oman tekstin kirjoittamista vaihe vaiheelta, kirjoittajien antamia vinkkejä hyödyntäen. Lähestymistapa on lavea ajatuksella, että teos sopii lähes kaikenlaisten tekstien kirjoittamisen taustalle, ja siten Kynää voi suositella erityisesti aloittavalle kirjoittajalle.

Työkseen kirjoittavalle ja työelämässä tekstien kanssa toimivalle oiva teos on Kupliva kirjoittaminen. Liikkeelle teoksessa lähdetään perustellusti siitä, mitä on vaikuttava kirjoittaminen. Työelämän teksteissä usein on lähtökohtana saada aikaan vaikutuksia, ja siten kirjoittajan tulisikin aivan aluksi kysyä itseltään: "Miksi?" Miksi teksti kirjoitetaan, mitä sillä tavoitellaan? Vaikuttavasta kirjoittamisesta siirrytään tehokkaan kirjoittamiseen osioon, joka tarjoaa vinkkejä siihen, kuinka tekstit voi saada tehokkaammin ajatuksista ja aikeista konkreettisiksi tuotoksiksi. Työelämän tekstilajeja -osio sisältää vinkkejä siihen, mitä kirjoittajan on hyvä ottaa huomioon laatiessaan arkisia työhön liittyviä tekstejä, ja esimerkiksi ohjeet sähköpostiviestin laatimiseen ovat senlaatuisia, että niiden palauttaminen mieleen voisi olla monessakin työyhteisössä tarpeen. Kuplivan kirjoittamisen neljäs osa tarjoaa simppeleitä vinkkejä kielenhuoltoon.

Molempien teosten kirjoittajat ovat kirjoittamisen osaajia ja asiantuntijoita, ja kaikki tuovat esille omia kokemuksiaan kirjoittamisesta. Kynään on lisäksi haastateltu erilaisia kirjoittajia räppäri Mikko "Pyhimys" Kuoppalasta kirjailija Anna-Leena Härköseen.

Sekä Kynä että Kupliva kirjoittaminen tarjoavat työkaluja kirjoittamiseen. Olennaista molemmissa teoksissa on se lähtöajatus, että kirjoittaminen on taito, jonka voi oppia ja jota voi harjaannuttaa – se ei siis ole mikään myötäsyntyinen taito, joka joko on tai ei ole ihmisellä luonnostaan. Tosin teokseen haastateltu kirjailija Saara Turunen toteaa ajattelevansa, "ettei kirjoittamista voi oikeastaan oppia". Ajatuksen taustaa ei kuitenkaan avata lainkaan.

Molemmat teokset muistuttavat, että vaikka kirjoittaminen voi tuntua (ja monesti tuntuu) vaikealta, on olemassa keinoja tehdä kirjoittamisesta helpompaa. Niin Kuplivan kirjoittamisen kuin Kynän ote on kannustava ja lämmin, ei ryppyotsainen ja vakava. Molempia voi siis lämpimästi suositella, mikäli kirjoittamisen taitojen kehittäminen kiinnostaa. Kynää täydentää myös tehtäväkirja, joka tarjoaa joitakin konkreettisia lisävinkkejä kirjoittamisen prosessiin.

Kiitos Art House -kustantamolle Kuplivan kirjoittamisen arvostelukappaleesta. Kynä on oma ostos.

Helmet 2021: 47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta.

Kommentit

 1. Kiinnostava avaus näistä kahdesta kirjoitusoppaasta! Oma työurani liittyi pitkälti sanoihin ja erikielisiin teksteihin, kirjoittaminen onkin edelleen luontevin ja omin tapa ilmaista itseäni. Kirjoittaminen on paitsi hauskaa ja antoisaa myös oiva ja terapeuttinenkin keino selkiinnyttää ja etäyttää omia ajatuksiaan.

  Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, mutta kirjoittamisen tekniikan hiomiseen ja kuplivan kirjoittamisen ilon löytämiseen uskoisin näistä teoksista olevan monille sanojen kanssa työskenteleville ja painiskelijoille sekä harrastelijakirjoittajille vinkeiksi ja innostajiksi. Iloisiin kynäilemisiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin työskentelen paljon tekstien ja kirjoittamisen äärellä ja kirjoittaminen on minulle luontevaa. Silti tuntuu, että aina voi oppia uutta. Oikeastaan vähän yllätyinkin siitä, miten hyviä vinkkejä Kupliva kirjoittaminen tarjoaa nimenomaan työelämän teksteihin. Minusta se olisikin hyvä perusteos monelle työpaikalle.

   Kynä taas on mainio perusteos, jonka avulla on hyvä päästä kiinni kirjoittamiseen. Suosittelen siis molempia!

   Iloisia kynäilyhetkiä, Takkutukka! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on