Siirry pääsisältöön

Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys

Eversti Aureliano Buendíalla oli vielä aikaa lähettää joka toinen viikko Macondoon yksityiskohtainen tilanneselostus. Yhden ainoan kerran hän kirjoitti Ursulalle. Hänen lähdöstään oli silloin kulunut kahdeksan kuukautta. Erikoislähetti toi taloon sinetöidyn kirjekuoren jonka sisällä olevaan paperilappuun eversti oli piirtänyt huolitellulla käsialallaan: "Pitäkää hyvää huolta isästä, hän kuolee kohta." Ursula säikähti. "Aureliano tietää mistä puhuu", hän sanoi ja pyysi kylänväkeä avuksi viemään José Arcadio Buendían makuuhuoneeseensa. Hän oli aivan yhtä painava kuin ennenkin, ja sitä paitsi hän oli vuosikymmenet kastanjapuun alla istuttuaan kehittänyt erikoisen kyvyn lisätä painoaan tahdonvoimallaan.

Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys
WSOY 2010, 23. painos
1. suomenkielinen painos 1971
alkuteos Cien años de soledad 1967
suomentanut Matti Rossi
414 sivua

Nobel-palkitun Gabriel García Márquezin pääteos Sadan vuoden yksinäisyys on hämmästyttävä romaani, josta haluaisi sanoa paljon mutta josta on samalla vaikea sanoa mitään. Kirjailijansa pääteokseksi luonnehdittu tarina on täynnä säkenöivää tarinankerrontaa, hämmentäviä sattumuksia ja persoonallisia henkilöitä, jotka pyristelevät läpi elämänsä miten parhaiten osaavat.

Romaani sijoittuu kolumbialaiseen kylään, Macondoon, ja keskiössä on Buendían suku. Sukuun on aikanaan syntynyt poikalapsi, jonka takapuolessa on komeillut siansaparo, ja ennustus kertoo, että suku sammuu, kun toinen saparopoika syntyy. Näiden kahden tapahtuman välille sijoittuu ajanjakso, johon osuu ihmeellisiä tapahtumia taivaalle nousevine naisineen ja puuhun sidottuine miehineen. Realismiin kietoutuu maagisuus, mikä sopivassa määrin tekee romaanista tarinankerronnan juhlaa.

Sukutarina kietoutuu vahvasti Macondon kylään – suku ja kylä kukoistavat ja ajautuvat kohti tuhoaan samanaikaisesti. Laaja perhe kokee yhteiskunnallisia mullistuksia, rikastuu ja köyhtyy niin kuin kyläkin. Elämänmenoon kuuluu se, että ensin eletään ja sitten kuollaan.

Sadan vuoden yksinäisyys ei ole nopeaa luettavaa. Alkuun lukuisat henkilöt samanlaisine nimineen ovat sekoittua ja vie aikaa päästä ilotulitukseen sisälle. Mutta kun tarinaa imaisee mukaansaa, se pitää otteessaan, ja intensiivinen kerronta runsain virkkein ja mammuttimaisin kappalein kiehtoo, ravistelee ja ihmetyttää. Kieli on rikasta ja suomennos toimii erinomaisesti.

Macondon kylä muodostaa romaaniin pienoismaailman, joka kaiuttaa yhteiskunnallisia liikkeitä ja tapahtumia. Tarinassa on vahvaa eroottista virettä mutta myös jonkinlaista haikeutta. Sadan vuoden yksinäisyys on huikea, hurja ja täynnä elämää. En ensi lukemalla varmasti läheskään kaikkea tästä runsaudensarvesta tavoittanut, mutta lukukokemus oli mieleenjäävä. En lainkaan ihmettele romaanin klassikkoasemaa.

García Márquezin teoksesta muualla: Kirsin Book Club, Luettua elämääKirjavinkit ja Paljon melua kirjoista.

Keski-kirjastot 2021: 6. Keski-kirjastojen aikuisten lukudiplomiin kuuluva kirja.

Helmet 2021: 10. Kirjan nimessä on numero. 

Kirja löytyy myös sanomalehti Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta, joten osallistun tällä Jokken kirjanurkan haasteeseen.

Kommentit

  1. Luin tämän aikoinaan ja tykkäsin tosi paljon! Maaginen realismi yleensä toimii kohdallani. Ihailen aina sitä, kun kirjailija nostattaa tarinan aivan uusiin sfääreihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarina tässä tosiaan nousee aivan uusiin sfääreihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on