Siirry pääsisältöön

Jenni Multisilta: Mitä tapahtui merenneidoille

Yritän pyyhkiä Lindan pois, mutta hän ei suostu katoamaan. Hän makaa saippuavaahdon keskellä kylpyammeessa ja heiluttelee jalkojaan. Vartalolle sulaneet kuplat saavat suomut kimaltamaan.

Jenni Multisilta: Mitä tapahtui merenneidoille
Like 2021
325 sivua
äänikirjan lukija Johanna Kokko
kesto 10 t 16 min

Jenni Multisillan toisinkoinen Mitä tapahtui merenneidoille on kertomus ystävyydestä, rakkaudesta, taiteesta ja ikävistä tunteista, kuten pakkomielteistä ja mustasukkaisuudesta. Se on psykologinen trilleri, joka nappaa lukijan otteeseensa alusta alkaen herättämällä kosolti kysymyksiä ja tarjoamalla vastauksia vähitellen. Kaiken ympärillä uivat mystiset hahmot, merenneidot. Kuolivatko he, koska heihin ei uskottu?

Romaanin minäkertoja on Nella, joka valmistautuu merkittävään roolisuoritukseen teatterissa. Ilma-akrobaatin mieltä kalvaa kuitenkin paljon isompi kysymys: Mitä tapahtui Lindalle? Mihin Linda katosi?

Nella ei pääse eroon kaihertavasta epävarmuudestaan vaan hänen on pakko tietää, miksi Linda ei enää ole osa tavallista arkea. Vaikka monet vastustavat Nellan aikeita, on kysymyksiin pakko saada vastauksia, ja niin Nella päätyy tutkimaan menneisyyttä ja itseään sekä matkustamaan Oulun lähistölle Varjakan saarelle. Siellä Linda viimeksi nähtiin, ja siellä piti tulla julkisuuteen Lindan taideprojektin, jonka piti olla jotain suurta. Jäljelle kuitenkin jäi vain painostava hiljaisuus ja kesän jälkeen autioitunut saari ränsistyneine rakennuksineen.

Mitä tapahtui merenneidoille on rakennettu taitavasti. Eri aikatasot nivoutuvat luontevasti yhteen ja tiivis tunnelma rakentuu vihjeistä, joita lukijalle tarjoillaan. Nella päätyy epäilemään omia havaintojaan, ja lukija päätyy epäilemään Nellaa. Kuinka paljon voi luottaa minäkertojaan, joka itsekin puhuu pakkomielteisyydestään? 

Romaania leimaa vahvasti merenneitokuvasto. Linda tatuoi itseensä suomuja ja maalaa merenneitoja, Nella pukee teatterissa ylleen pyrstön. Varjakan saaren historiasta löytyy tragedia, kahdenkymmenen naisen hukkuminen sata vuotta aiemmin, ja Linda näkee uhrit merenneitoina. Satumaiset hahmot ovat toimiva osa rapistunutta ympäristöä, merta ja syksyllä lakastuvaa luontoa.

Mitä tapahtui merenneidolle on jännitteinen trilleri, jonka vetovoima säilyy alusta loppuun saakka. Jännitykseen sekoittuu sopivassa määrin kauhuelementtejä ja mystiikkaa. Kiinnostava kokonaisuus siis.

Helmet 2021 -lukuhaaste: 13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin.

Kommentit

  1. Tästä saattaisin tykätä. Kiehtova tuo merenneitoaspekti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan kiehtova ja minusta hyvin rakennettu kiinteäksi osaksi tarinaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on