Siirry pääsisältöön

Robert Galbraith: Levoton veri

Strike käveli takaisin Amershamin asemalle päin ohi keskiluokkaisten lääkäreiden ja juristien pensasaitojen ja kahden auton tallien ja ajatteli Margot Bamboroughia. Nainen oli hahmottunut vanhan tohtorin muistoista eloisana ja vahvana persoonana, mikä oli, järjetöntä kyllä, tullut Strikelle yllätyksenä. Kadonnut Margot Bamborough oli asettunut Striken mielessä haamumaisen aineettomaksi, ikään kuin olisi ollut ennalta määrättyä, että hän jonain päivänä haihtuisi sateiseen iltahämärään, josta ei milloinkaan palaisi.

Robert Galbraith: Levoton veri
Otava 2020
alkuteos Troubled blood
suomentanut Ilkka Rekiaro
892 sivua
äänikirjan lukija Eero Saarinen
kesto 34 t 19 min

Levoton veri on Cormoran Striken ja Robin Ellacottin etsivätyöstä kertovan sarjan viides osa. Se on myös tähänastisista osista järkälemäisin: luettavaa on noin 900 sivua ja kuunneltavaa reilut 34 tuntia. On siis sanomattakin selvää, että käänteitä etsivätoimiston toimeksiantojen tutkinnassa riittää.

Tällä kertaa tutkinnan keskiössä on neljänkymmenen vuoden takainen katoamistapaus. Lääkäri Margot Bamborough katosi työpäivänsä jälkeen vuonna 1974 eikä koskaan saapunut tapaamaan ystäväänsä pubiin, kuten ennalta oli sovittu. Tarinan nykyajassa Margotin tytär Anna haluaa viimein selvittää, mihin äiti katosi, kun tytär oli vielä pieni.

On selvää, että tapauksen selvittäminen ei käy käden käänteessä. Vuosikymmenten takainen katoaminen vie Cormoranin ja Robinin tapaamaan ikääntyneitä ihmisiä ja kuulemaan muistoja, jotka eivät aina ole aivan luotettavia. Anna on saanut innoituksen tutkinnan avaamiseen meediolta, eivätkä henkimaailman jutut ole irrallaan Margotin katoamistapauksesta muutenkaan. Aiemmin tehdyn poliisitutkinnan jäljiltä löytyy muistiinpanoja horoskoopeista ja kummallisia lausahduksia.

Samaan aikaan kaksikon välillä väreilee, Robin setvii avioeroaan ja Cormoran valmistautuu hyvästelemään vakavasti sairaan Joan-tätinsä. Myös Striken kauan kadoksissa ollut isä kuohuttaa tunteita. Lisäksi kiemuroita aiheuttaa laajentuneen etsivätoimiston työntekijäkaarti, jonka yksi jäsen on erityisesti Robinin mieliharmina.

Levoton veri on sarjan edellisosien tapaan vetävä ja kiinnostava, ja kaiken kaikkiaan viihdyin äänikirjan parissa hyvin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tiivistäminen ei olisi tehnyt kokonaisuudelle pahaa – paikoin oli uupumus iskeä lavean kuvauksen keskellä.

Eero Saarisen luentaa on ilo kuunnella, niin tälläkin kertaa. Äänikirjaformaatissa haasteita toi kuitenkin laaja henkilökavalkadi, eikä aina ollut ihan helppoa pysyä perillä, kuka milloinkin oli esillä. Katoamistapauksen monipolvisuus painuu ajoittain päähenkilökaksikon muiden asioiden alle, mutta pidän kyllä siitä, miten päähahmot tuntuvat syvenevän osa osalta.

Levoton veri muualla: Luetut.net ja Kirjojen keskellä.

Helmet 2021: 39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia.

Keski-kirjastot 2021: 4. Kirjassa halataan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on