Siirry pääsisältöön

Minna Salami: Aistien viisaus

Europatriarkaatti vie identiteetiltä lyyrisyyden. Identiteetin aistivoimainen tarkastelu saa sen näyttäytymään yhteisenä, kaikkien omistamana. Nyt maailmasta on tullut paikka, jossa termit musta ja valkoinen tai nainen ja mies merkitsevät tiettyjä ominaisuuksia. Miten niihin on mahdollista valaa eri merkityksiä, merkityksiä jotka voisivat avata rajaamisen asemesta? Identiteetti ei ole yhdenkään henkilön tai ryhmän omistettavissa. Se on yhteinen ominaisuus, joka mahdollistaa ihmisten tarvitsemat ihmissuhteet. Jos sosiaaliset suhteet muuttuvat, yhteiskunta muuttuu, koska se rakentuu sosiaalisista suhteista.

Minna Salami: Aistien viisaus –
mustan feminismin näkökulma kaikille
S&S 2020
alkuteos Sensuous Knowledge 2019
suomentanut Sini Linteri
240 sivua
äänikirjan lukija Anniina Piiparinen
kesto 7 t 5 min

Minna Salamin teos Aistien viisaus sysää ajatuksia liikkeelle jo heti nimellään, joka yhdistää aistit ja viisauden, siis tuntemukset ja järjen. Ajatus on kiehtova lukijalle, joka on kasvanut olettamukseen, jonka mukaan järki ja tunteet ovat erillisiä ja niiden tuleekin pysytellä erillään. Ja kirjassaan Salami haastaakin vakiintuneen ajatuksen siitä, mitä tieto ja tietäminen on. Mitä on europatriarkaalinen tieto? Mitä on tiede? 

Ja miksi europatriarkaalinen tieto on "kenties suurin este maapallon ja sen asukkaiden hyvinvoinnille"?

Minna Salami kyseenalaistaa länsimaisen yhteiskunnan tavan ihannoida järkeä ja tietoa. Hän nostaa järjen rinnalle henkisyyttä ja kehollisuutta ja osoittaa, miten ihmisen juuret ovat muualla kuin huipputieteessä ja miten tilaa tulee olla myös tuntemiselle, aisteille ja taiteelle.

Tiedon ja tieteen lisäksi suomalais-nigerialainen kirjailija tarkastelee teoksessaan vapautumista, dekolonisaatiota, identiteettiä, mustaa, naiseutta, sisaruutta, valtaa ja kauneutta. Esseet ponnistavat mustasta feminismistä mutta eivät sulkien pois vaan avaten ajatusta yhtenäisyydestä ja sisaruudesta. Ennen kaikkea esseet avaavat silmiä ja avartavat ajattelua: että noin voi nähdä!

Aistien viisaus on elämys, jonka äärelle haluan palata uudelleen. Minna Salami murtaa lukijan ympäriltä rakenteita, joiden olemassaoloa on vaikea tiedostaa, niin vakiintuneita ne ovat. Perustellen ja vakuuttavasti hän osoittaa, että maailman voi nähdä toisin kuin mihin europatriarkaatin lävistämässä länsimaisessa ajattelutavassa on totuttu. Se ravistelee.

Aistien viisaudesta ansiokas ja paneutunut kirjoitus Mitä luimme kerran -blogissa

Keski-kirjastot 2021: 17. Kirja, jolla on kiinnostava nimi.

Helmet 2021 -lukuhaaste: 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä.

Kommentit

  1. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea. Vaikuttaa tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella hyvä ja ehdottomasti sellainen, että haluan lukea tämän jossain vaiheessa uudelleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on