Siirry pääsisältöön

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä

Pelko kasvoi joka päivä. Joka päivä tuli aamu, päivä, ilta ja yö ja sitten sama uudelleen. Päivät pysyivät paikoillaan ja liikahtamatta. Istuin tai seisoin kauniissa kodissamme tai kuljin ikkunasta ikkunaan. Eikä mitään tapahtunut. Jyrki Jämsen ei soittanut, ei työvoimatoimiston virkailija eikä kukaan, vanha kotimme pysyi paikoillaan samalla tavalla kuin päivät, se vain oli siellä, se oli tyhjä ja siellä oli hiljaista.

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
Tammi 2021
325 sivua

Annamari Marttisella on taito kirjoittaa tavallisista ihmistä samaistuttavasti ja tarjoamalla ikään kuin ikkunan henkilön elämään ja arkeen. Sen osoittaa myös Häiriömerkintä, jonka päähenkilö Karoliina ajautuu vähä vähältä koti taloudellista katastrofia.

Alussa kaikki on hyvin. Karoliina työskentelee autosihteerinä ja hankkii itselleen ja joka toinen viikko luonaan asuvalle tyttärelleen uuden kodin. Siitä tulee unelmien koti, ja heti alkajaisiksi asunnon keittiö revitään alas ja tilalle rakennetaan uusi.

Ongelmana on vain se, että vanha koti ei kiinteistönvälittäjän vakuutteluista huolimatta menekään kaupaksi. Huoli kasvaa ja kasvaa, kun asuntonäyttöihin ei tule ketään ja Karoliinan pitää kuukausien ajan huolehtia kahden asunnon lainoista ja vastikkeista sekä uuden asunnon remonttikuluista. Pienesti väreillyt pelko kasvaa suureksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Karoliina irtisanotaan työstään autosihteerinä. Ei ole työpaikkaa eikä palkkaa, mutta on kaksi asuntoa ja auto, syödäkin pitäisi.

Seurasin sivusta miten pinta, jolla seisoin, kallistui. Kallistuminen oli hidasta, mutta pysähtymätöntä, ja joka päivä tunsin sen pienen, karmean liikkeen, vaikka sitä ei pystynyt näkemään.

Kaiken keskellä Karoliina jää hyvin yksin. Hänen on vaikea myöntää itselleen, saati muille, kuinka suureksi ongelma vähitellen kasvaa. Hän etsii ja löytää tilanteeseen pikaratkaisuja, jotka vain syventävät kuilua, johon hän on putoamassa. Lukijana Karoliinan ahdinkoa seuraa huoli rinnassa, hyvää toivoen – ja samalla tietäen, että helppoa ulospääsyä ei ole. Taivaalta ei sada mannaa, vaikka Karoliina kuinka toivoo.

Kiinnostavaa on se, miten Karoliinalle tuntuu olevan ahdingon keskellä hirvittävän tärkeää se, että hänelle ei tule maksuhäiriömerkintää. Se on ikään kuin hukkuvan viimeinen oljenkorsi, merkki siitä, että tilanne ei ole vielä lohduton – vähän niin kuin alkoholin ongelmakäyttäjä sanoo juomisensa olevan hallinnassa, jos pystyy vielä hoitamaan työnsä ja asiansa.

Häiriömerkintä on ravisteleva ja paikoin jopa ahdistava romaani siitä, mitä tapahtuu, kun taloudellinen turvallisuus katoaa. Ahdistavuus ei ole huono asia vaan osoittaa, kuinka tarkkanäköisesti ja todentuntuisesti Marttinen kirjoittaa Karoliinan ahdingosta. Karoliinan yksinäisyys ja kehää kiertävät ajatukset koskettavat, ja hänen toivoisi saavan apua. Realistiseen otteeseen kuuluu se, että helppoa ratkaisua Marttinen ei tarjoa, ja hyvä niin.

Kasvavaa ahdinkoa ja Karoliinan päänsisäistä myrskyä korostetaan myös kerronnan keinoin. Pitkät virkkeet kasvattavat syöksykierrettä ja luovat kuvan hätääntyneen ihmisen ajatuksista, jotka pyörivät lähinnä yhden asian, rahanpuutteen, ympärillä.

Häiriömerkintä on havainnollinen romaani siitä, mitä taloudellisen tilanteen romahtaminen ihmiselle tekee. Se osoittaa, kuinka yksin ihminen voi rahahuoliensa keskellä jäädä ja kuinka pitkään lumipallo voi kasvaa, ennen kuin tilanne todella räjähtää käsiin. Ja kaiken keskellä on yksilö, ihminen, joka laskee päiviä ja tunteja seuraavaan tuloerään, jonka tietää katoavan taivaan tuuliin saman tien. Ja joka hetki pinta kallistuu enemmän, pelko kasvaa.

Helmet 2021: 11. Kirja kertoo köyhyydestä. 

Keski-kirjastot 2021: 24. Kirjassa esiintyy jokin juhlapäivä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on