Siirry pääsisältöön

Hanna Velling: Kutsumaton

Tässä mä nyt sitten asun. Ainakin toistaiseksi. Pieni kaksio, jossa on erillinen keittiö. Tarpeeksi lähellä tyttöjä, tarpeeksi kaukana Mirjasta.

Hanna Velling: Kutsumaton
Bazar 2020
288 sivua

Mikon ja Mirjan avioliitto ei pelkästään natise liitoksissaan vaan kohtaa käännekohdan, joka johtaa pariskunnan eroon. Käännekohta on nimeltään Siru, joka ei ole samanlainen kuin Mikon edelliset sivuliikkeet vaan tarjoaa jotain uutta. 

Seuraa uudelleenjärjestely, joka vaikuttaa monen ihmisen elämään. Mikko jättää Mirjan eikä ole enää Lindalle ja Miisalle isä, joka on päivittäisessä arjessa mukana. Sirun poika Topi saa Mikosta itselleen hahmon, joka voi ehkä täyttää elämästä puuttuvan isän aukkoa. Perheen hajoaminen ja uuden perheen syntyminen vaikuttaa myös lähisukulaisiin ja ystäväsuhteisiin.

Tätä muutosta Hanna Velling kuvaa vakuuttavasti ja todentuntuisesti eri henkilöiden näkökulmien kautta. Kivutta ei uusiin rooleihin asettuminen suju keneltäkään, mutta eteenpäin on mentävä, on sopeuduttava tavalla tai toisella.

Aihe on vakava ja koskettaa monia. Velling kirjoittaa kuitenkin kepeästi, mutta ei liian kevyesti vaan ilmaisullaan muistuttaa, että elämä jatkuu, vaikka sattuu. Kerrontaa rytmittävät Mirjan blogitekstit, joissa ei todellakaan käsitellä perhekriisiä, ja Sirun sisustusjutut, joissa nostetaan esille kauniita koteja ja niiden päällepäin onnellisia asukkaita.

Kutsumaton on hyvin etenevä romaani, jossa ei asetuta kenenkään puolelle vaan kerrotaan, miten elämä rakentuu uudelleen, kun ydinperhe hajoaa. Lähestymistapa on toimiva, vaikka toisaalta kepeähkö kerronta ja monet näkökulmat saavat aikaan sen, että tarttumapintaa ei löydy aivan niin syvästi kuin toivoisin. Joka tapauksessa Velling kirjoittaa elämänmakuisesti ja dialogi toimii mainiosti.

"Arkiromaani", määrittelee Arja, ja sepä onkin osuva määritelmä. "Hyvä lukukokemus", kiittää Anneli ja Vilja puolestaan jäi kaipaamaan henkilöhahmojen kehittymistä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Helmet 2021: 44. Kirjassa on reseptejä.

Keski-kirjastot 2021: 9. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on