Siirry pääsisältöön

Julia Quinn: Salainen sopimus – Bridgerton

Daphne liikkui hiljaisuudessa kohti Simonia, ja viileä tuuli tuntui miellyttävältä täyteen ahdetun tanssisalin seisovan ilman jälkeen. Illassa kaikui kevyttä mutinaa, josta saattoi päätellä, etteivät he olleet terassilla kaksin, mutta himmeässä valaistuksessa Daphne ei nähnyt ketään muuta. Muut vieraat olivat selvästi päättäneet eristäytyä pimeisiin nurkkiin. Tai ehkä he olivat laskeutuneet portaat puutarhaan ja istuivat penkeillä terassin alapuolella.

Julia Quinn: Salainen sopimus
Bridgerton-sarjan 1. osa
Tammi 2020
alkuteos The Duke and I 2000
suomentanut Laura Liimatainen
360 sivua

Romanttisen viihteen ystäviä hellitään nyt Bridgerton-sarjalla, jonka ensimmäinen osa, Salainen sopimus, ilmestyi viime vuonna. Toinen osa, Yllättävä rakkaus, on juuri ilmestynyt, ja lisäksi tänä vuonna saadaan suomeksi vielä kolme muuta osaa. Luettavaa siis riittää.

Tässä sarjan avausosassa tutustutaan Daphne Bridgertoniin, joka alkaa olla väsynyt siihen, että sopiva sulhanen pitäisi löytää ja mieluiten mahdollisimman pian. Tanssiaisissa Daphne törmää herttua Simon Baskettiin, joka puolestaan yrittää pakoilla innokkaita äitejä, jotka näkevät Simonissa tavoittelemisen arvoisen vävykokelaan. Kaksikko päättää yhdistää voimansa ja solmia sopimuksen, joka suojelee molempia innokkailta tavoittelijoilta.

Kovin yllättävää ei ole, että parivaljakko huomaa ennen pitkää olevansa naimisissa. Yllätys ei ole sekään, että kaunis ruskeasilmäinen Daphne ja komea Simon jäänsinisine silmineen ovat upea pari myös itsensä mielestä. Ja sitten tarjolla onkin tunteiden räiskyntää ja erotiikkaa, kun nuorikko ja sulhanen tutustuvat toisiinsa. Harmi vain, että Simonin ongelmallinen isäsuhde varjostaa tuoretta avioliittoa tarpeettoman paljon.

Ehtaa viihdettä Salainen sopimus tarjoaa, ja romanttisten historiallisten tarinoiden rakastajille tämä on varmasti oiva valinta. Kustantajan sivuilta löytyvä luonnehdinta Bridget Jones kohtaa Jane Austenin on siinä mielessä osuva, että 1800-luvulle sijoittuvassa tarinassa on modernia twistiä ja Daphne on asenteineen monin tavoin omaa aikaansa tuulettava hahmo. 

Juoni  on genreodotusten mukainen eikä tarjoa suuria yllätyksiä – ellei sellaiseksi lasketa sitä, että Daphne päättää hankkia perheeseen lapsen miehensä vastustuksesta huolimatta. Toiminta on eettisesti vähintäänkin kyseenalaista, ja kyseenalaisena pidän myös sitä, miten asioita hoidetaan varsinkin tarinan alkupuolella nyrkkien avulla. Nämä piirteet eivät ainakaan minua ilahduta.

Julia Quinnin sarja on ilmeisesti noussut suureen suosioon ja päätynyt myös Netflix-sarjaksi, jota en ole katsonut. Suosiota en ihmettele, sillä vetävä tarina on helppolukuinen ja nokkela dialogi vie sekin tarinaa lennokkaasti eteenpäin. 

Salaisesta sopimuksesta kirjoittaa myös Sivuhenkilö.

Helmet 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan.

Keski-kirjastot 2021: 12. Kirjassa on onnellinen loppu – tämän uskaltanee paljastaa, sillä romanttisessa viihteessä tätä voi odottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok