Siirry pääsisältöön

Julia Quinn: Salainen sopimus – Bridgerton

Daphne liikkui hiljaisuudessa kohti Simonia, ja viileä tuuli tuntui miellyttävältä täyteen ahdetun tanssisalin seisovan ilman jälkeen. Illassa kaikui kevyttä mutinaa, josta saattoi päätellä, etteivät he olleet terassilla kaksin, mutta himmeässä valaistuksessa Daphne ei nähnyt ketään muuta. Muut vieraat olivat selvästi päättäneet eristäytyä pimeisiin nurkkiin. Tai ehkä he olivat laskeutuneet portaat puutarhaan ja istuivat penkeillä terassin alapuolella.

Julia Quinn: Salainen sopimus
Bridgerton-sarjan 1. osa
Tammi 2020
alkuteos The Duke and I 2000
suomentanut Laura Liimatainen
360 sivua

Romanttisen viihteen ystäviä hellitään nyt Bridgerton-sarjalla, jonka ensimmäinen osa, Salainen sopimus, ilmestyi viime vuonna. Toinen osa, Yllättävä rakkaus, on juuri ilmestynyt, ja lisäksi tänä vuonna saadaan suomeksi vielä kolme muuta osaa. Luettavaa siis riittää.

Tässä sarjan avausosassa tutustutaan Daphne Bridgertoniin, joka alkaa olla väsynyt siihen, että sopiva sulhanen pitäisi löytää ja mieluiten mahdollisimman pian. Tanssiaisissa Daphne törmää herttua Simon Baskettiin, joka puolestaan yrittää pakoilla innokkaita äitejä, jotka näkevät Simonissa tavoittelemisen arvoisen vävykokelaan. Kaksikko päättää yhdistää voimansa ja solmia sopimuksen, joka suojelee molempia innokkailta tavoittelijoilta.

Kovin yllättävää ei ole, että parivaljakko huomaa ennen pitkää olevansa naimisissa. Yllätys ei ole sekään, että kaunis ruskeasilmäinen Daphne ja komea Simon jäänsinisine silmineen ovat upea pari myös itsensä mielestä. Ja sitten tarjolla onkin tunteiden räiskyntää ja erotiikkaa, kun nuorikko ja sulhanen tutustuvat toisiinsa. Harmi vain, että Simonin ongelmallinen isäsuhde varjostaa tuoretta avioliittoa tarpeettoman paljon.

Ehtaa viihdettä Salainen sopimus tarjoaa, ja romanttisten historiallisten tarinoiden rakastajille tämä on varmasti oiva valinta. Kustantajan sivuilta löytyvä luonnehdinta Bridget Jones kohtaa Jane Austenin on siinä mielessä osuva, että 1800-luvulle sijoittuvassa tarinassa on modernia twistiä ja Daphne on asenteineen monin tavoin omaa aikaansa tuulettava hahmo. 

Juoni  on genreodotusten mukainen eikä tarjoa suuria yllätyksiä – ellei sellaiseksi lasketa sitä, että Daphne päättää hankkia perheeseen lapsen miehensä vastustuksesta huolimatta. Toiminta on eettisesti vähintäänkin kyseenalaista, ja kyseenalaisena pidän myös sitä, miten asioita hoidetaan varsinkin tarinan alkupuolella nyrkkien avulla. Nämä piirteet eivät ainakaan minua ilahduta.

Julia Quinnin sarja on ilmeisesti noussut suureen suosioon ja päätynyt myös Netflix-sarjaksi, jota en ole katsonut. Suosiota en ihmettele, sillä vetävä tarina on helppolukuinen ja nokkela dialogi vie sekin tarinaa lennokkaasti eteenpäin. 

Salaisesta sopimuksesta kirjoittaa myös Sivuhenkilö.

Helmet 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan.

Keski-kirjastot 2021: 12. Kirjassa on onnellinen loppu – tämän uskaltanee paljastaa, sillä romanttisessa viihteessä tätä voi odottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on