Siirry pääsisältöön

Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina

Marimekon ostettuaan Kirsti haluaa, että Esa Saarinen tulee Marimekkoon kouluttamaan henkilökuntaa ja vetämään hengennostatussessioita siitä, miten kulttuurin huonoja piirteitä työstetään niin, että yrityksen ilmapiiri muuttuu vahvaksi ja positiiviseksi. Kirstille on tärkeää saada henkilökunta uskomaan tulevaisuuteen, sitoutumaan ideoihin ja uuden rakentamiseen.
Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina
Otava 2020
345 sivua
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 9 h 5 min

Naistenviikon päätteeksi nimipäiväsankareita ovat Kirsti, Kirsi, Krista, Kristiina, Tiina, Kiia ja Tinja. Onnea kaikille!

Yksi tämän päivän nimipäiväsankari on Kirsti Paakkanen, jonka tarinan on kansien väliin tallentanut Ulla-Maija Paavilainen. Lannevedeltä köyhistä oloista yritysjohtajaksi ponnistaneen Paakkasen tarina ansaitsee ehdottomasti tulla kerrotuksi, sen verran merkittävästä hahmosta on kysymys. Ja naistenviikkoon kirja sopii erinomaisesti, sillä yksi keskeinen viesti on, että nainen pärjää siinä missä mieskin. Kirsti Paakkanen on urallaan mielellään tukenut osaavia naisia.

Elämäkerta kattaa pitkän ajanjakson vuodesta 1929 nykypäivään saakka. Lukija pääsee seuraamaan, kuinka maalaistyttö lähtee Helsinkiin, perustaa menestyvän mainostoimisto Womenan ja nousee viimeistään koko kansan tietoisuuteen ostaessaan vaikeuksissa olevan Marimekon. "Marimekon pelastaja" -titteli ei ole tyhjästä tempaistu.

Kirsti Paakkasen tarina on paitsi elämäkerta myös kuvaus suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta ja yritysjohtamisesta. Paakkasen johtamisfilosofiasta voisi varmasti moni poimia vinkkejä.

Ennen kaikkea kirjasta rakentuu kuva elävästä henkilöstä. Kirsti Paakkanen on todellinen persoona, jossa tuntuu säilyvän ripaus ujoa maalaistyttöä samalla, kun maine kasvaa ja nainen tunnistetaan kaduilla. Versacen lakanoissa nukkuva nainen ajaa Jaguarilla ja asuu osin Ranskassa mutta ei unohda juuriaan Keski-Suomessa.

Suurin niistä on rakkaus on vetävästi kirjoitettu elämäkerta. Monesta lähteestä kerätyt tiedot on koottu sujuvaksi kokonaisuudeksi, joskin loppupuolella tuntuu, että kokonaisuus hieman hajoaa. Paakkasen tarina on inspiroiva, humoristinen ja liikuttava – kaiken kaikkiaan hyvin elämänmakuinen.

Kirsti Paakkasen tarinasta kirjoittavat myös Riitta, jolla on omakohtaisia kokemuksia karismaattisesta yritysjohtajasta, sekä Päivi

Tietokirjabingossa tähti menee kohtaan Kirja, jota suosittelen muillekin.


Tämänvuotinen naistenviikko on nyt päätöksessään. Haastetta emännöi jälleen Tuija.

Naistenviikon aiemmat kirjajuttuni:
Tällä kertaa kuuntelin äänikirjamuodossa kaikki naistenviikon kirjat. Lisäksi toteutin viikon ensimmäistä kertaa siten, että etsin jokaiselle viikon nimipäivälle yhden nimipäiväsankarin, jonka kirjoittamaan kirjaan tartuin. Kirsti Paakkasen elämäkerta tosin muodostaa poikkeuksen: nimipäiväsankari ei olekaan kirjan kirjoittaja vaan kirjan päähenkilö.

Kommentit

  1. Paakkanen on uskomaton persoona, from rags to riches suomalaisittain! Pidin siitä, että kirjassa ei hyssytelty hänen ei niin mukavia puoliaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin siitä, että Paakkasesta ei luoda kirjassa kiiltokuvaa. Kuva hänestä on ennemminkin hyvin moninainen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy