Marimekon ostettuaan Kirsti haluaa, että Esa Saarinen tulee Marimekkoon kouluttamaan henkilökuntaa ja vetämään hengennostatussessioita siitä, miten kulttuurin huonoja piirteitä työstetään niin, että yrityksen ilmapiiri muuttuu vahvaksi ja positiiviseksi. Kirstille on tärkeää saada henkilökunta uskomaan tulevaisuuteen, sitoutumaan ideoihin ja uuden rakentamiseen.
Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina
Otava 2020
345 sivua
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 9 h 5 min
Naistenviikon päätteeksi nimipäiväsankareita ovat Kirsti, Kirsi, Krista, Kristiina, Tiina, Kiia ja Tinja. Onnea kaikille!
Yksi tämän päivän nimipäiväsankari on Kirsti Paakkanen, jonka tarinan on kansien väliin tallentanut Ulla-Maija Paavilainen. Lannevedeltä köyhistä oloista yritysjohtajaksi ponnistaneen Paakkasen tarina ansaitsee ehdottomasti tulla kerrotuksi, sen verran merkittävästä hahmosta on kysymys. Ja naistenviikkoon kirja sopii erinomaisesti, sillä yksi keskeinen viesti on, että nainen pärjää siinä missä mieskin. Kirsti Paakkanen on urallaan mielellään tukenut osaavia naisia.
Elämäkerta kattaa pitkän ajanjakson vuodesta 1929 nykypäivään saakka. Lukija pääsee seuraamaan, kuinka maalaistyttö lähtee Helsinkiin, perustaa menestyvän mainostoimisto Womenan ja nousee viimeistään koko kansan tietoisuuteen ostaessaan vaikeuksissa olevan Marimekon. "Marimekon pelastaja" -titteli ei ole tyhjästä tempaistu.
Kirsti Paakkasen tarina on paitsi elämäkerta myös kuvaus suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta ja yritysjohtamisesta. Paakkasen johtamisfilosofiasta voisi varmasti moni poimia vinkkejä.
Ennen kaikkea kirjasta rakentuu kuva elävästä henkilöstä. Kirsti Paakkanen on todellinen persoona, jossa tuntuu säilyvän ripaus ujoa maalaistyttöä samalla, kun maine kasvaa ja nainen tunnistetaan kaduilla. Versacen lakanoissa nukkuva nainen ajaa Jaguarilla ja asuu osin Ranskassa mutta ei unohda juuriaan Keski-Suomessa.
Suurin niistä on rakkaus on vetävästi kirjoitettu elämäkerta. Monesta lähteestä kerätyt tiedot on koottu sujuvaksi kokonaisuudeksi, joskin loppupuolella tuntuu, että kokonaisuus hieman hajoaa. Paakkasen tarina on inspiroiva, humoristinen ja liikuttava – kaiken kaikkiaan hyvin elämänmakuinen.
Kirsti Paakkasen tarinasta kirjoittavat myös Riitta, jolla on omakohtaisia kokemuksia karismaattisesta yritysjohtajasta, sekä Päivi.
Tietokirjabingossa tähti menee kohtaan Kirja, jota suosittelen muillekin.
Tämänvuotinen naistenviikko on nyt päätöksessään. Haastetta emännöi jälleen Tuija.
Naistenviikon aiemmat kirjajuttuni:
- Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo
- Saara Henriksson: Syyskuun jumalat
- Reetta Aalto: Vadim
- Johanna Vuoksenmaa: Pimeät tunnit
- Leena Paasio: Menetetty tyttö
- Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat
Tällä kertaa kuuntelin äänikirjamuodossa kaikki naistenviikon kirjat. Lisäksi toteutin viikon ensimmäistä kertaa siten, että etsin jokaiselle viikon nimipäivälle yhden nimipäiväsankarin, jonka kirjoittamaan kirjaan tartuin. Kirsti Paakkasen elämäkerta tosin muodostaa poikkeuksen: nimipäiväsankari ei olekaan kirjan kirjoittaja vaan kirjan päähenkilö.
Paakkanen on uskomaton persoona, from rags to riches suomalaisittain! Pidin siitä, että kirjassa ei hyssytelty hänen ei niin mukavia puoliaan.
VastaaPoistaMinäkin pidin siitä, että Paakkasesta ei luoda kirjassa kiiltokuvaa. Kuva hänestä on ennemminkin hyvin moninainen.
Poista