Siirry pääsisältöön

Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina

Marimekon ostettuaan Kirsti haluaa, että Esa Saarinen tulee Marimekkoon kouluttamaan henkilökuntaa ja vetämään hengennostatussessioita siitä, miten kulttuurin huonoja piirteitä työstetään niin, että yrityksen ilmapiiri muuttuu vahvaksi ja positiiviseksi. Kirstille on tärkeää saada henkilökunta uskomaan tulevaisuuteen, sitoutumaan ideoihin ja uuden rakentamiseen.
Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina
Otava 2020
345 sivua
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 9 h 5 min

Naistenviikon päätteeksi nimipäiväsankareita ovat Kirsti, Kirsi, Krista, Kristiina, Tiina, Kiia ja Tinja. Onnea kaikille!

Yksi tämän päivän nimipäiväsankari on Kirsti Paakkanen, jonka tarinan on kansien väliin tallentanut Ulla-Maija Paavilainen. Lannevedeltä köyhistä oloista yritysjohtajaksi ponnistaneen Paakkasen tarina ansaitsee ehdottomasti tulla kerrotuksi, sen verran merkittävästä hahmosta on kysymys. Ja naistenviikkoon kirja sopii erinomaisesti, sillä yksi keskeinen viesti on, että nainen pärjää siinä missä mieskin. Kirsti Paakkanen on urallaan mielellään tukenut osaavia naisia.

Elämäkerta kattaa pitkän ajanjakson vuodesta 1929 nykypäivään saakka. Lukija pääsee seuraamaan, kuinka maalaistyttö lähtee Helsinkiin, perustaa menestyvän mainostoimisto Womenan ja nousee viimeistään koko kansan tietoisuuteen ostaessaan vaikeuksissa olevan Marimekon. "Marimekon pelastaja" -titteli ei ole tyhjästä tempaistu.

Kirsti Paakkasen tarina on paitsi elämäkerta myös kuvaus suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta ja yritysjohtamisesta. Paakkasen johtamisfilosofiasta voisi varmasti moni poimia vinkkejä.

Ennen kaikkea kirjasta rakentuu kuva elävästä henkilöstä. Kirsti Paakkanen on todellinen persoona, jossa tuntuu säilyvän ripaus ujoa maalaistyttöä samalla, kun maine kasvaa ja nainen tunnistetaan kaduilla. Versacen lakanoissa nukkuva nainen ajaa Jaguarilla ja asuu osin Ranskassa mutta ei unohda juuriaan Keski-Suomessa.

Suurin niistä on rakkaus on vetävästi kirjoitettu elämäkerta. Monesta lähteestä kerätyt tiedot on koottu sujuvaksi kokonaisuudeksi, joskin loppupuolella tuntuu, että kokonaisuus hieman hajoaa. Paakkasen tarina on inspiroiva, humoristinen ja liikuttava – kaiken kaikkiaan hyvin elämänmakuinen.

Kirsti Paakkasen tarinasta kirjoittavat myös Riitta, jolla on omakohtaisia kokemuksia karismaattisesta yritysjohtajasta, sekä Päivi

Tietokirjabingossa tähti menee kohtaan Kirja, jota suosittelen muillekin.


Tämänvuotinen naistenviikko on nyt päätöksessään. Haastetta emännöi jälleen Tuija.

Naistenviikon aiemmat kirjajuttuni:
Tällä kertaa kuuntelin äänikirjamuodossa kaikki naistenviikon kirjat. Lisäksi toteutin viikon ensimmäistä kertaa siten, että etsin jokaiselle viikon nimipäivälle yhden nimipäiväsankarin, jonka kirjoittamaan kirjaan tartuin. Kirsti Paakkasen elämäkerta tosin muodostaa poikkeuksen: nimipäiväsankari ei olekaan kirjan kirjoittaja vaan kirjan päähenkilö.

Kommentit

  1. Paakkanen on uskomaton persoona, from rags to riches suomalaisittain! Pidin siitä, että kirjassa ei hyssytelty hänen ei niin mukavia puoliaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin siitä, että Paakkasesta ei luoda kirjassa kiiltokuvaa. Kuva hänestä on ennemminkin hyvin moninainen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok