Siirry pääsisältöön

Nicolas Barreau: Pienten ihmeiden kahvila

Venetsia oli ihanteellinen kaupunki kuljeskeluun – ainakin matkailijoille, jotka tahtomattaankin hidastivat askeleitaan nähdessään tämän pienen ihmeen, joka näytti koostuvan pelkästään vaaleanpunaisista palatseista, kivisilloista ja laguunivedestä, joka loiskui vienosti kanaaleissa, kallellaan olevista taloista, pienistä torneista ja mutkittelevista kujista, jotka aina välillä paljastivat yllättäen näkymän jollekin campolle, aukiolle, joiden kylkeen pienet liikkeet ja baarit olivat käpertyneet. San Polo sijaitsi Venetsian sydämessä, eikä Nelly saanut tarpeekseen Santa Maria Gloriosa dei Frarin lumoavasta kirkosta, jota hän jaksoi aina vain kierrellä.

Nicolas Barreau: Pienten ihmeiden kahvila
Tammi 2020
alkuteos Das Café der kleinen Wunder 2016
suomentanut Kristiina Vaara
268 sivua
äänikirjan lukija Liisa Sofia Pöntinen
kesto 8 t 34 min

Kaipasin lomalle kepeää kesälukemista, ja sellaiselta Nicolas Barreaun Pienten ihmeiden kahvila tuntui kansikuvaa ja kuvaustekstiä myöten. Viehättävä, lämmin rakkausromaani ujosta opiskelijatytöstä ja taianomaisesta kahvilasta Venetsiassa, kustantaja lupaa.

Romaanin päähenkilö on nuori Nelly Delacourt, joka rakastuu valitettavan yksipuolisesti. Kun hänelle selviää, että rakkaudenkohteen tunteet suuntautuvat aivan toisaalle, on hän tietenkin murheenmurtama. Kotiaan siivotessaan hän löytää isoäidilleen kuuluneen kirjan, jossa on salaperäinen omistuskirjoitus. Kirja itsessäänkin on kiinnostava, ja pian Nelly karistaa ranskalaiset kotikulmat kannoiltaan ja matkaa muutamaksi viikoksi talviseen Venetsiaan parannellakseen sydäntään ja tutkiakseen isoäitinsä rakkautta Italiaa kohtaan.

Pienten ihmeiden kahvila on ehtaa viihteellistä romantiikkaa. Ilmassa on rakkautta ja sydämen tutkiskelua, eikä onnettomilta yhteensattumuksilta vältytä. Miljöönä Venetsia on tietenkin aivan oiva: gondolieerit laulavat rakkaudesta ja italialaisilla kujilla voi tapahtua mitä tahansa tunteita herättävää. Nellykin tapaa ennen pitkää miehen, joka on sekä komea että hieman epäilyttävä. Alkuosassa romantiikkaan sekoittuu jonkin verran filosofiaa, sillä Nelly työstää graduaan Pariisissa, mutta loppua kohti tarina taipuu ihan puhtaasti tunteiden tutkiskeluksi.

Mitään suurta muistijälkeä Pienten ihmeiden kahvila ei jälkeensä jätä. Viihdyttävää ja kevyttä lukemista kaipaavalle romaani on kuitenkin kelpo valinta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii