Siirry pääsisältöön

Nicolas Barreau: Pienten ihmeiden kahvila

Venetsia oli ihanteellinen kaupunki kuljeskeluun – ainakin matkailijoille, jotka tahtomattaankin hidastivat askeleitaan nähdessään tämän pienen ihmeen, joka näytti koostuvan pelkästään vaaleanpunaisista palatseista, kivisilloista ja laguunivedestä, joka loiskui vienosti kanaaleissa, kallellaan olevista taloista, pienistä torneista ja mutkittelevista kujista, jotka aina välillä paljastivat yllättäen näkymän jollekin campolle, aukiolle, joiden kylkeen pienet liikkeet ja baarit olivat käpertyneet. San Polo sijaitsi Venetsian sydämessä, eikä Nelly saanut tarpeekseen Santa Maria Gloriosa dei Frarin lumoavasta kirkosta, jota hän jaksoi aina vain kierrellä.

Nicolas Barreau: Pienten ihmeiden kahvila
Tammi 2020
alkuteos Das Café der kleinen Wunder 2016
suomentanut Kristiina Vaara
268 sivua
äänikirjan lukija Liisa Sofia Pöntinen
kesto 8 t 34 min

Kaipasin lomalle kepeää kesälukemista, ja sellaiselta Nicolas Barreaun Pienten ihmeiden kahvila tuntui kansikuvaa ja kuvaustekstiä myöten. Viehättävä, lämmin rakkausromaani ujosta opiskelijatytöstä ja taianomaisesta kahvilasta Venetsiassa, kustantaja lupaa.

Romaanin päähenkilö on nuori Nelly Delacourt, joka rakastuu valitettavan yksipuolisesti. Kun hänelle selviää, että rakkaudenkohteen tunteet suuntautuvat aivan toisaalle, on hän tietenkin murheenmurtama. Kotiaan siivotessaan hän löytää isoäidilleen kuuluneen kirjan, jossa on salaperäinen omistuskirjoitus. Kirja itsessäänkin on kiinnostava, ja pian Nelly karistaa ranskalaiset kotikulmat kannoiltaan ja matkaa muutamaksi viikoksi talviseen Venetsiaan parannellakseen sydäntään ja tutkiakseen isoäitinsä rakkautta Italiaa kohtaan.

Pienten ihmeiden kahvila on ehtaa viihteellistä romantiikkaa. Ilmassa on rakkautta ja sydämen tutkiskelua, eikä onnettomilta yhteensattumuksilta vältytä. Miljöönä Venetsia on tietenkin aivan oiva: gondolieerit laulavat rakkaudesta ja italialaisilla kujilla voi tapahtua mitä tahansa tunteita herättävää. Nellykin tapaa ennen pitkää miehen, joka on sekä komea että hieman epäilyttävä. Alkuosassa romantiikkaan sekoittuu jonkin verran filosofiaa, sillä Nelly työstää graduaan Pariisissa, mutta loppua kohti tarina taipuu ihan puhtaasti tunteiden tutkiskeluksi.

Mitään suurta muistijälkeä Pienten ihmeiden kahvila ei jälkeensä jätä. Viihdyttävää ja kevyttä lukemista kaipaavalle romaani on kuitenkin kelpo valinta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on