Siirry pääsisältöön

Ellen Strömberg: Syyhy

Turvonnut, syyhyävä kehoni. Olen yrittänyt väsyttää itseni fyysisesti, uuvuttaa mekaanisesti sekä itseni että kutinan. Olisin voinut kokeilla äidin jumppakurssia ellen jo tietäisi ettei mikään auta. Aina vain kutisee.
Ellen Strömberg: Syyhy
S&S 2019
ruotsinkielinen alkuteos Klåda 2019
suomentanut Laura Kulmala
183 sivua

Törmäsin Instagramissa tähän pietarsaarelaisen Ellen Strömbergin romaaniin, ja mielenkiintoni heräsi. Onneksi heräsi, sillä Syyhy on hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä tarina.

Tarinan minäkertoja on Rebecka, joka ei pysty nukkumaan. Hänen ihonsa syyhyää yö toisensa perään. Iho kutisee ja Rebecka raapii. Valvoessaan nukkuvan puolisonsa rinnalla hän käy sisäistä monologia, tarkastelee ihonsa kihelmöintiä ja avaa vähä vähältä aiempia tapahtumia, sitä, mikä tapahtui.

Se on tärkeää. Se on jotakin käänteentekevää, joka on ajanut Rebeckan sairauslomalle ja linnoittautumaan kotiinsa. Mutta mikä on se? Mitä Rebeckalle tapahtui? Entä Rebeckan työkaverille Helenalle, johon kaikki tuntuu jollain tapaa liittyvän? Jännite kantaa hyvin ja pakottaa lukemaan Rebeckan levotonta puhetta, joka antaa lopulta vastauksia – ainakin jossain määrin.

Romaani koostuu neljästäkymmenestä luvusta, joista jokainen on yksi yö. Yö toisensa jälkeen Rebecka raapii ihoaan ja käy vimmaisesti samalla keskustelua itsensä ja tuntemattoman vastustajansa kanssa. Vastustaja vaatii tunnustusta, mutta sitä Rebeckalla ei ole antaa. Vai onko?

Syyhy on tavattoman kiinnostava tarina Rebeckasta, jonka elämä on suistunut raiteiltaan. Oma olemus on muuttunut, suhde puolisoon on latistunut, vaikka Mikael yrittää hämmästyttävän kärsivällisesti tehdä kaikkensa, jotta Rebecka voisi paremmin. Suhde äitiin on kompleksinen ja suhde aprikoosilta tuoksuvaan Helenaan taas mennyttä. Ja se syyhy: Rebeckan fyysiset tuntemukset on kuvattu niin elävästi, että lukiessa tuntuu omakin iho alkavan kutista. Olennainen kysymys on, mikä on saanut Rebeckan kehon reagoimaan niin voimakkaasti. 

Keskeisessä osassa tarinaa on Rebeckan mieli, joka vaeltaa öisin kaikkialla mutta ei toisaalta tunnu pääsevän mihinkään. Syyhy onkin kiehtova ja taitavasti rakennettu romaani mielen järkkymisestä ja siitä, miten fyysinen ja psyykkinen kulkevat käsi kädessä. Tiivistunnelmainen tarina jättää sopivassa määrin rivien väliin, jotta lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintojaan. Väkisinkin lukija päätyy esimerkiksi puntaroimaan, missä määrin kertojaan voi luottaa. Syyhy voisikin olla mainio lukupiirikirja yhdessä ruodittavaksi.

Ennen kaikkea Syyhy on taidolla rakennettu romaani, joka tarjoaa ajatuksia herättävän lukukokemuksen. Ellen Strömbergin nimen painan tämän kokemuksen myötä mieleeni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii