Siirry pääsisältöön

Ellen Strömberg: Syyhy

Turvonnut, syyhyävä kehoni. Olen yrittänyt väsyttää itseni fyysisesti, uuvuttaa mekaanisesti sekä itseni että kutinan. Olisin voinut kokeilla äidin jumppakurssia ellen jo tietäisi ettei mikään auta. Aina vain kutisee.
Ellen Strömberg: Syyhy
S&S 2019
ruotsinkielinen alkuteos Klåda 2019
suomentanut Laura Kulmala
183 sivua

Törmäsin Instagramissa tähän pietarsaarelaisen Ellen Strömbergin romaaniin, ja mielenkiintoni heräsi. Onneksi heräsi, sillä Syyhy on hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä tarina.

Tarinan minäkertoja on Rebecka, joka ei pysty nukkumaan. Hänen ihonsa syyhyää yö toisensa perään. Iho kutisee ja Rebecka raapii. Valvoessaan nukkuvan puolisonsa rinnalla hän käy sisäistä monologia, tarkastelee ihonsa kihelmöintiä ja avaa vähä vähältä aiempia tapahtumia, sitä, mikä tapahtui.

Se on tärkeää. Se on jotakin käänteentekevää, joka on ajanut Rebeckan sairauslomalle ja linnoittautumaan kotiinsa. Mutta mikä on se? Mitä Rebeckalle tapahtui? Entä Rebeckan työkaverille Helenalle, johon kaikki tuntuu jollain tapaa liittyvän? Jännite kantaa hyvin ja pakottaa lukemaan Rebeckan levotonta puhetta, joka antaa lopulta vastauksia – ainakin jossain määrin.

Romaani koostuu neljästäkymmenestä luvusta, joista jokainen on yksi yö. Yö toisensa jälkeen Rebecka raapii ihoaan ja käy vimmaisesti samalla keskustelua itsensä ja tuntemattoman vastustajansa kanssa. Vastustaja vaatii tunnustusta, mutta sitä Rebeckalla ei ole antaa. Vai onko?

Syyhy on tavattoman kiinnostava tarina Rebeckasta, jonka elämä on suistunut raiteiltaan. Oma olemus on muuttunut, suhde puolisoon on latistunut, vaikka Mikael yrittää hämmästyttävän kärsivällisesti tehdä kaikkensa, jotta Rebecka voisi paremmin. Suhde äitiin on kompleksinen ja suhde aprikoosilta tuoksuvaan Helenaan taas mennyttä. Ja se syyhy: Rebeckan fyysiset tuntemukset on kuvattu niin elävästi, että lukiessa tuntuu omakin iho alkavan kutista. Olennainen kysymys on, mikä on saanut Rebeckan kehon reagoimaan niin voimakkaasti. 

Keskeisessä osassa tarinaa on Rebeckan mieli, joka vaeltaa öisin kaikkialla mutta ei toisaalta tunnu pääsevän mihinkään. Syyhy onkin kiehtova ja taitavasti rakennettu romaani mielen järkkymisestä ja siitä, miten fyysinen ja psyykkinen kulkevat käsi kädessä. Tiivistunnelmainen tarina jättää sopivassa määrin rivien väliin, jotta lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintojaan. Väkisinkin lukija päätyy esimerkiksi puntaroimaan, missä määrin kertojaan voi luottaa. Syyhy voisikin olla mainio lukupiirikirja yhdessä ruodittavaksi.

Ennen kaikkea Syyhy on taidolla rakennettu romaani, joka tarjoaa ajatuksia herättävän lukukokemuksen. Ellen Strömbergin nimen painan tämän kokemuksen myötä mieleeni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...