Enkeli näki Misian syntymän aivan eri lailla kuin lapsenpäästäjä Kucmerka. Enkelit muutenkin näkevät kaiken eri lailla. He eivät havaitse fyysisiä muotoja, joita maailma jatkuvasti työntää kuin silmuja tuhotakseen ne sittemmin, vaan niiden merkityksen ja sielun.
Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat
Otava 2007
alkuteos Prawiek i inne czasy 1996
suomentanut Tapani Kärkkäinen
183 sivua
äänikirjan lukija Saga Sarkola
kesto 9 h 23 min
Naistenviikko jatkuu, ja Olgan nimipäivänä esille otetaan puolalaissyntyisen Olga Tokarczukin teos Alku ja muut ajat, joka on alun perin julkaistu suomeksi vuonna 2007. Tokarczuk palkittiin vuonna 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla.
Teoksen keskiössä on kuvitteellinen puolalainen kylä, Alku. Lukija pääsee seuraamaan kyläläisten elämää ensimmäisen maailmansodan ajoilta kohti nykypäivää, ja elämä sinänsä on tavallista. On syntymää, kuolemaa ja rakkautta.
Henkilöitä on runsaasti, ja alkuun viekin aikaa päästä sisälle kokonaisuuteen. Mutta kun henkilöt käyvät tutuiksi, alkaa tarumaisuus ja maagisuus viedä mukanaan: vaikka elämä on tavallista, sisältyy moniin hetkiin jotain maagista ja jumalallista. Luonto on kuin yksi henkilöhahmoista, ja sitä kuvataan upeasti.
Alku ja muut ajat on hämmentävä romaani. Siinä on jotain hyvin kiehtovaa, se on kuin aikuisten satu. Samalla siinä kuitenkin on myös jotain etäännyttävää. Tuntuu, etten ihan tavoita teoksen ydintä, mutta toisaalta äänikirja ei liene aivan paras formaatti Tokarczukin romaanille. Ja vaikka jotain jää varmasti tavoittamatta, jättää Alku ja muut ajat silti jälkeensä jonkinlaisen miellyttävän jäljen.
Naistenviikko kirjablogeissa: Tuijata.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.