Siirry pääsisältöön

Saara Henriksson: Syyskuun jumalat

On kaupungin todellisuus, ja huvilan. Ihmiset sohvaryhmällä, teepannusta, kohoava höyry; kutsujen emäntä, joka nousee ottamaan hänet vastaan Jos ryhmä ihmisiä uskoo samaan harhaan, onko se harha ensinkään? Kaupungilla liikkuminen on kuin muistisairaan kokemus, kappaleita kotitalosta ja muistista putoaa pois, mutta täältä katsottuna näyttää, että sairaus on kaikilla muilla paitsi Paulilla.
Saara Henriksson: Syyskuun jumalat
Into 2018
äänikirjan kustantaja Saga Egmont
äänikirjan lukija Aku Laitinen
kesto 8 h 7 min

Kirjablogien naistenviikko jatkuu Saara Henrikssonin romaanilla Syyskuun jumalat. Tänään onkin sopivasti Saaran, Sarin, Sallan, Sallin, Saran ja Saritan nimipäivä: onnea niin Saara Henrikssonille kuin myös muille nimipäiväänsä viettäville!

Saara Henrikssonin nimi jäi mieleeni, kun kirjailijan esikoisromaanista Moby Doll puhuttiin paljonkin. Jostain syystä en tullut tuota romaania kuitenkaan hankkineeksi luettavakseni, mutta nyt, Syyskuun jumalien myötä, olen kiinnostunut Henrikssonin muustakin tuotannosta. Sen verran kiehtova ja erityinen tämä nyt käsillä oleva romaani on.

Syyskuun jumalat sijoittuu Unkariin, tarkemmin sanottuna maan pääkaupunkiin Budapestiin. Ja millaiseen Budapestiin! Kaupungista syntyy romaanin myötä kiehtova vaikutelma, eikä matkakuumeen heräämistä voi estää. Vaikutelma on kuitenkin samaan aikaan myös ristiriitainen: kiristyvä ja paikoin uhkaavakin tunnelma välittyy tarinasta, jonka päähenkilö Paul Herzog on amerikkalainen ja siten väkisin jossain määrin ulkopuolinen. Ulkopuolisena hän kuitenkin ehkä näkee paikallisia paremmin, mitä on tapahtumassa.

Erityisen kiehtova on kuitenkin romaanin salattu Budapest, joka näyttäytyy vain harvoille. Se on mystinen ja alati hahmoaan vaihtava kaupunki, joka tuntuu kerta toisensa jälkeen kirpoavan otteesta. Katujen ja paikkojen nimet vaihtuvat, jopa Paulin kotitalojen kerrosten määrä muuttuu ja yhtäkkiä ovea ei olekaan siellä, missä se aiemmin sijaitsi. Mitä oikein tapahtuu?

Jo elämää nähnyt naapuri Ishmael Gábor vie Paulin tutustumaan erikoiseen joukkioon, joka käyttää ryhmittymästään nimeä Syyskuun jumalat. Ryhmäläisiltä Paul kuulee Budapestista ja sen historiasta, ja samalla hän asemoi omaa sukuaan Eurooppaan: isoäiti lähti Unkarista jo pienenä ja muutti Yhdysvaltoihin.

Saara Henrikssonin romaani on hyvin kiehtova kaikessa mystisyydessään. Romaani vie lukijansa vastustamattomasti Budapestin kaduille ja luo tunnelmaa, johon on helppo uppoutua. Mielikuvitusleikki ja todellisuus kietoutuvat hienolla tavalla yhteen, ja romaanissa tuodaan ajatuksia herättävästi esille sitä, minkälaiseen yhteiskuntaan kiristyvä ilmapiiri voi johtaa.

Erityisen kiinnostava teema Syyskuun jumalissa on muistaminen. Mitä muistamme, mitä haluamme muistaa ja miten muistomme poikkeavat muiden muistoista? Mitä merkitystä on historialla ja miten kokonaisten kansakuntien historia muistetaan?

Syyskuun jumalat on kaiken kaikkiaan onnistunut, kiehtova romaani. Päähenkilö Paul on moniulotteinen ja hänen painiskeluaan erikoisten ongelmien äärellä on mielenkiintoista tarkastella. Budapest ei jää pelkäksi taustakulissiksi vaan on ikään kuin yksi romaanin henkilöistä.

Syyskuun jumalista kirjoitetaan myös esimerkiksi näissä blogeissa: Hemulin kirjahylly, Eniten minua kiinnostaa tie, Kirja hyllyssä ja Taikakirjaimet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok