Siirry pääsisältöön

Saara Henriksson: Syyskuun jumalat

On kaupungin todellisuus, ja huvilan. Ihmiset sohvaryhmällä, teepannusta, kohoava höyry; kutsujen emäntä, joka nousee ottamaan hänet vastaan Jos ryhmä ihmisiä uskoo samaan harhaan, onko se harha ensinkään? Kaupungilla liikkuminen on kuin muistisairaan kokemus, kappaleita kotitalosta ja muistista putoaa pois, mutta täältä katsottuna näyttää, että sairaus on kaikilla muilla paitsi Paulilla.
Saara Henriksson: Syyskuun jumalat
Into 2018
äänikirjan kustantaja Saga Egmont
äänikirjan lukija Aku Laitinen
kesto 8 h 7 min

Kirjablogien naistenviikko jatkuu Saara Henrikssonin romaanilla Syyskuun jumalat. Tänään onkin sopivasti Saaran, Sarin, Sallan, Sallin, Saran ja Saritan nimipäivä: onnea niin Saara Henrikssonille kuin myös muille nimipäiväänsä viettäville!

Saara Henrikssonin nimi jäi mieleeni, kun kirjailijan esikoisromaanista Moby Doll puhuttiin paljonkin. Jostain syystä en tullut tuota romaania kuitenkaan hankkineeksi luettavakseni, mutta nyt, Syyskuun jumalien myötä, olen kiinnostunut Henrikssonin muustakin tuotannosta. Sen verran kiehtova ja erityinen tämä nyt käsillä oleva romaani on.

Syyskuun jumalat sijoittuu Unkariin, tarkemmin sanottuna maan pääkaupunkiin Budapestiin. Ja millaiseen Budapestiin! Kaupungista syntyy romaanin myötä kiehtova vaikutelma, eikä matkakuumeen heräämistä voi estää. Vaikutelma on kuitenkin samaan aikaan myös ristiriitainen: kiristyvä ja paikoin uhkaavakin tunnelma välittyy tarinasta, jonka päähenkilö Paul Herzog on amerikkalainen ja siten väkisin jossain määrin ulkopuolinen. Ulkopuolisena hän kuitenkin ehkä näkee paikallisia paremmin, mitä on tapahtumassa.

Erityisen kiehtova on kuitenkin romaanin salattu Budapest, joka näyttäytyy vain harvoille. Se on mystinen ja alati hahmoaan vaihtava kaupunki, joka tuntuu kerta toisensa jälkeen kirpoavan otteesta. Katujen ja paikkojen nimet vaihtuvat, jopa Paulin kotitalojen kerrosten määrä muuttuu ja yhtäkkiä ovea ei olekaan siellä, missä se aiemmin sijaitsi. Mitä oikein tapahtuu?

Jo elämää nähnyt naapuri Ishmael Gábor vie Paulin tutustumaan erikoiseen joukkioon, joka käyttää ryhmittymästään nimeä Syyskuun jumalat. Ryhmäläisiltä Paul kuulee Budapestista ja sen historiasta, ja samalla hän asemoi omaa sukuaan Eurooppaan: isoäiti lähti Unkarista jo pienenä ja muutti Yhdysvaltoihin.

Saara Henrikssonin romaani on hyvin kiehtova kaikessa mystisyydessään. Romaani vie lukijansa vastustamattomasti Budapestin kaduille ja luo tunnelmaa, johon on helppo uppoutua. Mielikuvitusleikki ja todellisuus kietoutuvat hienolla tavalla yhteen, ja romaanissa tuodaan ajatuksia herättävästi esille sitä, minkälaiseen yhteiskuntaan kiristyvä ilmapiiri voi johtaa.

Erityisen kiinnostava teema Syyskuun jumalissa on muistaminen. Mitä muistamme, mitä haluamme muistaa ja miten muistomme poikkeavat muiden muistoista? Mitä merkitystä on historialla ja miten kokonaisten kansakuntien historia muistetaan?

Syyskuun jumalat on kaiken kaikkiaan onnistunut, kiehtova romaani. Päähenkilö Paul on moniulotteinen ja hänen painiskeluaan erikoisten ongelmien äärellä on mielenkiintoista tarkastella. Budapest ei jää pelkäksi taustakulissiksi vaan on ikään kuin yksi romaanin henkilöistä.

Syyskuun jumalista kirjoitetaan myös esimerkiksi näissä blogeissa: Hemulin kirjahylly, Eniten minua kiinnostaa tie, Kirja hyllyssä ja Taikakirjaimet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on