Siirry pääsisältöön

Heli-Maija Heikkinen: Viestikyyhkyupseeri

"Ensimmäinen lennätys, ensimmäinen kerta, kun Frans tunsi merkillisen, pakahduttavan tunteen avatessaan kämmenensä ja laskiessaan linnun lentoon. Siinä hetkessä täyttyi riemusta ja tunsi itsensä hyväntekijäksi, lähes vapahtajaksi. Samanaikaisesti kun kuuli siipien iskut ja näki linnun etääntyvän hetki hetkeltä kauemmas, tiesi, että lintu palaisi. Sillä oli mahdollisuus mennä, mahdollisuus valita, ja kaikista vaihtoehdoista se valitsi oman lakkansa."
Heli-Maija Heikkinen:
Viestikyyhkyupseeri (Minerva 2014)
217 sivua
Heli-Maija Heikkisen esikoisromaanin Viestikyyhkyupseeri päähenkilö on Frans Jokimies, joka työskentelee Suomen puolustusvoimien palveluksessa kyyhkysten kasvattajana ja kouluttajana. Jokimies näkee kyyhkysten suuren merkityksen viestinviejinä sodan keskellä, mutta joillekin muille kyyhkyset edustavat lähinnä mahdollista ateriaa.

Frans on naimisissa Anjan kanssa, joka on lahjakas pianisti ja haluaisi saada oman lapsen mutta kantaa kohdussaan tyhjyyttä. Vuonna 1944 Frans ja Anja lähtevät matkalle, jonka takana on käsky, jota Frans ei voi noudattaa. Seuraavat vuosikymmenet Frans kantaa mukanaan raskasta salaisuutta, jota hän ei voi unohtaa ja jota Anja ei halua kuulla. Ja koko ajan mukana ovat kyyhkyt, jotka symboloivat vapautta yhtä lailla kuin vankeutta, elämäntyötä ja sen arvostusta tai arvostuksen puutetta.
Fransin sydän väpättää niin kuin kyyhkysen ennen lentoon vapauttamista. Odottaa lentoon pääsyä muttei pääse, ei ole koskaan päässyt. Anjan tarvitsee vain laskea sormensa pianon koskettimille, ja hän katoaa kuin kyyhky horisonttiin ja vie ajan mukanaan, on aina vienyt.
Kyyhkyt ovat vahvasti läsnä oleva motiivi tarinassa, joka keskittyy kuvaamaan vuosia 1944 ja 1992 mutta joka kattaa kokonaisen elämän. Frans muistaa lapsuudestaan, miten isä halusi opettaa hänet metsästämään ja miten isänsä toiveet täyttääkseen Frans ampui kyyhkysiä.
- Älä tapa jumalan lintuja, Frans, ei kyyhkysiä, äiti nyyhkytti, pudotti linnun jalkoihinsa ja hautasi kasvonsa esiliinaansa.
Isä jäykistyi ja lähti pyssy olalla takaisin metsään.
Lintujen salaisuus ei jätä Fransia koskaan rauhaan. Hän haluaa ymmärtää, miksi linnut palaavat ja miten ne löytävät tiensä perille. Hän haluaa vaalia oppi-isänsä Oton perintöä ja saada arvostusta viisaille luontokappaleille.

Viestikyyhkyupseeri on kaunis tarina sodasta, rakkaudesta, syyllisyydestä, muistoista - ja kyyhkysistä. Heli-Maija Heikkinen kirjoittaa vahvasti ja vakuuttavasti, ja jälleen käsillä on esikoisteos, jonka voimaa ei voi kuin ihailla.

Tällä kirjalla (tai itse asiassa jo edellisellä lukemallani haastekirjalla) saavutan Ihminen sodassa -haasteessa ylimmän eli kenraalin arvon - koossa on nyt 16 luettua kirjaa. Suomen Pakolaisavun lukuhaasteessa tämäkin kirja on viemässä lukutaitoa pakolaisille.

Kirjan sain kustantajalta - kiitos!

Kommentit

 1. Kaikkia uutuuksia ei millään ehdi lukea. Lue: minä en ehdi. Siispä erinomaisen mukavaa, että niihin voi tutustua täällä blogeissa. Tämäkin oli minulle aivan uusi tuttavuus. Kiitos, kun nostit esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehdi minäkään ja välillä ihan ahdistun sen vuoksi. Mutta sitten yritän rauhoittua ja muistaa, että kaikkea ei tarvitse ehtiä lukea. :) Mainiota on, että blogeissa voi tutustua moneen kiinnostavaan kirjaan edes pienesti.
   Ole hyvä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?