Siirry pääsisältöön

Heli-Maija Heikkinen: Viestikyyhkyupseeri

"Ensimmäinen lennätys, ensimmäinen kerta, kun Frans tunsi merkillisen, pakahduttavan tunteen avatessaan kämmenensä ja laskiessaan linnun lentoon. Siinä hetkessä täyttyi riemusta ja tunsi itsensä hyväntekijäksi, lähes vapahtajaksi. Samanaikaisesti kun kuuli siipien iskut ja näki linnun etääntyvän hetki hetkeltä kauemmas, tiesi, että lintu palaisi. Sillä oli mahdollisuus mennä, mahdollisuus valita, ja kaikista vaihtoehdoista se valitsi oman lakkansa."
Heli-Maija Heikkinen:
Viestikyyhkyupseeri (Minerva 2014)
217 sivua
Heli-Maija Heikkisen esikoisromaanin Viestikyyhkyupseeri päähenkilö on Frans Jokimies, joka työskentelee Suomen puolustusvoimien palveluksessa kyyhkysten kasvattajana ja kouluttajana. Jokimies näkee kyyhkysten suuren merkityksen viestinviejinä sodan keskellä, mutta joillekin muille kyyhkyset edustavat lähinnä mahdollista ateriaa.

Frans on naimisissa Anjan kanssa, joka on lahjakas pianisti ja haluaisi saada oman lapsen mutta kantaa kohdussaan tyhjyyttä. Vuonna 1944 Frans ja Anja lähtevät matkalle, jonka takana on käsky, jota Frans ei voi noudattaa. Seuraavat vuosikymmenet Frans kantaa mukanaan raskasta salaisuutta, jota hän ei voi unohtaa ja jota Anja ei halua kuulla. Ja koko ajan mukana ovat kyyhkyt, jotka symboloivat vapautta yhtä lailla kuin vankeutta, elämäntyötä ja sen arvostusta tai arvostuksen puutetta.
Fransin sydän väpättää niin kuin kyyhkysen ennen lentoon vapauttamista. Odottaa lentoon pääsyä muttei pääse, ei ole koskaan päässyt. Anjan tarvitsee vain laskea sormensa pianon koskettimille, ja hän katoaa kuin kyyhky horisonttiin ja vie ajan mukanaan, on aina vienyt.
Kyyhkyt ovat vahvasti läsnä oleva motiivi tarinassa, joka keskittyy kuvaamaan vuosia 1944 ja 1992 mutta joka kattaa kokonaisen elämän. Frans muistaa lapsuudestaan, miten isä halusi opettaa hänet metsästämään ja miten isänsä toiveet täyttääkseen Frans ampui kyyhkysiä.
- Älä tapa jumalan lintuja, Frans, ei kyyhkysiä, äiti nyyhkytti, pudotti linnun jalkoihinsa ja hautasi kasvonsa esiliinaansa.
Isä jäykistyi ja lähti pyssy olalla takaisin metsään.
Lintujen salaisuus ei jätä Fransia koskaan rauhaan. Hän haluaa ymmärtää, miksi linnut palaavat ja miten ne löytävät tiensä perille. Hän haluaa vaalia oppi-isänsä Oton perintöä ja saada arvostusta viisaille luontokappaleille.

Viestikyyhkyupseeri on kaunis tarina sodasta, rakkaudesta, syyllisyydestä, muistoista - ja kyyhkysistä. Heli-Maija Heikkinen kirjoittaa vahvasti ja vakuuttavasti, ja jälleen käsillä on esikoisteos, jonka voimaa ei voi kuin ihailla.

Tällä kirjalla (tai itse asiassa jo edellisellä lukemallani haastekirjalla) saavutan Ihminen sodassa -haasteessa ylimmän eli kenraalin arvon - koossa on nyt 16 luettua kirjaa. Suomen Pakolaisavun lukuhaasteessa tämäkin kirja on viemässä lukutaitoa pakolaisille.

Kirjan sain kustantajalta - kiitos!

Kommentit

 1. Kaikkia uutuuksia ei millään ehdi lukea. Lue: minä en ehdi. Siispä erinomaisen mukavaa, että niihin voi tutustua täällä blogeissa. Tämäkin oli minulle aivan uusi tuttavuus. Kiitos, kun nostit esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehdi minäkään ja välillä ihan ahdistun sen vuoksi. Mutta sitten yritän rauhoittua ja muistaa, että kaikkea ei tarvitse ehtiä lukea. :) Mainiota on, että blogeissa voi tutustua moneen kiinnostavaan kirjaan edes pienesti.
   Ole hyvä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on