Siirry pääsisältöön

Romantiikkaa ja rikoksia äänikirjoissa

Kesällä sitä usein kaipaa hieman tavallista kepeämpää luettavaa, niin tänäkin kesänä. Kuulokkeissa on pyörinyt niin feelgood -romaaneja kuin raakuutta välittäviä dekkareita. Tässä viimeisimmät:


Lucy Diamond: Uusien alkujen talo (Otava 2022, alkuteos The House of New Beginnings, suom. Eeva Parviainen, kansi Kate Forrester, äänikirjan lukija Maija Lang). Brightonilaiseen taloon muuttaa kolme erilaista naista, joista jokaisella on niin huolia kuin haaveita. Georgie, Charlotte ja Rosa tutustuvat ja tukevat toisiaan elämän aallokoissa. Lempeä romaani, joka saa haaveilemaan matkasta Brightoniin ja ajoittain hymyilyttää huumorillaan.

Jos Lucy Diamondin Rantakahvila-sarja on ollut mieleinen, kannattaa tarttua myös tähän romaaniin. Keskeiset henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan riittävästi erottuvia siten, että äänikirjaformaatissakin pysyy perillä eri näkökulmista.

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet (Gummerus 2022, alkuteos Mitt hemliga liv, suom. Antti Saarilahti, äänikirjan lukija Karoliina Niskanen). Moa perii yllättäen isoäidiltään asunnon, joka on täynnä historiaa. Poikaystävä Ruben ei innostu perinnöstä vaan haaveilee tuliterästä kämpästä trendikkäällä asuinalueella. Ruben ei myöskään innostu Moan isoäidiltä jääneestä koirasta, joka päätyy sekin Moan hoiviin. Ristiriita on siis ilmeinen eikä lukijana tarvitse kauan miettiä, kumman puolelle asettuu. 

Fagerlundin romaani on varsin ennalta arvattava mutta sisältää kiintoisan historia-aspektin, joka saa teoksen erottumaan joukosta. Kiintoisa on myös Moan työ huutokauppakamarilla.

Satu Rämö: Hildur (WSOY 2022, kansi Ville Laihonen, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Hildur on tämän kesän varsinainen Dekkaritapaus, eikä suotta – viihdyin mainiosti sarjan avausosan parissa. Henkilöhahmot, erityisesti kylmissä vesissä surffaava rikosetsivä Hildur ja hänen neulova suomalaiskollegansa Jakob, ovat kiinnostavia. 

Tämäkin teos saa kaipaamaan matkalle, tällä kertaa Islantiin. Miljöö on kuin yksi päähenkilö, niin elävästi ja seikkaperäisesti sitä kuvataan. 

Dekkari kaihtaa tarpeetonta väkivaltaa, joten se sopii hyvin feelgood-kirjojen seuraksi varsinkin siinä vaiheessa, jos romantiikka alkaa kyllästyttää. Jatkoa sarjalle on odotettavissa ensi maalikuussa, ja lukulistalle menee kakkososakin.

Saija Kuusela: Vyöry (Tammi 2022, kansi Sanna-Reeta Meilahti, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Kakkososaan on ehtinyt jo norjalaisesta Nea Guttormista kertova dekkarisarja. Avausosa Katse herätti kiinnostukseni, sillä päähahmo Nea on kiehtova pidättyväisyydessään. 

Nean salaperäiset voimat ovat tällä kertaa aiempaa hienovaraisemmin esillä, kun poliisi ryhtyy selvittämään teatteriryhmän edesottamuksia ja yllättäviä kuolemantapauksia. Miljöö toimii tässäkin osassa hyvin, ja itse asiassa kakkososan perusteella sarja tuntuu paranevan edetessään. 

Helmet 2022 -lukuhaasteessa Fagerlundin teos sujahtaa kohtaan 10 (Kirjan nimi on mielestäsi tylsä -pahoittelen)ja Hildur kuittaa kohdan 4 (Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana – Islanti kyllä kiinnostaa mutta ruumiit eivät.)

Kommentit

  1. Nää kaikki kirjat kiinnostaa. Hildur on varauksessaki jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Hilduria saattaa joutua kirjastosta odottelemaan, on ilmeisesti kovin suosittu.

      Poista
  2. Itsekin olen täällä islantilaistunnelmissa. Luin eilen loppuun Vigdís Grímsdóttirin Metsän tytön ja seuraavana vuorossa on Ragnar Jónassonin Pimeys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Metsän tyttö -vinkistä, pitääkin tutustua siihen. Pimeyden olen lukenut mutta sen jatko on jäänyt muun alle. Pitäisikin palata Huldan luokse.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok