Siirry pääsisältöön

Romantiikkaa ja rikoksia äänikirjoissa

Kesällä sitä usein kaipaa hieman tavallista kepeämpää luettavaa, niin tänäkin kesänä. Kuulokkeissa on pyörinyt niin feelgood -romaaneja kuin raakuutta välittäviä dekkareita. Tässä viimeisimmät:


Lucy Diamond: Uusien alkujen talo (Otava 2022, alkuteos The House of New Beginnings, suom. Eeva Parviainen, kansi Kate Forrester, äänikirjan lukija Maija Lang). Brightonilaiseen taloon muuttaa kolme erilaista naista, joista jokaisella on niin huolia kuin haaveita. Georgie, Charlotte ja Rosa tutustuvat ja tukevat toisiaan elämän aallokoissa. Lempeä romaani, joka saa haaveilemaan matkasta Brightoniin ja ajoittain hymyilyttää huumorillaan.

Jos Lucy Diamondin Rantakahvila-sarja on ollut mieleinen, kannattaa tarttua myös tähän romaaniin. Keskeiset henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan riittävästi erottuvia siten, että äänikirjaformaatissakin pysyy perillä eri näkökulmista.

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet (Gummerus 2022, alkuteos Mitt hemliga liv, suom. Antti Saarilahti, äänikirjan lukija Karoliina Niskanen). Moa perii yllättäen isoäidiltään asunnon, joka on täynnä historiaa. Poikaystävä Ruben ei innostu perinnöstä vaan haaveilee tuliterästä kämpästä trendikkäällä asuinalueella. Ruben ei myöskään innostu Moan isoäidiltä jääneestä koirasta, joka päätyy sekin Moan hoiviin. Ristiriita on siis ilmeinen eikä lukijana tarvitse kauan miettiä, kumman puolelle asettuu. 

Fagerlundin romaani on varsin ennalta arvattava mutta sisältää kiintoisan historia-aspektin, joka saa teoksen erottumaan joukosta. Kiintoisa on myös Moan työ huutokauppakamarilla.

Satu Rämö: Hildur (WSOY 2022, kansi Ville Laihonen, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Hildur on tämän kesän varsinainen Dekkaritapaus, eikä suotta – viihdyin mainiosti sarjan avausosan parissa. Henkilöhahmot, erityisesti kylmissä vesissä surffaava rikosetsivä Hildur ja hänen neulova suomalaiskollegansa Jakob, ovat kiinnostavia. 

Tämäkin teos saa kaipaamaan matkalle, tällä kertaa Islantiin. Miljöö on kuin yksi päähenkilö, niin elävästi ja seikkaperäisesti sitä kuvataan. 

Dekkari kaihtaa tarpeetonta väkivaltaa, joten se sopii hyvin feelgood-kirjojen seuraksi varsinkin siinä vaiheessa, jos romantiikka alkaa kyllästyttää. Jatkoa sarjalle on odotettavissa ensi maalikuussa, ja lukulistalle menee kakkososakin.

Saija Kuusela: Vyöry (Tammi 2022, kansi Sanna-Reeta Meilahti, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Kakkososaan on ehtinyt jo norjalaisesta Nea Guttormista kertova dekkarisarja. Avausosa Katse herätti kiinnostukseni, sillä päähahmo Nea on kiehtova pidättyväisyydessään. 

Nean salaperäiset voimat ovat tällä kertaa aiempaa hienovaraisemmin esillä, kun poliisi ryhtyy selvittämään teatteriryhmän edesottamuksia ja yllättäviä kuolemantapauksia. Miljöö toimii tässäkin osassa hyvin, ja itse asiassa kakkososan perusteella sarja tuntuu paranevan edetessään. 

Helmet 2022 -lukuhaasteessa Fagerlundin teos sujahtaa kohtaan 10 (Kirjan nimi on mielestäsi tylsä -pahoittelen)ja Hildur kuittaa kohdan 4 (Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana – Islanti kyllä kiinnostaa mutta ruumiit eivät.)

Kommentit

 1. Nää kaikki kirjat kiinnostaa. Hildur on varauksessaki jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Hilduria saattaa joutua kirjastosta odottelemaan, on ilmeisesti kovin suosittu.

   Poista
 2. Itsekin olen täällä islantilaistunnelmissa. Luin eilen loppuun Vigdís Grímsdóttirin Metsän tytön ja seuraavana vuorossa on Ragnar Jónassonin Pimeys. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Metsän tyttö -vinkistä, pitääkin tutustua siihen. Pimeyden olen lukenut mutta sen jatko on jäänyt muun alle. Pitäisikin palata Huldan luokse.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama