Siirry pääsisältöön

Emma Stonex: Majakanvartijat

Nyt he erottavat jo mustana vellovan meren majakan juurella, kuin tumman tahran tai vuosikymmeniä riehuneen rajuilman jättämän arven. Vaikka Jory on lähestynyt paikkaa lukemattomia kertoja, aina tätä Majakoiden ruhtinatarta lähestyessään hän tuntee samaa mitättömyyttä, ehkä jopa hienoista pelkoa, melkein kuin majakka soimaisi häntä. Maiden, tuo viisikymmentä metriä korkea viktoriaanisen suunnittelun ja rakentamisen taidonnäyte, piirtyy mahtavana vasten taivaanrantaa, uljaana vaaleana linnakkeena, joka on taannut merenkulkijoiden turvallisuuden.

Emma Stonex: Majakanvartijat
Otava 2022
alkuteos The Lamplighters 2021
suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi
kansi Max Ellis
379 sivua

1970-luvulla syrjäiseltä majakkasaarelta katoaa kolme majakanvartijaa. Cornwallissa sijaitsevan majakan ovet on lukittu sisäpuolelta, ja miehet ovat kadonneet jälkiä jättämättä.

Parikymmentä vuotta myöhemmin mysteeri on edelleen selvittämättä. Kirjailija Dan Sharp haluaa kirjoittaa aiheesta kirjan ja tavata kadonneiden läheiset tutkiakseen tapahtumia. Majakkayhtiö on kantansa päättänyt, mutta kirjailija on varma, että jotain on jäänyt tuomatta päivänvaloon. 

Sharpin saapuminen sekoittaa monen henkilön tavallista arkea. Majakanvartijoiden läheisten on palattava muistoihinsa ja kohdattava salaisuutensa, joiden piti olla osa menneisyyttä samoin kuin kadonneiden miesten. Kaiken yllä häilyy vaikuttavan ja hieman pelottavankin majakan varjo.

Emma Stonexin romaani on saanut innoituksensa tositapahtumista. Vuonna 1900 todellisuudessakin katosi kolme majakanvartijaa – Stonex on tuonut kertomuksessaan tapahtumat vuosikymmeniä myöhemmäksi ja värittänyt niitä mielikuvituksellaan. Ajallinen siirtäminen on perusteltu, sillä yksi aihelma romaanissa on se, miten tekniikka kehittyy ja miten majakanvartijan ammatti vähitellen käy tarpeettomaksi.

Romaani liikkuu kahdella aikatasolla. Vuonna 1972 ollaan paljolti majakassa, ja romaanissa rakentuu vaikuttava kuva siitä, minkälaista on elää eristyksissä ja yksinäisyydessä keskellä merta. Vuonna 1992 ollaan mantereella ja palataan vähä vähältä siihen, mitä ennen miesten katoamista tapahtui. Miksi yhteisen menetyksen kokeneet majakanvartijoiden puolisot eivät ole lainkaan tekemisissä?

Jännite syntyy tietenkin siitä, mitä majakalla oikein tapahtui. Taitavasti kerronta harhauttaa ja avaa tapahtumia yksi kerrallaan siten, että jännite säilyy, vaikka mitenkään nopeatempoisesta kertomuksesta ei todellakaan ole kysymys. Majakanvartijat on viihdyttävä ja oivallisesti rakennettu romaani, joka saa sekä kaihoamaan majakkamaisemia että hieman kammoksumaan niitä.

Muualla: Luetut.net, Kirjasähkökäyrä ja Kirjahilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse