Siirry pääsisältöön

Emma Stonex: Majakanvartijat

Nyt he erottavat jo mustana vellovan meren majakan juurella, kuin tumman tahran tai vuosikymmeniä riehuneen rajuilman jättämän arven. Vaikka Jory on lähestynyt paikkaa lukemattomia kertoja, aina tätä Majakoiden ruhtinatarta lähestyessään hän tuntee samaa mitättömyyttä, ehkä jopa hienoista pelkoa, melkein kuin majakka soimaisi häntä. Maiden, tuo viisikymmentä metriä korkea viktoriaanisen suunnittelun ja rakentamisen taidonnäyte, piirtyy mahtavana vasten taivaanrantaa, uljaana vaaleana linnakkeena, joka on taannut merenkulkijoiden turvallisuuden.

Emma Stonex: Majakanvartijat
Otava 2022
alkuteos The Lamplighters 2021
suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi
kansi Max Ellis
379 sivua

1970-luvulla syrjäiseltä majakkasaarelta katoaa kolme majakanvartijaa. Cornwallissa sijaitsevan majakan ovet on lukittu sisäpuolelta, ja miehet ovat kadonneet jälkiä jättämättä.

Parikymmentä vuotta myöhemmin mysteeri on edelleen selvittämättä. Kirjailija Dan Sharp haluaa kirjoittaa aiheesta kirjan ja tavata kadonneiden läheiset tutkiakseen tapahtumia. Majakkayhtiö on kantansa päättänyt, mutta kirjailija on varma, että jotain on jäänyt tuomatta päivänvaloon. 

Sharpin saapuminen sekoittaa monen henkilön tavallista arkea. Majakanvartijoiden läheisten on palattava muistoihinsa ja kohdattava salaisuutensa, joiden piti olla osa menneisyyttä samoin kuin kadonneiden miesten. Kaiken yllä häilyy vaikuttavan ja hieman pelottavankin majakan varjo.

Emma Stonexin romaani on saanut innoituksensa tositapahtumista. Vuonna 1900 todellisuudessakin katosi kolme majakanvartijaa – Stonex on tuonut kertomuksessaan tapahtumat vuosikymmeniä myöhemmäksi ja värittänyt niitä mielikuvituksellaan. Ajallinen siirtäminen on perusteltu, sillä yksi aihelma romaanissa on se, miten tekniikka kehittyy ja miten majakanvartijan ammatti vähitellen käy tarpeettomaksi.

Romaani liikkuu kahdella aikatasolla. Vuonna 1972 ollaan paljolti majakassa, ja romaanissa rakentuu vaikuttava kuva siitä, minkälaista on elää eristyksissä ja yksinäisyydessä keskellä merta. Vuonna 1992 ollaan mantereella ja palataan vähä vähältä siihen, mitä ennen miesten katoamista tapahtui. Miksi yhteisen menetyksen kokeneet majakanvartijoiden puolisot eivät ole lainkaan tekemisissä?

Jännite syntyy tietenkin siitä, mitä majakalla oikein tapahtui. Taitavasti kerronta harhauttaa ja avaa tapahtumia yksi kerrallaan siten, että jännite säilyy, vaikka mitenkään nopeatempoisesta kertomuksesta ei todellakaan ole kysymys. Majakanvartijat on viihdyttävä ja oivallisesti rakennettu romaani, joka saa sekä kaihoamaan majakkamaisemia että hieman kammoksumaan niitä.

Muualla: Luetut.net, Kirjasähkökäyrä ja Kirjahilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä