Siirry pääsisältöön

Anne Martin: Kallioon maalattu laulu

Olivia katseli hiljaisena kohoavaa kalliota, jonka hahmoja kesäyön varjot tanssittivat. Olivia ymmärsi nyt entistä selvemmin maalausten olevan peilikuvia toisesta puolesta, toisista ajoista. Niiden kautta hänen esivanhempiensa maailma kietoutui tähän hetkeen ja kaikkeen siihen, mitä oli vielä tulossa. Olivia käsitti vihdoin, mikä omituinen tunne hänet oli vallannut sinä yönä, kun Sofia oli tempaistu heidän luotaan. Ihmeellinen läsnäolo, puristava mutta tuttu ote hänen sisällään, oli ollut hänen esiäitinsä kosketuksen tuoma siunaus.

Anne Martin: Kallioon maalattu laulu
Aarni 2022
kansi Noora Jantunen
368 sivua

Anne Martinin dystopinen esikoisromaani Kallioon maalattu laulu tutustuttaa lukijan Oliviaan, joka elää meistä nähden tulevaisuudessa. Hän on osa pientä yhteisöä, joka elää kallioiden suojassa. Vuosisatojen takaiset kalliomaalaukset ovat päivittäin läsnä ihmisten elämässä, ja maalausten kautta Olivia saa yhteyden omiin voimiinsa, jotka voivat auttaa häntä suojelemaan läheisiään.

Aikaa ei ole kulunut valtavan paljon tästä ajasta, mutta romaanin maailma on toisenlainen. Ihmisiä on vähän ja iso osa maailmasta on asuinkelvotonta. Kallioilta on lähes mahdotonta lähteä pois, sillä valtaa pitävät vaaralliset koneet, pedot. Ne valvovat kulkijoita ja käyvät kimppuun, jos ihmiset yrittävät liikkua vääriin paikkoihin.

Ja samaan aikaan jossain on Kaupunki, josta kantautuu pelottavia huhuja ja joka ei tunnu kovin houkuttelevalta. Sinne Olivian on kuitenkin aikanaan tyttärensä kanssa suunnattava, jos hän haluaa pelastaa läheisensä.

Anne Martinin romaani on monella tapaa ajankohtainen ja teemoiltaan tärkeä. Se muistuttaa luonnonsuojelun tärkeydestä asettamalla henkilöt osaksi luontoa. Kallio ja metsä tuovat suojaa ja suurimman uhan muodostavat lopulta ne, jotka ihminen on luontoa peukaloimalla luonut. Varoitus luonnon kaltoinkohtelun seurauksista on ilmeinen mutta ei paasaava.

Koskettavan kauniisti romaani muistuttaa myös siitä, miten olemme osa historian jatkumoa. Kalliomaalaukset ilmentävät konkreettisesti historiaa, ja niiden avulla Olivia saa yhteyden menneeseen. Tätäkin elementtiä tervehdin ilolla aikana, jona historiattomuus tuntuu valtaavan alaa.

Kallioon maalattu laulu pitää lukijan hyvin otteessaan, sillä sen äärellä herää tarve tietää, mistä on tultu ja mihin ollaan menossa. Vastauksia kysymyksiin tarjotaan mutta ei liikaa – sopiva salaperäisyyden verho saa toivomaan kertomukselle jatkoa.

Rahiseva hiekkatie, auringonpaisteesta raskaat nilkat nousevat, nopeammin, kauhovat vuorotellen ilmaa, vasen ja oikea, ja raapaisevat tietä. Melkein vain hipaisevat. Hiekanmuruja tarttuu jalkapohjiin, ne ripotellaan ojanvarteen ja metsän puolelle. Pikkuiset kivet ropisevat vasten horsmia ja matalana kasvavan koivikon lehtiä. Äänestä tulee mieleen nonparellit, kun niitä ripotellaan jäätelöannoksen päälle.

Erityisesti pidän siitä, miten romaanin maailma on rakennettu. Aistivoimainen kuvaus toimii ja saa lukijan uppoamaan postapokalyptiseen todellisuuteen. Vaikka miljöössä on synkkyyttä, on siinä myös tarpeellista toivoa. Erityisesti se kumpuaa luonnosta ja sen voimasta.

Helmet 2022: 20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä.

Kommentit

  1. Tuo menneisyyspuoli kuulostaa houkuttelevalta, dystopia ei niinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse hurjan paljon lue dystopioita tai nauti niistä. Tässä tulevaisuuskuva on kuitenkin rakennettu jotenkin niin kauniisti, että kertomus ei ole minusta liian synkkä maalatessaan ajatusta siitä, mitä tulevaisuus voisi tuoda tullessaan. Kannattaa antaa tälle mahdollisuus, vaikkei dystopia olisikaan lähellä sydäntä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä