Siirry pääsisältöön

Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli

En olisi näin äreä, jos olisin rikas, mutta hevostallin pitämisellä ei pääse rikastumaan. Edes vahingossa. Tämä on ala, jolla sinnitellään taloudellisesti äärirajoilla ja ollaan ulospäin ihan että ”mä elän mun unelmaa”. Kollegojen kanssa sitä sitten luottamuksellisissa keskusteluissa mietitään, että myisikö seuraavaksi peräkärryn vai piirongin, että saisi likakaivon tyhjennyksen maksettua.

Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli
Tammi 2022
kansi Timo Mänttäri
234 sivua
äänikirjan lukija Minttu Mustakallio
kesto 5 t 36 min

Joskus on sanottu, että hevosalan yrittäjälle on eduksi, jos koulussa uskonto on ollut kymppi ja matematiikka nelonen: uskoa nimittäin tarvitaan, sillä hevosala ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ole useinkaan mikään kultakaivos. Veera Niemisen romaanin Kottikärrykaruselli päähenkilö Katri on osoitus juuri tästä: rahat ovat jatkuvasti loppu eivätkä rikkaat sukulaiset tunnu pitävän Katrin yritystoimintaa muuna kuin kivana puuhasteluna.

Rahapulassaan Katri päätyy sanomaan kyllä, kun serkku tarjoaa tytärtään Jennicaa maatilalle asumaan siksi aikaa, että perheen kuviot hieman selkenevät. Katri ei erityisemmin pidä lapsista puhumattakaan teinistä, joka tuntuu vastaavan lähes kaikkeen "juu", mutta niin vain Jennica siirtyy Katrin hoteisiin.

Katri kyllä pärjää hevosten kanssa, mutta ihmisten kanssa on usein vähän niin ja näin. Jennica ei ehkä sittenkään ole pahimmasta päästä, kun näyttämölle marssitetaan niin tallin asiakkaita kuin omissa kuvioissaan omituisesti kiemurtelevia sukulaisia. Kun kuvaan astuu vielä kiinnostava Tuukka, on Katrin pää varsinaisessa myllerryksessä.

Kottikärrykaruselli on humoristinen kuvaus hevosihmisen arjesta, ja se uppoaa kuin talikko tuoreeseen lantakasaan. Veera Niemisen sanankäyttö on terävää ja niin hersyvää, että äänikirjaa kuunnellessani nauroin paikoin ääneen. Minttu Mustakallio on lukijana kerrassaan mainio ja osaa painottaa lukemaansa juuri sopivissa kohdin niin, että elämys sen kuin vain paranee.

Kottikärrykaruselli on hulvaton ja viihdyttävä. Viihteellistä luettavaa etsivälle romaani voi olla erittäin onnistunut löytö varsinkin, jos sattuu olemaan entinen, nykyinen tai tuleva hevosihminen. Hevosmaailman tuntemus ei tosin ole välttämätöntä, vaan karikatyyriset hahmot ja hurtti huumori uponnevat muihinkin lukijoihin.

Kottikärrykaruselli sopii mainiosti jatkamaan kirjablogien naistenviikkoa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama