Siirry pääsisältöön

Hanna Meretoja: Elotulet

Eleaa jännittää ystävien kohtaaminen. Tässä minä nyt olen, hän ajattelee: sama ja kuitenkin toinen. Onko hullua järjestää juhlat nyt, kaiken keskellä? Otto ehdotti niiden perumista, mutta Elea ei halunnut. Hänen on pakko jakaa ystäviensä kanssa tämä hätä, vaikka se olisi vielä kuinka hahmotonta tai ehkä juuri siksi.

Hanna Meretoja: Elotulet
WSOY 2022
kansi Anna Makkonen
462 sivua

Elea on haaveillut vuosia elotulijuhlista, ja nyt on vihdoin niiden aika. Juhlasta muotoutuu kuitenkin toisenlainen kuin mitä Elea etukäteen ajatteli: "eristäytyneisyyden päättymisen, ystävyyden, meren ja pimeässä hehkuvien valojen" juhlasta tuleekin hetki, jona hän kertoo ystävilleen olevansa vakavasti sairas. Vain pari päivää ennen ystäviensä tapaamista Elea on kuullut sairastavansa rintasyöpää.

Hanna Meretojan esikoisromaani Elotulet on mittava romaani, joka keskittyy lähes viidensadan sivun ajan yhteen päivään – tai oikeammin iltapäivään ja iltaan. Keskiössä on Elea, joka on sairastunut ja jonka tuntemuksia romaani kuvaa, mutta romaani luotaa myös muiden henkilöiden ajatuksia ja kokemuksia. Mitä äidin sairaudesta ajattelee esimerkiksi usein huolestunut ja pohdiskeleva Elliot? Tai kuinka uutisen ottaa vastaan pitkäaikainen ystävä, lääkäri Matias? Minkälaiset ajatusketjut Elean sairastuminen sysää koolla olevissa liikkeelle?

Hanna Meretojan yhdenpäivänromaani on syvästi pohtiva ja laajasti intertekstuaalinen. Teoksen kirjoittaja on kirjallisuudentutkija, mikä näkyy lukuisissa viittauksissa muihin teoksiin. Usein viittaukset ovat onnistuneita ja oivaltavia mutta paikoin ne uuvuttavat: vähempi voisi olla ajoittain parempi, eikä runsas siteeraaminen aina tunnu kovin uskottavalta. Tutkijan ote näkyy myös siinä, miten intensiivisesti teoksessa pohditaan esimerkiksi sairastumista ja siihen liittyviä merkityksenmuodostamisia ja niiden ongelmallisuutta. Tällainen pohdinta on mielestäni hyvin paikallaan ja tervetullutta.

Hanna Meretoja on kertonut julkisuudessa omasta sairastumisestaan rintasyöpään. Oma kokemus näkyy varmasti tässä romaanissa, jossa sanoitetaan hienolla tavalla sitä, minkälaisia ajatuskehiä dramaattisen uutisen saanut päässään pyörittää. Romaani ei vaivu pateettisuuteen vaan kertomuksen yllä väreilee kauniisti ymmärrys siitä, miten kaikella on aikansa ja paikkansa, jos toki sairastuminen myös kysymyksiä ja kapinoinnin halua herättää.

Elotulet sijoittuu saaristoon ja on vahvasti yhteydessä ympäristöönsä. Miljöö on viehättävä ja luontokuvaukset sekä onnistuneita että paikallaan. Ne muistuttavat siitä, miten jotkut asiat pysyvät ja jatkavat elämäänsä samaan aikaan, kun joku kokee joutuneensa pysähtymään äkisti. Miljöötä valaisevat tulet, jotka edustavat elämää ja valoa.

Romaani on ajassa kiinni siten, että taustalla häilyy maailmanlaajuinen koronapandemia. Se ei vie kuitenkaan liikaa tilaa vaan on luonteva osa teoksen ajankuvaa.

Elotulet on runsas romaani, jota ei voi hetkessä hotkaista. Se on painava ja täynnä viisaita ajatuksia, joita haluan kirjata muistiin ja joiden äärelle haluan palata. Elotulet on kaunis ja ajatuksia herättävä romaani.

Ja vasta kun tärkein on vaarassa, näemme miten ihmeellistä ja haurasta kaikki on, miten loputtomasti meillä on menetettävää. Vasta silloin pysähdymme miettimään, mitä voimme tehdä, vai onko jo myöhäistä.

Muualla: Kirjaluotsi ja Nostetaan teksti pöydälle.

Elotulilla avaan osallistumiseni tämänvuotiseen Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen.

Ja naistenviikon merkeissä toivotan hyvää Hannan nimipäivää!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El