Siirry pääsisältöön

Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet

 "Kuuntelen Nuggetin laulavan
I won't let them take you down there
niin kauan että nukahdan
ja toivon
että joskus 
voisin olla tarpeeksi
jollekin"
Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet
Karisto 2022
152 sivua

Mira on koulukiusattu teinityttö, joka irtautuu arjen kahleista k-popin avulla. Hänen suosikkibändinsä on ERRoRC, ja kun se on saapumassa keikalle Suomeen, tuntuu taivas avautuvan.

Vai avautuuko se sittenkään? Äidiltä ei lupaa heru, rahaa ei ole. Tilanne tuntuu toivottomalta, mutta faniystäviensä Aadan ja Nellin kanssa Mira haluaa löytää keinot päästäkseen keikalle.

Samaan aikaan koulussa on rankkaa. Mira saa kuulla olevansa ruma, vääränlainen, eikä ystäviä ole. Sitä arvokkaampi on k-pop-yhteisö, joka tarjoaa muuta kuin jatkuvaa mollaamista.

Pimeässä hohtavat tähdet kertoo koskettavasti teini-ikäisen maailmasta ja siitä, miten fanittaminen voi täyttää suuria tarpeita. Miran suosikkibändi sanoittaa osuvasti tytön omia tunteita ja saa hänet ymmärtämään, että hänessä ei ole mitään vikaa, vaikka kiusaajat toisin väittävät. 

K-popin kautta Mira löytää myös ystäviä, joita pieneltä kotipaikkakunnalta ei tunnu löytyvän. Musiikki saa hänet rohkaistumaan ja uskomaan itseensä niin, että hän kykenee tavoittelemaan unelmiaan.

Pimeässä hohtavat tähdet tuo ihanan elävästi esille nuoren ihmisen maailmaa ja muistuttaa siitä, miten tärkeää fanittaminen voi olla. Korealaisbändi edustaa Miralle pimeässä loistavia tähtiä ja Sanni Ylimartimon säeromaani osoittaa hienosti, että fanittaminen ei ole vain höpsöä hullaantumista.

Voisin kuvitella, että monelle yläkouluikäiselle Pimeässä hohtavat tähdet tarjoaa paljon samastumispintaa ja on siten tärkeää luettavaa. Suosittelen viehättävää teosta vanhemmillekin lukijoille, joita kiinnostaa nuoren ihmisen kokemusmaailma.

Muualla: Kirjapöllön huhuiluja, Unelmien aika ja Kirjailuja.

Helmet 2022: 28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen.

Kommentit

 1. Kuulostaapa hyvältä. Minulla on tiedossa yksi 13v. jolle kirja sopii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa! Toivoisin nuorten löytävän enemmän säeromaaneiden pariin, moni voisi niistä pitää.

   Poista
 2. Säeromaanit kiinnostaa mua kovasti. Ja tää kiinnostaa myös aiheensa puolesta.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosi hyvältä! Itsekin tuli fanitettua kovasti eri bändejä teininä. Löytyi myös samanhenkisiä ihmisiä netistä siihen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siis siltä, että sinun kannattaa tähän tutustua.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama