Siirry pääsisältöön

Vera Vala: Italialainen peli

Sallan sormet sivelivät epäröiden tietokoneen näppäimistöä. Vältelläkseen päätöstä hän alkoi etsiä tietoa Harlekiinista ja tämän kolmesta uhrista. Lehtien otsikoita oli keksitty jonkinlaisessa kauhun synnyttämässä kiimassa. Vaikka uhrit oli löydetty suhteellisen autoilta alueilta kehyskunnista ja kaikki kolme olivat tai olivat ainakin olleet prostioituja, puolet jutuista keskittyi päivätöissä käyvien milanolaisten pelotteluun.

Vera Vala: Italialainen peli
WSOY 2022
kansi Ville Laihonen
414 sivua


Vera Valan uutuusteos Italialainen peli (WSOY 2022) aloittaa Salla Kotka -dekkarisarjan. Milanoon sijoittuvan teoksen päähenkilö on suomalaissyntyinen ja aloittaa työn puolustusasianajajan avustajana. Oikeuspsykologin opinnot ovat loppusuoralla.


Milanolaisia kauhistuttaa Harlekiiniksi nimetty sarjamurhaaja. Uuden uhrin löydyttyä Salla kollegoineen päätyy selvittämään, onko surman takana sarjamurhaaja, uhrin läheinen vai joku muu. Samaan aikaan Sallaa piinaa hänen menneisyytensä, eikä elämää juuri helpota kylmäkiskoinen kollega.


Vera Valan sarja-avaus on monin tavoin kiinnostava. Teoksessa on sekä psykologisia että yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, jotka tekevät dekkarista täyteläisen. Sisältö ei jää pintapuoliseksi vaan luotaa muun muassa italialaisen ja suomalaisen kulttuurin eroja. Erityisen antoisaa minusta on se, miten kirjailijan psykologinen asiantuntemus näkyy: se on luonteva osa kokonaisuutta eikä lukijana tarvitse tuntea olevansa kuuntelemassa luentoa.


Kirjan rakenne on toimiva ja eri näkökulmista muotoutuva kerronta vie mukanaan. Henkilöhahmot ovat kiehtovia ja kovin mielelläni haluan jatkossakin pysyä selvillä siitä, mitä Sallalle ja hänen kollegoilleen kuuluu.


Italialainen peli ilmestyy 17.8.2022. Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!


Italialainen peli -dekkari päättää osallistumiseni tämän vuoden naistenviikkoon.

Kommentit

  1. Mää oon lukenu Valan Arianna de Bellis- sarjan ja tykänny siitä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole aivan kokonaan tuota lukenut. Hauskaa muuten, että Arianna vilahtaa tässä uudessa sarjassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama