Siirry pääsisältöön

Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut

Pihlaja melkein sylkäisi viimeiset sanansa. Lemek kohottautui ylös. Hän katsoi Pihlajan kettusilmiä ja niiden halveksuvaa katsetta. Hän muisti sanat, joilla aavalaisia oli Laakson lauluissa kuvailtu. Vanhat sanat olivat raskaita, ne olivat eläneet kauan, keränneet laahuksiinsa kaiken sen kinan ja kaunan, joka Laakson ja Aavan välillä oli.

Katri Kauppinen: Laakson linnut, aavan laulut
Otava 2022
kansi Tuuli Juusela
295 sivua

Katri Kauppisen nuorten aikuisten romaani Laakson linnut, Aavan laulut vie lukijan muinaissuomalaiseen maailmaan. Aavan kylässä kärsitään nälästä. Kylän laulut ovat rikkoutuneet ja vanha kauna laaksolaisia kohtaan nostaa päätään. Laaksossa kun eletään yltäkylläisyydessä samaan aikaan, kun aavalaiset voivat huonosti.

Aavan päällikön poika Lemek lähtee retkelle Laaksoon saadakseen kyläänsä sammon ja sitä kautta hyvinvointia. Laaksossa tulijaa ei oteta vastaan kovin lämpimästi, ja edessä on välien selvittely siitäkin huolimatta, että nuorempi sukupolvi ei välttämättä halua pitää yllä vanhaa vihaa. Erityisesti Laakson tuleva johtaja Pihlaja kyseenalaistaa perinteitä ja etsii omaa tapaansa olla johtaja.

Laakson linnut, aavan laulut on runollinen, jopa laulullinen romaani, joka ammentaa kalevalaisista perinteistä tuoreesti ja onnistuneesti. Romaanin henkilöhahmot ovat nimiään myöten kiinteä osa luontoa ja perinteitä: romaanissa seikkailevat esimerkiksi Kallio, Joki ja Paju. Luonnon voimat ovat muutenkin läsnä, mikä on osa kertomuksen viehätystä: ihmiset eivät ole erillisiä ja irrallaan muusta luomakunnasta. 

Erityisesti pidän tässä romaanissa siitä, miten merkityksellisiksi laulut nousevat. Niiden kautta henkilöt rakentavat maailmaansa ja merkityksiä erilaisille asioille – laulut ovat olennainen osa elämää ilman pakottamista ja alleviivaamista. Pakottomasti ja alleviivaamatta rakentuu myös romaanin kiehtova miljöö, jossa on sopivasti tunnistettavaa ja sopivasti mystisyyttä. Lukijalle rohjetaan jättää pääteltävää, ja hyvä niin.

Taitavasti rakennettua ja kauniisti sanoitettua romaania voi lämpimästi suositella sekä nuorille että vähän vanhemmillekin aikuisille.

Muualla: Kirjavinkit, Kirjasähkökäyrä ja Kirjapöllön huhuiluja.

Helmet 2022: 29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa.

Kommentit

 1. Tässä taitaisi olla täsmäteos minulle! Pidän mytologioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten tätä täytyy kyllä suositella sinulle!

   Poista
 2. Tykkäsin tosi paljon kirjan historiasta T. Mai Laakso/Kirjasähkökäyrä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historiallinen ote on tässä kyllä viehättävä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä