Siirry pääsisältöön

Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut

Pihlaja melkein sylkäisi viimeiset sanansa. Lemek kohottautui ylös. Hän katsoi Pihlajan kettusilmiä ja niiden halveksuvaa katsetta. Hän muisti sanat, joilla aavalaisia oli Laakson lauluissa kuvailtu. Vanhat sanat olivat raskaita, ne olivat eläneet kauan, keränneet laahuksiinsa kaiken sen kinan ja kaunan, joka Laakson ja Aavan välillä oli.

Katri Kauppinen: Laakson linnut, aavan laulut
Otava 2022
kansi Tuuli Juusela
295 sivua

Katri Kauppisen nuorten aikuisten romaani Laakson linnut, Aavan laulut vie lukijan muinaissuomalaiseen maailmaan. Aavan kylässä kärsitään nälästä. Kylän laulut ovat rikkoutuneet ja vanha kauna laaksolaisia kohtaan nostaa päätään. Laaksossa kun eletään yltäkylläisyydessä samaan aikaan, kun aavalaiset voivat huonosti.

Aavan päällikön poika Lemek lähtee retkelle Laaksoon saadakseen kyläänsä sammon ja sitä kautta hyvinvointia. Laaksossa tulijaa ei oteta vastaan kovin lämpimästi, ja edessä on välien selvittely siitäkin huolimatta, että nuorempi sukupolvi ei välttämättä halua pitää yllä vanhaa vihaa. Erityisesti Laakson tuleva johtaja Pihlaja kyseenalaistaa perinteitä ja etsii omaa tapaansa olla johtaja.

Laakson linnut, aavan laulut on runollinen, jopa laulullinen romaani, joka ammentaa kalevalaisista perinteistä tuoreesti ja onnistuneesti. Romaanin henkilöhahmot ovat nimiään myöten kiinteä osa luontoa ja perinteitä: romaanissa seikkailevat esimerkiksi Kallio, Joki ja Paju. Luonnon voimat ovat muutenkin läsnä, mikä on osa kertomuksen viehätystä: ihmiset eivät ole erillisiä ja irrallaan muusta luomakunnasta. 

Erityisesti pidän tässä romaanissa siitä, miten merkityksellisiksi laulut nousevat. Niiden kautta henkilöt rakentavat maailmaansa ja merkityksiä erilaisille asioille – laulut ovat olennainen osa elämää ilman pakottamista ja alleviivaamista. Pakottomasti ja alleviivaamatta rakentuu myös romaanin kiehtova miljöö, jossa on sopivasti tunnistettavaa ja sopivasti mystisyyttä. Lukijalle rohjetaan jättää pääteltävää, ja hyvä niin.

Taitavasti rakennettua ja kauniisti sanoitettua romaania voi lämpimästi suositella sekä nuorille että vähän vanhemmillekin aikuisille.

Muualla: Kirjavinkit, Kirjasähkökäyrä ja Kirjapöllön huhuiluja.

Helmet 2022: 29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa.

Kommentit

  1. Tässä taitaisi olla täsmäteos minulle! Pidän mytologioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten tätä täytyy kyllä suositella sinulle!

      Poista
  2. Tykkäsin tosi paljon kirjan historiasta T. Mai Laakso/Kirjasähkökäyrä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historiallinen ote on tässä kyllä viehättävä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...