Siirry pääsisältöön

Toukokuun luetut ja vähän kesästäkin

Kotikaupunkini katu maalattuine räsymattoineen
voisi kutsua lukijaa tänä kesänä.
Toukokuussa vaivasi väsymys ja bloggaamiseen tuli pieni tauko. En oikein saanut keskeneräisiä kirjoja luettua vaan kärsin jonkinlaisesta lukujumista. Liikaa en halunnut asiasta stressata vaan ajattelin, että ehkä pieni huilaaminen tekisikin hyvää. Niin tekikin: nyt on taas mukavaa lueskella ja suunnitella tulevia lukemisia. Suunnitelmista hetken kuluttua lisää.

Yksi toukokuun lukuelämyksistä oli kirja, jonka sain odottamatta äitienpäivälahjaksi: Joël Dickerin Totuus Harry Quebertintapauksesta osoittautui mainioksi lukuromaaniksi, jonka jännite piti mukavasti otteessaan. Islantilaisen Sjónin Poika nimeltä Kuukivi oli maagisen mystinen. Klassikkorintamalla viehätyin Victor Hugon Kurjista ja kirjabloggareiden kunnioittaessa huhtikuussa menehtyneen Gabriel García Márquezin muistoa luin teoksen Mamá Granden hautajaiset. Ulkomaisista romaaneista myös Jennifer Clementin Varastettujen rukousten vuori jäi mieleen voimakkaasti.

Kotimaisista teoksista vakuutti Venla Hiidensalon Karhunpesä. Tove Janssonin juhlavuotta jatkoin romaanilla Kunniallinen petkuttaja, jonka parissa sain jälleen ihailla Janssonin tapaa kuvailla miljöötä.

Luin toukokuussa yhteensä
3 lastenkirjaa,
8 romaania,
yhden runoteoksen,
yhden näytelmän,
3 tietokirjaa ja
yhden sarjakuvateoksen.

Kesä on aina ollut minulle ihanaa lukuaikaa. Valoisat yöt houkuttelevat lukemaan yömyöhään, jos toki tänä kesänä yölukemisia on pakko rajoittaa aamulla varhain herättävän vauvan takia. Olen tehnyt hieman lukusuunnitelmia kesää ajatellen, vaikka enimmäkseen tarkoitukseni on edetä fiilispohjalta. Seuraavat teokset olen lukupinooni asetellut – kesän päätyttyä voi sitten katsoa, miten suunnitelmieni kävi:

Kesään kuuluvat jotenkin olennaisesti aina dekkarit. Niinpä lukusuunnitelmastani löytyvät Kirjasfäärin arvonnasta voitetut dekkarit Toinen peto (Taavi Soininvaara) ja Luksuselämää (Jens Lapidus). Ne saavat seurakseen Sinisten ympyröiden miehen (Fred Vargas)
Kesän dekkarisuunnitelmia.
Omasta kirjahyllystä löytyvät Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti, Leo Tolstoin Anna Karenina, Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun, Leena Laulajaisen runoteos Keinu meren yllä, Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Anja Snellmanin Pääoma on tarkoitus kesällä avata.
Nimensä takia kesälukemistooni ovat hakeutuneet myös Tove Janssonin teokset Kesäkirja ja Vaarallinen juhannus sekä Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä.

Tällä hetkellä luettavana on ihailemastani Minna Canthista kertova tuore tietoteos ja luettuna on pari kirjaa, joista en ole vielä ehtinyt kirjoittamaan.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tänäkin kesänä hyvää luettavaa riittää – mikä ihana ajatus!



Aurinkoista, suloista, rentouttavaa ja sopivasti lukuaikaa tarjoavaa kesäaikaa toivottelen kaikille!

Kommentit

  1. Mainioita kirjoja kesäisellä lukulistallasi. Sinun lapsesi eivät ole sinun teki aikoinaan ison vaikutuksen, samoin Saatana saapuu Moskovaan. Pääoma ja Kesä ilman miehiä ovat myös olleet hyviä lukukokemuksia. Hyvää lukukesää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet noista kirjoista pitänyt - ehkä sitten minäkin. :) Kiitos samoin!

      Poista
  2. Lukulistallasi on mielenkiintoisia ja monipuolisia kirjoja. Vaarallisen juhannuksen aion lainata juhannusta varten kirjastosta sillä verukkeella, ettei omasta hyllystäni löydy mitään juhannusaiheista. Oma Marquez-haastekirjani pitäisi lukea myös tässä kuussa, koska lukeminen on vain jäänyt enkä haluaisi sitä siirtää enää paljon eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunista ja lukuisaa kesää! :)

      Poista
    2. Odotankin innolla, että saan uppoutua lukemiseen. :) Mukavaa, kun on tullut haalittua lukemistoon myös dekkareita, ne kun tuppaavat helposti jäämään sivuun.
      Kiitos samoin! :)

      Poista
  3. Oi, Anna Karenina ja Saatana saapuu Moskovaan ovat niin hienoja klassikoita. Sopivat varmasti mainiosti myös kesälukemiseksi! Ihanaa kirjakesää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Karenina vähän hirvittää kokonsa takia, joten on kiva kuulla, että siihen ihastuneita lukijoita on useita. :) Kiitos samoin!

      Poista
  4. Toven Vaarallinen juhannus on tosiaan mitä parhainta kesälukemistoa. Useat ovat myös hullaantuneet Tolstoin Anna Kareninaa, se kuului mm. filosofi G.H. von Wrightin avainromaaneihin. Ihania lukuhetkiä Sinulle & postaa hyvistä dekkareista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarallinen juhannus on periaatteessa tarinana tuttu, mutta kirjaa en ole aiemmin lukenut. Kivaa tarttua siihen juhannuksen lähestyessä. Toivottavasti eteen osuu hyviä dekkareita, ne kun kuuluvat kesään. :)
      Kiitos, ihania lukuhetkiä myös Sinulle!

      Poista
  5. Fred Vargas on aivan huippu, ja tuo Ympyrä-kirja taitaa olla minulla kotihyllyssäkin. Lukukesäsi vaikuttaa oikein lupaavalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, sillä Vargas tarttui kirjastosta mukaani aivan sattumalta. :)

      Poista
  6. Samaa mieltä kuin edelliset. Hienoja kesäkirjoja olet valinnut listallesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Omppu. Toivotaan, että lukuaikaa löytyy. :)

      Poista
  7. Kesäkirja on yksi ihanimmista! Minäkin aion lukea Vaarallisen juhannuksen, olen lukenut sen viimeksi 1990-luvulla, mutta nyt olisi aika uusintalukea se. Pidin kovasti myös Hustvedtin kirjasta.

    Ihania alkukesän päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotankin innolla oikeaa hetkeä tarttua Kesäkirjaan, sitä on niin moni kehunut. :)
      Kiitos ja aurinkoisia päiviä sinun alkukesääsi!

      Poista
  8. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan lukea mitä siitä ehkä kirjoittelet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Karenina on pitkään ollut lukulistallani, mutta en ole saanut siihen tartuttua. Jospa tänä kesänä. :)

      Poista
  9. Anna Karenina on hieno teos, ehdottomasti lukemisen arvoinen - suuri sekä kooltaan että sisällöltään :) Mielenkiintoista aikanaan kuulla, mitä siitä ehkä kirjoittelet!

    VastaaPoista
  10. Ihan kivasti sait toukokuussa luettua pienestä lukuväsymyksestä huolimatta! Minulla on Harry Quebert vieläkin lukematta, mutta luulen että se voisi olla ihan hyvä kesäkirja juonivetoisuutensa (?) ansiosta.

    Kiva kuulla aikanaan, mitä tykkäsit Minna Canth -elämäkerrasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että edelleen olen ehtinyt lukea paljon. Jos olisin ollut normaalisti töissä, olisi lukusaldo varmasti pienempi.
      Quebert on minusta vallan mainiota kesälukemista, kannattaa kokeilla. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii