Siirry pääsisältöön

Jukka Behm: Lahjoja norsujumalalle

"Oli kulunut pitkä aika siitä, kun Adhikara oli tuonut viimeksi töitä kotiinsa ja vuoteeseensa. Niillä oli taipumus häiritä yöunia. Kaikki työhön liittyvä olisi pitänyt osata jättää toimistoon, mutta aina työasiat eivät pysyneet siellä. Joskus ne onnistuivat seuraamaan työntekijää koko kotimatkan ajan, vaikka työpaikalta olisi poistunut eri reittiä kuin tavallisesti ja tehnyt ovelan harhautuksen, poikennut kahvilan kautta ja yrittäyt eksyttää epämieluisat tuomiset."
Jukka Behm: Lahjoja norsujumalalle (Tammi 2013)
219 sivua
Jukka Behm on minulle aivan uusi tuttavuus. Alun perin kiinnostuin kirjasta luettuani Marin hyväntuulisen arvion teoksesta, ja kun huomasin kirjan kirjaston viikkolainahyllyssä, nappasin sen mukaani. Ja olipa mukavaa, että nappasin - tuntui hyvältä siirtyä Suomen pakkasista hetkeksi Intian lämpöön.

Lahjoja norsujumalalle on hyvän mielen salapoliisiromaani, jonka päähenkilö on insinööri Adhikara Patil. Hän palaa Lontoosta vaimonsa Mahajadeemin kanssa kotimaahansa Intiaan ja perustaa polkupyöräkorjaamon. Hänen periaatteensa on: "Ennemmin vesi loppuu Mutha-joesta kuin keinot pyöräkorjaajalta." Korjaustoimien ohessa viisaana miehenä tunnettu Adhikara ratkoo asiakkaiden ongelmia. Asetelma on hyvin samankaltainen kuin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe tutkii -kirjasarjassa. Tunnelmakin on hyvin samankaltainen: elämä on leppoisaa ja ongelmat kenties kummallisia mutta eivät mitenkään valtavan suuria tai raakoja.

Jännitysromaani aloittaa sarjan, joka sijoittuu Intian Puneen. Avausosassa herra Patil saa kaksi asiakasta. Ganaka Kanderan ongelmana on kuollut vaimo, joka lähettää kirjeitä herran uudelle puolisolle. Fateen taas on nuori poika, jonka polkupyörä rikkoutuu. Seurauksena on se, että Fateen ei voi tehdä työtään, ja siten hän ei pysty maksamaan velkaansa, jonka on ottanut voidakseen ostaa pyörän, jonka hän tarvitsee voidakseen tehdä työtä.

Romaanin tunnelma on leppoisa ja kiireetön. Kirja sisältää kosolti ajatuksia ja lausahduksia, joista voisi ottaa oppia elämää varten ja joista osa saa ainakin hymyilemään hiljaa itsekseen:
Jos ei ole mistä valita, valitseminen on helpompaa.
"Onni ei synny, jos kärsimättömyys on kätilönä", panji Kanesha sanoi pojalleen.
Yksin syödessä ateria ei ollut täydellinen. Yksin saattoi syödä hyvin, mutta siitä ei jäänyt muisteltavaa.
Puun alle asettuminen antoi pohdiskelevan vaikutelman, muttei hionut ajatuksia teräviksi. Jääkaappi hurisee, vaikka hyllyt olisivat tyhjiä.
Adhikara ei kuulunut tähän ryhmään. Hänen näkemyksensä mukaan kannatti puhua vähän, sillä siten matkaan lähti myös vähän typeryyksiä. Sellaiset saastuttivat ilmatilaa, jossa oli jo ennestään riittävästi epäpuhtauksia.
"Tyhmä tipahtaa rattailta ja jää tielle makaamaan. Viisas pyytää apua ja nousee uudestaan kyytiin", hän sanoi ja hämmästeli äitinsä terävyyttä.
Romaanin hahmot eivät ole kovin moniulotteisia. Adhikara on mukava, hänen vaimonsa on miellyttävä ja äitinsä normeja rikkova: äitijuo terveydekseen ja savuttaa Adhikaran veljen mukaan enemmän kuin keskikokoinen hiilivoimala. Romaanin henkilöistä on pääsääntöisesti helppo pitää, eivätkä "pahiksetkaan" herätä voimakkaita kielteisiä tunteita.

Lahjoja norsujumalalle on ihastuttavaa välipalaluettavaa, jos kaipaa kevyttä ajanvietettä ja hyvää mieltä. Jään ilolla odottamaan sarjan seuraavaa osaa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on