Siirry pääsisältöön

Vastauksia haasteeseen

Leena Lumi haastoi minut vastaamaan kirjallisiin kysymyksiin, jotka olivat sen verran vaativia, että jonkun aikaa piti vastauksia miettiä. Tässä nyt kuitenkin kysymykset ja vastaukseni niihin:1. Mikä kirjan nimi voisi olla sinun elämäsi tunnuslause? 
Neruda: Tunnustan eläneeni. Tämä kuulostaa ehkä elämän ehtoopuolen lausahdukselta, mutta mielestäni ajatus on hyvä pitää mielessä muutenkin.2. Kuka on kirjallinen alter egosi?
Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin Jane Eyre on jostain syystä tuntunut pitkään tutulta.3. Jos olisit kirjan kansi, minkä kirjan kansi olisit? 
Heidi Köngäksen Dora, Dora. Olen Lapin-hullu ja mielestäni kirjan kansi on kerta kaikkiaan upea.4. Mikä on ollut elämäsi rankin kirja? Ja miksi se oli sitä? 
Kaunokirjallisuudesta ensimmäisenä tulee mieleen Lionel Shriverin Poikani Kevin. Se oli niin vaikuttava, että tuli yöllä uniin.5. Minkä kirjan haluaisit nähdä elokuvana? 
John Irvingin Kaikki isäni hotellit

.

6. Suosikkivuodenaikasi kirjan nimellä? 
Tove Janssonin Kesäkirja. Toisaalta kyllä pidän kaikista vuodenajoista ja olen iloinen, että meillä on neljä vuodenaikaa. Ikuinen kesä voisi alkaa puuduttaa lopulta.

7. Kuka on sinusta paras suomalainen kirjailija ikinä? 
Auts, miten vaikea kysymys! Tähän sopisi moni, mutta tällä kertaa vastaan Minna Canth, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi soisin, että mahdollisimman moni tarttuisi Canthin teoksiin tänä vuonna.8. Minkä kirjan haluaisit minun lukevan? Ja miksi?
Luulen, että voisit pitää jostakin Merete Mazzarellan teoksesta, ellet ole jo tutustunut. Esimerkiksi Juhlista kotiin oli minun mielestäni viehättävä.9.  Kuka kirjailija voisi olla alter egosi?
Kovin paljon piti tätäkin kysymystä miettiä. Vastaan Virve Sammalkorpi, joka ei ole tainnut muutamaan vuoteen julkaista uutta romaania. Olen pitänyt hänen tavastaan kirjoittaa arkisista asioista: siinä on jotain tuttua, joka on helppo ottaa omaksi.10. Minkä kirjan nimi kuvaa juuri sinua parhaiten? 
Ernest Hemingway: Ja aurinko nousee. Vaikka välillä on vaikeaa, aina kuitenkin löytyy usko siihen, että aurinko taas paistaa. :)


Myös Annami heitti minulle haasteen, johon yritän tarttua lähiaikoina. Sitten haastan muita omin kysymyksin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…