Siirry pääsisältöön

Johanna Annola: Säädyttömät – Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla

Elin Ahrenbergin toimet 1900-luvun ensimmäisinä vuosina osoittavat yhtäältä, että hän osasi etsiä sellaisia työllistymisen väyliä, joihin vaadittu taloudellinen panostus ja kulttuurinen pääoma olivat hänen mahdollisuuksiensa rajoissa ja jotka kumminkin arvostettiin esimerkiksi piian työtä korkeammalle. Toisaalta tutkija ei voi välttyä ajattelemasta, että se ei riittänyt Elinille. Hän tuntuu halunneen elämältään enemmän: ehkä merkityksellisemmän työn, jossa saattoi auttaa muita, ehkä vakinaisen viran ja paremman palkan, ehkä arvostetumman aseman, ehkä kaikki edellä mainitut asiat.

Johanna Annola: Säädyttömät –
Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla
Vastapaino 2022
kannen luonnokset Albert Edelfelt
ulkoasu Mirkka Hietanen
367 sivua

Historiantutkija Johanna Annolan tietokirja Säädyttömät – Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla vie suomalaisen yhteiskunnan historiaan. Kirja tarkastelee kahden perheen vaiheita 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun saakka, ja yksilöllisten elämäntarinoiden kautta rakennetaan kuvaa yhteiskunnastamme 100–200 vuotta sitten.

Teos on rajattu siten, että siinä tarkastellaan säätyjen ulkopuolella eläneitä ihmisiä – siis säädyttömiä. Ei mitenkään löyhätapaisia vaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka eivät vain sattuneet kuulumaan esimerkiksi aateliin tai edes talonpoikiin. Tämä rajaus on oivallinen, sillä juuri sen kautta on mahdollista tuoda esille 1800-luvun yhteiskunnallista murrosta ja samalla sitä, miten kaikkien mahdollisuudet eivät ole olleet tasavertaisia – varsinkaan, jos ei ole sosiaaliselta tai taloudelliselta asemaltaan kuulunut parempiosaisten joukkoon.

Keskiössä ovat naiset nimeltä Hanna Tamminen ja Elin Ahrenberg. He toimivat molemmat aikanaan köyhäintalon johtajattarena, mutta heidän tiensä samanlaiseen asemaan ei suinkaan ollut samankaltainen: Hanna Tamminen pääsi ponnistamaan kohti johtajattaren uraa paremmasta tilanteesta kuin kollegansa. He edustivat myös eri sukupolvea: Hanna Tamminen (ent. Hagelin) syntyi 1854 ja Elin Ahrenberg (myöhemmin Aarrevaara) 1883.

Hanna Tammisen ja Elin Ahrenbergin kautta tarkastellaan laajemminkin heidän perheitään ja samalla sitä, miten maailma muuttuu. Kouluttautumisen mahdollisuudet paranevat eikä köyhän tarvitse enää välttämättä olla köyhä koko elämäänsä.

Säädyttömät on todella kiinnostava teos, jonka ehdoton rikkaus on se, että historiaa lähestytään yksilöiden kautta. Mikrohistoria avaa näkymiä tavallisten ihmisten arkeen: he ovat ponnistelleet niissä puitteissa, jotka ovat heidän aikanaan olleet olemassa. Esimerkiksi koulunkäynti ei ole ollut todellakaan itsestäänselvyys, ja siten eteneminen sosiaalisessa hierarkiassa on usein vaatinut jonkinlaisia taustatukia. Nykyajan eläjän onkin hyvä palautella mieleen, että nykyinen hyvinvointiyhteiskunta ei ole ollut olemassa aina.

Johanna Annola asemoi itsensä tutkijaksi ja muistuttaa, miten rajallinen historiallinen aineisto voi olla ja miten tutkija ei voi lähteä tekemään lennokkaita tulkintoja, vaikka mielikuvitus sellaiseen kannustaisikin. Kirjailija pitäytyy tosiasioissa, kuten tietenkin pitääkin, ja osoittaa kattavin lähdeviittein tietojensa lähteet. Moni yksityiskohta jää pimentoon – minkä kirjailija tuo avoimesti esille – mutta siitä huolimatta tutkija on koonnut kansien väliin vaikuttavaa ja eloisaa ajankuvaa.

Koska kirjassa esitellään keskushenkilöiden lisäksi myös monia muita aikalaisia, jää lukijalle tilaa pohtia, kuka henkilöistä tuntuu kiinnostavimmalta. Minua puhutteli erityisesti Elin Ahrenbergin tarina, jotakuta toista voi puhutella joku toinen. Henkilöihin kannattaa tutustua, jos 1800-luvun arki ja tavalliset ihmiset kiinnostavat vähänkään.

Helmet-lukuhaaste: 47.–48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun. Johanna Annolan sisar on Elina Annola, jonka toisinkoisen Kaikki lokakuun taivaat kuuntelin hiljattain.

Kommentit

 1. Tämähän kuulostaa mainiolta! Tykkään lukea erilaisia tietokirjoja.

  VastaaPoista
 2. Sekä aikakausi että aihe kiinnostaa, samoin mikrohistoriallinen näkökulma. Kirjan kansi on niin kovin tuttu, että aloin tässä pohtia, mahtaako minulla olla tämä kirja jopa jossakin pinossa, vai olenko vain pyöritellyt kirjastossa käsissäni. Joka tapauksessa, vaikuttaa ehdottomasti tsekkaamisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tsekata! Uskoisin tämän olevan sinulle kiinnostava.

   Poista
 3. Todella mielenkiintoista, kiitos vinkistä! Nappasi puhelimeen listalle, kun tuskin ehdin paperilta lukea. Luulenpa, että tämä sopii luppohetkinä puhelimelta luettavaksi.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tästä saa hyvää luettavaa luppohetkiin!

   Poista
 4. Tämä odottaa luettavien pinossa. Arjen ja "pienen ihmisen" historia kiinnostaa kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ihastutti minua juuri se, että keskiössä ovat tavalliset ihmiset. Luulen, että omassa suvussani on juuri kirjassa kuvatun kaltaisia tarinoita.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse