Siirry pääsisältöön

Johanna Annola: Säädyttömät – Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla

Elin Ahrenbergin toimet 1900-luvun ensimmäisinä vuosina osoittavat yhtäältä, että hän osasi etsiä sellaisia työllistymisen väyliä, joihin vaadittu taloudellinen panostus ja kulttuurinen pääoma olivat hänen mahdollisuuksiensa rajoissa ja jotka kumminkin arvostettiin esimerkiksi piian työtä korkeammalle. Toisaalta tutkija ei voi välttyä ajattelemasta, että se ei riittänyt Elinille. Hän tuntuu halunneen elämältään enemmän: ehkä merkityksellisemmän työn, jossa saattoi auttaa muita, ehkä vakinaisen viran ja paremman palkan, ehkä arvostetumman aseman, ehkä kaikki edellä mainitut asiat.

Johanna Annola: Säädyttömät –
Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla
Vastapaino 2022
kannen luonnokset Albert Edelfelt
ulkoasu Mirkka Hietanen
367 sivua

Historiantutkija Johanna Annolan tietokirja Säädyttömät – Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla vie suomalaisen yhteiskunnan historiaan. Kirja tarkastelee kahden perheen vaiheita 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun saakka, ja yksilöllisten elämäntarinoiden kautta rakennetaan kuvaa yhteiskunnastamme 100–200 vuotta sitten.

Teos on rajattu siten, että siinä tarkastellaan säätyjen ulkopuolella eläneitä ihmisiä – siis säädyttömiä. Ei mitenkään löyhätapaisia vaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka eivät vain sattuneet kuulumaan esimerkiksi aateliin tai edes talonpoikiin. Tämä rajaus on oivallinen, sillä juuri sen kautta on mahdollista tuoda esille 1800-luvun yhteiskunnallista murrosta ja samalla sitä, miten kaikkien mahdollisuudet eivät ole olleet tasavertaisia – varsinkaan, jos ei ole sosiaaliselta tai taloudelliselta asemaltaan kuulunut parempiosaisten joukkoon.

Keskiössä ovat naiset nimeltä Hanna Tamminen ja Elin Ahrenberg. He toimivat molemmat aikanaan köyhäintalon johtajattarena, mutta heidän tiensä samanlaiseen asemaan ei suinkaan ollut samankaltainen: Hanna Tamminen pääsi ponnistamaan kohti johtajattaren uraa paremmasta tilanteesta kuin kollegansa. He edustivat myös eri sukupolvea: Hanna Tamminen (ent. Hagelin) syntyi 1854 ja Elin Ahrenberg (myöhemmin Aarrevaara) 1883.

Hanna Tammisen ja Elin Ahrenbergin kautta tarkastellaan laajemminkin heidän perheitään ja samalla sitä, miten maailma muuttuu. Kouluttautumisen mahdollisuudet paranevat eikä köyhän tarvitse enää välttämättä olla köyhä koko elämäänsä.

Säädyttömät on todella kiinnostava teos, jonka ehdoton rikkaus on se, että historiaa lähestytään yksilöiden kautta. Mikrohistoria avaa näkymiä tavallisten ihmisten arkeen: he ovat ponnistelleet niissä puitteissa, jotka ovat heidän aikanaan olleet olemassa. Esimerkiksi koulunkäynti ei ole ollut todellakaan itsestäänselvyys, ja siten eteneminen sosiaalisessa hierarkiassa on usein vaatinut jonkinlaisia taustatukia. Nykyajan eläjän onkin hyvä palautella mieleen, että nykyinen hyvinvointiyhteiskunta ei ole ollut olemassa aina.

Johanna Annola asemoi itsensä tutkijaksi ja muistuttaa, miten rajallinen historiallinen aineisto voi olla ja miten tutkija ei voi lähteä tekemään lennokkaita tulkintoja, vaikka mielikuvitus sellaiseen kannustaisikin. Kirjailija pitäytyy tosiasioissa, kuten tietenkin pitääkin, ja osoittaa kattavin lähdeviittein tietojensa lähteet. Moni yksityiskohta jää pimentoon – minkä kirjailija tuo avoimesti esille – mutta siitä huolimatta tutkija on koonnut kansien väliin vaikuttavaa ja eloisaa ajankuvaa.

Koska kirjassa esitellään keskushenkilöiden lisäksi myös monia muita aikalaisia, jää lukijalle tilaa pohtia, kuka henkilöistä tuntuu kiinnostavimmalta. Minua puhutteli erityisesti Elin Ahrenbergin tarina, jotakuta toista voi puhutella joku toinen. Henkilöihin kannattaa tutustua, jos 1800-luvun arki ja tavalliset ihmiset kiinnostavat vähänkään.

Helmet-lukuhaaste: 47.–48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun. Johanna Annolan sisar on Elina Annola, jonka toisinkoisen Kaikki lokakuun taivaat kuuntelin hiljattain.

Kommentit

  1. Tämähän kuulostaa mainiolta! Tykkään lukea erilaisia tietokirjoja.

    VastaaPoista
  2. Sekä aikakausi että aihe kiinnostaa, samoin mikrohistoriallinen näkökulma. Kirjan kansi on niin kovin tuttu, että aloin tässä pohtia, mahtaako minulla olla tämä kirja jopa jossakin pinossa, vai olenko vain pyöritellyt kirjastossa käsissäni. Joka tapauksessa, vaikuttaa ehdottomasti tsekkaamisen arvoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tsekata! Uskoisin tämän olevan sinulle kiinnostava.

      Poista
  3. Todella mielenkiintoista, kiitos vinkistä! Nappasi puhelimeen listalle, kun tuskin ehdin paperilta lukea. Luulenpa, että tämä sopii luppohetkinä puhelimelta luettavaksi.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tästä saa hyvää luettavaa luppohetkiin!

      Poista
  4. Tämä odottaa luettavien pinossa. Arjen ja "pienen ihmisen" historia kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ihastutti minua juuri se, että keskiössä ovat tavalliset ihmiset. Luulen, että omassa suvussani on juuri kirjassa kuvatun kaltaisia tarinoita.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...