Siirry pääsisältöön

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset

– Meidän pitää kertoa sulle jotain tästä meidän kodista, isä sanoi lopulta. – Tämä talo on ollut olemassa melkein kaksisataa vuotta, ja niin pitkässä ajassa ehtii tapahtua kaikenlaista. Hyvää ja pahaa. Lähes kaikki täällä asuneet perheet on olleet ihan tavallisia, eläneet niin kuin nyt yleensä eletään, mutta ennen meitä täällä asui perhe, jolle kävi pahasti.

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset
Tammi 2022
kansi Eevaliina Rusanen
253 sivua

Lennin perhe muuttaa uuteen kotiin, jota varjostaa synkeä menneisyys. Viereisessä autiotalossa majailee Pasi, jolla on yhteyksiä Lennin uuden asuintalon murheeseen. Pasi saa seurakseen nuoren Valon, joka ei onnistu pysymään kuivilla vaan tarvitsee huumausaineannoksensa päivittäin. Valon äiti Niina etsii turvapaikkaa kerrostalosta. Kaikkia yhdistää pieni tehdaskaupunki ja se, että kaikilla on omat varjonsa.

Ehkä murheellisimmilta tuntuvat pienen Lennin varjot. Alakouluikäisenä hän joutuu kantamaan vastuuta perheestään, suree isän vointia ja yrittää löytää paikkansa uusista ympyröistä. Pienen ihmisen kokemusmaailma piirtyy esiin kauniisti ja uskottavasti: Lenni tuntuu todelliselta ja hänen hahmonsa vetoaa tunteisiin.

Koskettavaa on myös se, minkälaista varjoa – ja Valoa – Niina kantaa mukanaan. Narkomaanipojan äidin maailmaa kuvataan sitäkin tavalla, joka tuntuu hyvin mahdolliselta. Se myös riipaisee: kukapa vanhempi ei olisi miettinyt mennyttä, tarkastellut omia ratkaisujaan suhteessa nykyhetkeen. Nykyhetki kun ei ole lainkaan sellainen, jollaiseksi Niina sen ehkä joskus kuvitteli – arkeen kuuluu jatkuvan huolen ohella ymmärrys siitä, miten näköalattomaksi oman lapsen elämä on muuttunut. Ja tällä kun pitäisi kaiken olla laveana edessä.

Sitten on vielä Pasi. Autiotalon asukki miettii hänkin omaa varjoaan, Lennin uuden kotitalon tragediaa. Olisiko Pasi voinut estää murhenäytelmän? Olisiko hän voinut tehdä toisin?

Yksilöllisten menestystarinoiden keskellä Pauliina Vanhatalon romaani on kaukana loistosta ja kimalluksesta, ja sellainen tuntuu tarpeelliselta. Se muistuttaa siitä, miten paljon ja samalla vähän on omissa käsissämme. Valintoja voimme tehdä mutta emme toistemme puolesta – vanhempana tai läheisenä voi toivoa parasta mutta ei varmistaa kaikkea – ja toisaalta täyttä valinnan vapautta harvoin kenellekään on tarjolla.

Vastuulliset on tummasävyinen mutta samalla lempeä ja ymmärtävä romaani ihmisistä nykymaailmassa. Se kertoo heistä, jotka kantavat vastuutaan silloinkin, kun se tuntuu tarpeettoman raskaalta ainakin sivullisen mielestä. Kaunis kieli antaa sopivasti ilmaa niin, että tummuus ei tukahduta liiaksi.

Kommentit

 1. Tästä on pidetty, vähän mietin että pitäisikö minunkin kokeilla. :)

  VastaaPoista
 2. Kuuntelin tämän lokakuussa ja pidin kyllä. Vaikka siinä on tummia teemoja, ei silti kynnetty niin syvissä vesissä että olisi alkanut ahdistaa. Pidin aivan erityisesti Lennistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Vaikka teemoissa on tummuutta, ei romaani ole liian synkkä. Siinä on sopivasti ilmavuutta.

   Poista
 3. Tämä vaikuttaa teemojensa puolesta aika raskaalta, mutta kiva kuulla, että kieli tuo happea, ei ole liian masentavaa luettavaa. En ole tainnut lukea Vanhatalolta mitään, vaikka pelkästään kiitosta on osunut silmiini, joten olisi varmasti syytä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Vanhatalon teoksia! Minun lukulistalleni ne kipuavat nykyään automaattisesti.

   Poista
 4. Perusasetelma on kyllä niin rujo, että jätän tämän vielä odottamaan aikaa parempaa. Teemat toki ovat sellaisia, että ne on syytä tehdä näkyviksi, silloin ongelmiin on helpompi puuttua.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietysti hyvä tunnustella, mikä on oikea hetki. Tätä suosittelen joka tapauksessa, vaikka sitten myöhemmin luettavaksi!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama