Siirry pääsisältöön

Susanna Hast: Ruumis/huoneet

Tehtäväni on lähestulkoon mahdoton, mutta ei aivan. Olen vielä elossa. Ruumiissani on todisteita tai ainakin niiden rippeitä. Muistini reunoilla ovat jäljet, joita ryhdyn seuraamaan. Todisteita voidaan pitää saastuneina ja todistajaa epäuskottavana – ja rikokset ovat tietenkin vanhentuneet – mutta minun täytyy silti selvittää tämä. Minun täytyy ennen kaikkea selvittää se, miten kirjoitan menneen niin että palautan ihmisyyteni. 

Susanna Hast: Ruumis/huoneet
S&S 2022
268 sivua
äänikirjan lukija Susanna Hast
kesto 8 t 8 min

Susanna Hastin omakohtaisesta esikoisromaanista Ruumis/huoneet on puhuttu tänä syksynä paljon, ja kirjailija voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Erinomaista, näin sen on täytynyt mennäkin.

Ruumis/huoneet on nimittäin järisyttävä, hieno ja vaikuttava. Kirjailija tarkastelee siinä paitsi lapsuudessaan kokemaansa seksuaalista väkivaltaa myös väkivaltaa yleisemmin suhteessa vallitsevaan kulttuuriin.

Tärkeää teoksessa on myös muistaminen. Romaanin minä haluaa muistaa, vaikka muisti yrittää suojella häntä menneisyydessä tapahtuneelta pahalta. Mutta on tärkeää muistaa ja siten tunnistaa tapahtunut.

Lukiessa tuntee väistämättä ajoittain vihaa, voimattomuutta ja väsymystä: miksi maailma ei voi olla parempi? Muun muassa näyttämänsä maailmankuvan vuoksi Susanna Hastin romaani on äärimmäisen tärkeä. Sen toivoisi päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi tai kuunneltavaksi.

Sen lisäksi, että teos on sisällöltään painava, raastavakin, se on myös todella hyvin kirjoitettu. Haluaisin pysähtyä tämän tästä alleviivaamaan, tunnustelemaan vahvaa kieltä. Äänikirjan kuuntelun lisäksi haluan kokea teoksen myös painettuna kirjana.

Ruumis/huoneet vetää monella tapaa sanattomaksi. Siksi tyydyn vain toivomaan, että kirjaa luetaan ja luetaan. Se ansaitsee tulla yhä uudelleen löydetyksi.

Helmet 2022: 45. Palkittu esikoisteos.

Kommentit

 1. Minutkin tämä kirja jätti sanattomaksi. Erittäin tärkeä aihepiiri.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, ei vain tärkeä aihe vaan kieli itsessään tekee vaikutuksen! Tämä kirja tulee olemaan korkealla kun rankkaan vuoden kohokohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ilmauksissa on sellaista voimaa, että tekee mieli vähän väliä pysähtyä niiden äärelle.

   Poista
 3. Mitä enemmän tästä kirjasta lukenu blogeista, sitä enemmän haluan lukea tän.

  VastaaPoista
 4. Tuntuu siltä, että tämä on pakko ottaa kuunteluun ennen pitkää. Mietin vaan miten on käsitelty, onko ahdistavia yksityiskohtia jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua myös mietitytti, rohkenenko tarttua tähän. Liikaa yksityiskohtiin ei mennä ja lukijalle tarjotaan tilaa hengittää. Ei siis ole minusta liian ahdistava.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama