Siirry pääsisältöön

Ilona Tuominen: Huutoon vastaa kaiku vain

Kevon kanjoni levittäytyi heidän eteensä kuin puiden täyttämä Atlantti, varvikkomerta syvempänä ja villimpänä. Kivireunat kohosivat rotkon sivuilla jylhinä, Kevojoki kiemurteli syvyyksissä hopeanhohtoisena nauhana. Putous oli lähellä, mutta sen vaimeaan kohinaan sekoittui myös yltyvä tuuli, jonka voimasta vihreänkirjava latvusto aaltoili ja eli. Piekana liisi laakson yllä, sukelsi välillä puiden joukkoon ja nousi jälleen ulos saaliinsa kanssa. Lintu oli isokokoinen, varmaan naaras. Aamu toivoi, että olisi sittenkin ottanut kameran mukaan.

Ilona Tuominen: Huutoon vastaa kaiku vain
Bazar 2022
kansi Satu Kontinen
350 sivua

Aamu Niemelä ja Kiira Roslund lähtevät syysvaellukselle Lappiin. Reittinsä varrella he törmäävät epämääräiseen polttariporukkaan ja pian he huomaavat, että joku seuraa heitä. Tunnelma tiivistyy, eivätkä naiset saavu määränpäähänsä ennalta ilmoitettuun aikaan mennessä.

Kun parivaljakkoon ei saada yhteyttä, huolestuu Kiiran vaikutusvaltainen suku oitis. Sukulaisia pyyhältää Utsjoelle sankoin joukoin selvittämään, mitä Kiiralle on tapahtunut. Selväpäisimpien joukkoon lukeutuu juristi Cecilia, Kiiran serkku, joka ottaakin pian ohjia käsiinsä ja ryhtyy yhteistyöhön poliisin kanssa.

Kertomus sijoittuu muutaman päivän ajalle. Vuoroin ollaan jo siinä hetkessä, kun vaeltajien etsinnät ovat käynnistyneet, vuoroin seurataan muutama päivä aiemmin Aamun ja Kiiran vaellusta. Tunnelma tiivistyy hetki hetkeltä, ja Roslundien suvun salaisuudet alkavat vähitellen valjeta.

Pidin Ilona Tuomisen esikoisteoksesta Ja jollen sinua saa erityisesti siksi, koska se veti niin tehokkaasti mukaansa. Tämä toisinkoinen vetää mukaansa vielä tehokkaammin, rohkenen väittää. Imu säilyy hyvin loppuun saakka, ja kertomukseen sisältyy sellaisia käänteitä, että mielenkiinto vain kasvaa loppua kohden.

Huutoon vastaa kaiku vain sijoittuu Lapin tunturimaisemiin, ja myös miljöön valintaa voi pitää onnistuneena. Erämaa ja kasvava jännite tukevat mainiosti toisiaan, ja dekkarin loppu tuli luettua viimein paljon ennakoimaani reippaammalla tahdilla.

Ilona Tuomisen teos sopii siis mainiosti jännityksen ystäville. Välttämättä en kuitenkaan suosittele sitä, jos Lapin vaellus on suunnitteilla aivan kohtapuoliin. Ainakaan minun hermoillani ei Lapissa retkeiltäisi, jos dekkarin tapahtumat olisivat kovin tuoreina mielessä!

Kommentit

 1. Minäkin pidin esikoisesta, tulee varmaan luettua tämäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva sitten ehkä kuulla, mitä tästä pidät. :)

   Poista
 2. Minustakin tässä trillerissä oli huikea hyvä imu, joka parani vain loppua kohden. Eka trilleri on vielä lukematta, mutta lukulistalla on, samoin seuraavat Tuomisen trillerit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilokseni huomasin, että Ilona Tuomiselta tulee uusi teos jo ensi keväänä, mutta se ei ole trilleri. Lukulistalleni menee joka tapauksessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama