Siirry pääsisältöön

Äänikirjoissa naisia Suomessa ja maailmalla, historiassa ja nykyajassa

Avasin oven ja hän seisoi siinä tuijottaen minua vaaleanharmailla silmillään. Huopahattu muodikkaasti vinossa, mutta ei niin paljon, että häntä olisi erehtynyt luulemaan pariisittareksi. Ei, ranskalainen hän ei ollut. Aivan liian pitkä. Eikä kirjailija. Ehkä Amerikkalaisista ystävistä tai Punaiselta ristiltä. Kuuluin niin moneen järjestöön, etten itsekään oikein pitänyt niistä lukua.

Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär
Otava 2022
kansi Jussi Karjalainen
464 sivua
äänikirjan lukija Talvikki Eerola
kesto 17 t 41 min

Leena Parkkisen romaani Neiti Steinin keittäjätär kietoutuu löyhästi todellisuuteen. Kirjailija Gertrude Steinilla oli tiettävästi suomalainen keittäjätär, ja hänen tarinansa alkoi kiehtoi kirjailijaa siinä määrin, että suomalaisnainen päätyi romaanin kansien väliin. Lopputulos on hyvällä tapaa jännitteinen historiallinen romaani, jonka keskeinen kysymys on: kuka on tämä mystinen ja arvoituksellinen keittäjätär?

Suomalaishahmon arvoitus avautuu vähitellen, kun hänen taustastaan päästään selville. Lopputulema on kiinnostava mutta jostain syystä huomaan, että se ei lopulta ole syy, miksi romaani minua kiehtoo. Ennen kaikkea minua kiehtovat taitavasti rakennettu ajankuva ja toimiva kerronta.


Johanna Elomaa: Kenelle naakat laulavat
Otava 2022
kansi Satu Kontinen
304 sivua
äänikirjan lukija Sanna Majuri
kesto 9 t 33 min

Ensin ihastuin romaanin kanteen, sitten kiinnostuin romaanin nimestä ja sitä myöten myös sisällöstä. Vielä kun Amma kehui, oli Kenelle naakat laulavat suorastaan pakko ottaa kuunteluun. Onneksi otin.

Romaani kuvaa useamman naishenkilön elämäntilannetta, erityisesti Miriamin ja Riian. Miriam on yhdessä narsistin kanssa, Riian biologinen kello käy äänekkääksi. Naisia yhdistää Porvoo, joka on miljöönä uskomattoman hieno juuri tälle teokselle. Naisia yhdistää myös se, että he yrittävät elää elämäänsä suhteessa muihin ihmisiin – eikä se aina ole helppoa varsinkaan, jos kuvaan astuu ristiriitaisia haluja ja jopa vallankäyttöä.

Kannoin tavarani vaaleansiniseen taloon heinäkuussa, kun ihmiset kadulla olivat hilpeitä ja jäätelökontit avoinna laskevaan iltaan. Tuomiokirkon kellot toivottivat minut tervetulleeksi kaupunkiin, joka oli noussut vuosisatojen saatossa tuhkista kuin feenikslintu. Olin varma, että poroksi palaneen ja aina uudelleen henkiin heränneen kaupungin havina muuttaisi meidätkin kuolemattomiksi.

Kenelle naakat laulavat on upea romaani, jonka tunnelmassa on jotain omintakeista. Kertomus vetää puoleensa niin, että henkilöt vaeltavat ajatuksiini silloinkin, kun en romaania kuuntele. Se on hyvä merkki.

 

Anna Englund: Lautapalttoo
Siltala 2022
kansi Elina Warsta
227 sivua
äänikirjan lukija Riitta Havukainen ja Karoliina Kudjoi
kesto 5 t 57 min

Eletään vuotta 1931 Pohjanmaalla. Elena ompelee ruumisarkkuihin toppaukset, kun hänen miehensä tekee arkut. Samalla tilalla asuu Elenan anoppi, ja perheenlisäys olisi tervetullut.

Ilmari lähti satamassa käymään, ja arkkutupaan laskeutui Elenan kaipaama hiljaisuus. Kevyt tuuli keinuttivat ruusupensasta raapimaan ikkunaa. Ovi oli pidettävä auki, jotta puupöly pääsisi leijailemaan ulos.

Arkea saapuu sekoittamaan nainen Helsingistä, Lydia. Hän tuo mukanaan tuulahduksen uudenlaisesta maailmasta, ja jokin muuttuu. Enempää en paljasta, sillä itse ilahduin siitä, että sain yllättyä – tiesin aika vähän Lautapalttoosta, ennen kuin aloin sitä lukuaikapalvelusta toistaa. Tiesin oikeastaan vain, että kyseessä on historiallinen esikoisromaani ja että romaani on jo ehtinyt kerätä kiitoksia.

Kiitoksensa Lautapalttoo ansaitsee. Se on kiehtova, sopivasti yllättävä ja hyvin imussaan pitävä romaani. Kokonaisuus on uskottava, koskettavakin. Anna Englundin debyytti on vaikuttava!


Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin
Tammi 2022
alkuteos Sen for jag hem
suomentaja Outi Menna
kansi Lukas Möllersten
320 sivua
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 8 t 42 min

Jana Kippo -trilogia on tullut päätökseensä. On siis aika sanoa hyvästit vaalealle sisupussille ja hänen karulle maailmalleen.

Halusin miettiä asiaa. Halusin hypätä keppiin ajaa suorinta tietä kukkojärvelle ja posauttaa hirvikiväärillä pastorisilasilta aivot pellolle. Hän oli listallani miehistä joiden kuolemaa toivoin mitä hartaimmin.

Sitten menin kotiin jatkaa sarjan aiemmista osista tutulla linjalla. Tapahtumia kuvataan lakoniseen tyyliin Janan näkökulmasta – ajoittain sisältö on senlaatuista, että hirvittää. Kaikkea ei avata juurta jaksain vaan päinvastoin: paikoin siirtymät ovat varsinaisia loikkia ja lukijan tehtäväksi jää päätellä, mitä välissä on tapahtunut. Pidän siitä, että vastaanottajalle annetaan tilaa täyttää rivien välejä.

Romaania kuunnellessani huomaan ajautuvani täyttämään rivien välejä siinäkin mielessä, että mietin Janan mielenmaisemaa. En voi olla pohtimatta, miksi hän toimii niin kuin toimii – en sommittele diagnoosia vaan mietin, mitä historia ihmiselle tekee.

Ja vaikka Janan elämä on raakaa ja rankkaa ja välillä tekee suorastaan pahaa, en voi olla vaikuttumatta tästäkin trilogian osasta. Itsellenikin hieman yllättäen jätän jopa vastentahtoiset jäähyväiset Janalle.


Kommentit

  1. Olen lukenut Lautapalttoon ja Neiti Steinin keittäjättären. Todella hyviä tarinoita, joita on ilo suositella. Odotan vielä Sitten menin kotiin teosta. Huippuhyvä trilogia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Smirnoffin trilogia on kyllä kiinnostava. Se on toisaalta niin rujo, että pahalta tuntuu, mutta silti se pitää otteessaan. Ja nyt tuli haikea mieli kun tietää, että Janan seuraan ei enää pääse.

      Poista
  2. Oletpa kuunnellut hyviä kirjoja! Sekä naakat että Lautapalttoo ovat olleet molemmat kirjasyksyn kohokohtia. Tuo Parkkisen kirja kiinnostaa myös, sitä on jo moni ehtinyt suositella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naakat bongasin tosiaan sinun suosituksestasi ja Lautapalttoon valintaankin taisit vaikuttaa. Kiitos siis hyvistä vinkeistä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok