Siirry pääsisältöön

Charlotte McConaghy: Täällä oli susia

 Susi numero kuusi, emosusi, katselee minua metallihäkistään. Sen turkki on valkea kuin talvinen taivas. Naaras ei ole koskaan aiemmin tiennyt, miltä teräs tuntuu anturan alla. Ottaisin sen tiedon sudelta pois, jos voisin, sillä tuntemus on kylmäävä. Vaisto kehottaa minua rauhoittelemaan eläintä hiljaisin sanoin tai lempeästi koskettamalla, mutta minun läsnäoloni sitä kaikkein eniten pelottaa, joten jätän sen rauhaan.

Charlotte McConaghy: Täällä oli susia
WSOY 2022
alkuteos Once There Were Wolves 2021
suomentanut Saara Pääkkönen
358 sivua

Pidin kovasti Charlotte McConaghyn romaanista Viimeinen muuttolintu (WSOY 2021), joten kiinnostuin kirjailijan uutuusteoksesta heti, kun siitä kuulin. Kun romaani vielä osui silmiini kirjaston uutuushyllyssä, poimin sen epäröimättä mukaani.

Viimeinen muuttolintu käsitteli ilmastonmuutoksen tematiikkaa lapintiirojen kautta. Nyt ollaan jälleen ympäristön muuttumisen äärellä, mutta tällä kertaa mukana ovat sudet. Samaan tapaan kuin aiemmassa teoksessa, nytkin päähenkilö on kovia kokenut nainen, jota varjostavat menneisyyden kovat kokemukset. Tuttuja elementtejä McConaghyn teoksista siis löytyy.

Täällä oli susia -romaanin päähenkilö ja minäkertoja on Inti Flynn. Intillä on erikoinen neurologinen ominaisuus: peilikosketussynestesia. Se aiheuttaa monissa tilanteissa vaikeuksia, sillä hän kokee kipua jopa silloin, kun hän pelkästään näkee väkivaltaa. Ja väkivallalta hän ei ole elämässään säästynyt.

Inti matkustaa Skotlantiin erikoisen seurueen kanssa. Mukana ovat puhumattomaksi ajautunut kaksossisko Aggie, muutama työkaveri ja joukko susia. Kollegoidensa kanssa Inti haluaa vapauttaa sudet alueelle, mistä ne ovat kadonneet aikoja sitten.

Intin aikeita ei katsota hyvällä, ja hän joutuukin ennen pitkää kahnauksiin paikallisten kanssa. Maanviljelijät pelkäävät susien hyökkäävän heidän elinkeinonsa kimppuun ja pelko valtaa lähiseudun. Kun yksi maanviljelijä katoaa, kohdistuvat syyttävät katseet Intiin ja susiin. Intin tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että sudet pysyvät elossa ja löytävät paikkansa uudelta kotiseudulta.

Täällä oli susia on selvästi sukua kirjailijan edelliselle suomennetulle romaanille. Kieli on kaunista, paikoin pakahduttavaa, ja Skotlannin maisemat susineen piirtyvät hienosti näkyviin. On hienoa ja tärkeää, että ekosysteemin muuttumista ja ympäristönsuojelua käsitellään kaunokirjallisin keinoin. Tällaiset romaanit saattavat saada lukijat katsomaan lähiympäristöään uusin silmin, ja se on tärkeää.

Minun makuuni romaanissa on kuitenkin hieman liikaa draamaa. Loppujen lopuksi sudet tuntuvat jäävän sivuun, kun keskiöön asettuu Intin vaikea elämäntilanne ja kun väkivalta ei edelleenkään olekaan taakse jäänyttä. En ollut varautunut kertomuksen raakuuteen, ja se hätkähdytti.

Toisaalta romaanissa on myös kauneutta ja toivoa. Onneksi niin.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.

Kommentit

 1. Tämä kirja kuulostaa aika kiinnostavalta, hurjasta draamasta huolimatta. :D McConaghylta en ole lukenut vielä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tosiaan pidin ekasta suomennoksesta tätä enemmän. Mutta kyllä tällekin kantaa mahdollisuus antaa, jos yhtään kiinnostaa. :)

   Poista
 2. Huippuhyvä draamakirja. Bloggaus tulossa joulukuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa päästä sitten lukemaan ajatuksiasi tästä!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama