Siirry pääsisältöön

Riikka Pulkkinen: Lumo

Kun tyttö kasvoi, hän varmasti ajatteli elämän suurta elokuvaa yhä, vaikka kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä hän ajatteli. Ehkä tyttö pohti silmientakaisuutta. Ehkä hän suri yhden näkökulman suppeutta. Asia saattoi harmittaa tyttöä juuri ennen nukahtamista: jos hän olisi alkanut toden teolla ajatella oman minuutensa vankilaa, sitä, ettei hän koskaan olisi kukaan muu kuin hän itse, pelkkä hän, hän olisi murehtinut niin, että hänen vuoteestaan olisi tullut kyynelallas.

Riikka Pulkkinen: Lumo
Otava 2022
kansi Piia Aho
382 sivua

Philippa Laakso on kuollut. Naapuri löytää hänet menehtyneenä pihalta. Vain 17-vuotiaana kuolleen nuoren kohtalo on mysteeri: mikä hänet tappoi?

Ehkä vielä suurempi mysteeri on Philippa itse. Kuka hän lopulta oikein oli?

Kuolemansyyntutkijat selvittävät sekä Philippan elämää että hänen lähipiiriään. Tutkinnan aikana he kuulevat niin ruumiin löytänyttä kuin kuolleen läheisiä. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan, ja muistojen keskellä Philippa asettuu ristivalotukseen, joka valaisee häntä joka puolelta. Silti jotain tuntuu jäävän aina varjoon.

Selvää on ainakin se, että Philippa Laakson elämä oli moninaisuuden leikkiä. Hän halusi tehdä elämästä leikin, ja leikittelyyn hän houkutteli mukaan monen muunkin. Tärkeä esine on Olympus Pen -kamera, joka on tallentanut monenlaisia tilanteita ja monenlaisia ihmisiä.

Kun Philippa leikkii elämän mahdollisuuksilla, tuntuu myös romaani leikkivän fiktion mahdollisuuksilla. Se on metafiktiota, se sisältää erilaisia tekstilajeja kuulusteluraportista viralliseen huomautukseen. Se nostaa esille tyttöyttä ja tyttöyden rajoja, kyseenalaistaa ja irvailee. Siinä määrin monikerroksinen romaani on, että se ei tyhjene yhdellä lukukerralla.

Lukijana koen tulevani osaksi leikkiä, joka osaksi pitää mukanaan mutta ei aina. Tulee hetkiä, jolloin haluan lopettaa leikin, jäädä sivuun tai ainakin huokaista hetken, niin täynnä monenlaisia aineksia romaani on ja niin loitolle se välillä minut lukijana työntää.

Silti romaanin maailma ja henkilöt jäävät kutkuttamaan mieltä, se kaihertaa ja mietityttää. Lumo oli lukupiirikirjanamme, ja lukupiirin käsittelyyn se sopikin runsaudessaan erinomaisesti. Keskustelua riitti.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 27. Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva.

Kommentit

 1. Minäkin odotan tätä, löytyy jo lukupinosta. :) Tyttöyden teemat ovat ajasta aikaan kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tematiikka tässä on tosiaan kiinnostavaa! Tulin miettineeksi Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä tämän myötä juuri tuon tyttöyden vuoksi.

   Poista
 2. Tämän olisi kovasti halunnut lukea, mutta on niin uusi ettei kirjastosta saanut. Ensi vuonna sitten. Vaikuttaa varsin erikoiselta hyvällä tavalla!

  VastaaPoista
 3. Tämä kyllä kiinnostaa. Mainitsit sen Forstenin Kadonneet tytöt, yritin alkaa sitä kuunnella mutten päässyt oikein alkua pidemmälle kun en ymmärtänyt siitä mitään ⁉️
  En tiedä pitäisikö vain yrittää uudestaan... Siihen vaan on aina kynnys korkealla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi. Luin Kadonneet tytöt painettuna versiona, ja minusta se toimi mainiosti. En osaa arvioida, voisiko formaatti vaikuttaa kokemukseen noin paljon.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum