Siirry pääsisältöön

Blogistanian Globalia 2021 -voittaja on selvillä!

Logo: Marja-Leena Liipo

Kirjabloggaajat, -tubettajat ja -grammaajat äänestivät viime viikolla vuoden 2021 parhaista kirjoista. Blogistania-äänestyksiin osallistui yhteensä 51 henkilöä ja Globaliaan 42 äänestäjää. Vain yksi ääni jouduttiin hylkäämään puuttuvan arvion vuoksi ja yksi ääni oli lipsahtanut väärään kategoriaan. Globaliassa äänet jakautuivat 55 eri teoksen kesken.

Ja voittaja on (rumpujen pärinää):

TJ Klunen Talo taivaansinisellä merellä, jonka on suomeksi kääntänyt Mika Kivimäki ja kustantanut Karisto. Fantasiaromaani oman paikan löytämisestä sai yhteensä 13 ääntä ja sitä luonnehditaan arvioissa muun muassa seuraavasti:

Unelmat, velvollisuudet, oikea, väärä, ennakkoluulot ja niiden murtaminen sekä rohkeus ja rakkaus sekoittuvat tässä kauniisti, ja teos on kokonaisuutena yksinkertaisesti hurmaava. (@suskilukee)

Kirja on koskettava mutta samalla hauska kertomus erilaisuudesta, ennakkoluuloista, ystävyydestä ja unelmista. (Hemulin kirjahylly)


Tiukassa kisassa kakkoseksi ylsi Richard Powersin Ikipuut, joka sai 12 pistettä. Sari Karhulahden suomentama ja Gummeruksen suomeksi kustantama teos saa tällaisia kommentteja:
Ikipuut on ansainnut tähtien kimallusta matkalleen. (Kirjasähkökäyrä)
Richard Powers on kirjoittanut suurromaaniinsa koskettavia ihmiskohtaloita ja puita – valtavasti puita. (@luettuaelamaa)

Kolmanneksi sijoittunut romaani sai puolestaan vain pisteen vähemmän kuin hopealle yltänyt: Vigdis Hjorthin Onko äiti kuollut sai 11 pistettä. Katriina Huttusen suomennos on S&S:n kustantama. Norjalaisromaania kuvataan arvioissa näin:
Mikä vimma ja rytmi tässä kirjassa onkaan! Vau! (@raparperitarha_reads)

Onko äiti kuollut on tarina äidistä, kivestä kengässä, kolmannestatoista kiinalaisesta posliinikupista, pensasaidan alle piilotetusta sikarilaatikosta, äidinmurhasta. Mutta se on myös tarina omasta itsestä, omista valinnoista, siitä kuka on velkaa kenellekin. Se on taitavaa, tarkkanäköistä ja heleää kirjallisuutta, nykykaunoa taitavimmillaan. Se on romaani ja ihmisyyden tutkielma, se on tarina, jonka olisin halunnut itse osata kirjoittaa. Se on kertakaikkiaan upea. (Mitä luimme kerran)


Kärkikolmikon lähituntumaan ylsivät seuraavat romaanit, jotka jokainen saivat kymmenen ääntä: Karin Smirnoffin Lähdin veljen luo (Tammi, suom. Outi Menna), Colson Whiteheadin Maanalainen rautatie (Otava, suom. Markku Päkkilä) ja Elizabeth Stroutin Olive, taas (Tammi, suom. Kristiina Rikman).

Lisäksi lukijat arvostivat 6–9 äänen verran seuraavia teoksia: Alex Schulmanin Eloonjääneet (Otava, suom. Jaana Nikula) sai yhdeksän ääntä ja Tove Ditlevsenin Lapsuus (S&S, suom. Katriina Huttunen) kahdeksan ääntä. Seitsemään ääneen ylsi Julia Phillipsin Katoava maa (Siltala, suom. Hilkka Pekkanen). Seuraavat romaani saivat jokainen kuusi ääntä: Pascal Mercier, Sanojen paino (Tammi, suom. Tuulia Tipa), Natalia Ginzburg, Kieli jota puhuimme (Aula & Co, suom. Elina Melander), Ocean Vuong, Lyhyt maallinen loistomme (S&S, suom. Tero Valkonen) ja Brit Bennett, Mikä meidät erottaa (Tammi, suom. Maria Lyytinen).

Lämpimät onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille ja suuret kiitokset äänestäjille!

HUOM! Kirjapalkinnon saajat palkitaan kunniakirjoin Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kello 12 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Lisätietoa tulee myöhemmin, mutta päivä kannattaa kirjata muistiin jo nyt!

Muiden kategorioiden tulokset löytyvät seuraavista vastuublogeista:


Kommentit

 1. Näistä saa kyllä hyviä kirjavinkkejä! Onnea voittajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa – oma lukulista paisuu taas ihan mahdottomasti. :)

   Poista
 2. Hieno voittaja. Oli itselläkin vuoden parhaimpien kirjojen listalla, mutta koin kirjan jostain syystä nuortenkirjana. Ikipuut oli oma suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että voittaja olisi nuortenkirja ennemmin kuin aikuisten, mutta sopii hyvin molemmille. Ikipuita yritin äänikirjana eikä se pitänyt otteessaan. Pitäisi varmaan yrittää painettuna muotona, josko vetäisi paremmin mukaansa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo