Siirry pääsisältöön

Blogistanian Globalia 2021 -voittaja on selvillä!

Logo: Marja-Leena Liipo

Kirjabloggaajat, -tubettajat ja -grammaajat äänestivät viime viikolla vuoden 2021 parhaista kirjoista. Blogistania-äänestyksiin osallistui yhteensä 51 henkilöä ja Globaliaan 42 äänestäjää. Vain yksi ääni jouduttiin hylkäämään puuttuvan arvion vuoksi ja yksi ääni oli lipsahtanut väärään kategoriaan. Globaliassa äänet jakautuivat 55 eri teoksen kesken.

Ja voittaja on (rumpujen pärinää):

TJ Klunen Talo taivaansinisellä merellä, jonka on suomeksi kääntänyt Mika Kivimäki ja kustantanut Karisto. Fantasiaromaani oman paikan löytämisestä sai yhteensä 13 ääntä ja sitä luonnehditaan arvioissa muun muassa seuraavasti:

Unelmat, velvollisuudet, oikea, väärä, ennakkoluulot ja niiden murtaminen sekä rohkeus ja rakkaus sekoittuvat tässä kauniisti, ja teos on kokonaisuutena yksinkertaisesti hurmaava. (@suskilukee)

Kirja on koskettava mutta samalla hauska kertomus erilaisuudesta, ennakkoluuloista, ystävyydestä ja unelmista. (Hemulin kirjahylly)


Tiukassa kisassa kakkoseksi ylsi Richard Powersin Ikipuut, joka sai 12 pistettä. Sari Karhulahden suomentama ja Gummeruksen suomeksi kustantama teos saa tällaisia kommentteja:
Ikipuut on ansainnut tähtien kimallusta matkalleen. (Kirjasähkökäyrä)
Richard Powers on kirjoittanut suurromaaniinsa koskettavia ihmiskohtaloita ja puita – valtavasti puita. (@luettuaelamaa)

Kolmanneksi sijoittunut romaani sai puolestaan vain pisteen vähemmän kuin hopealle yltänyt: Vigdis Hjorthin Onko äiti kuollut sai 11 pistettä. Katriina Huttusen suomennos on S&S:n kustantama. Norjalaisromaania kuvataan arvioissa näin:
Mikä vimma ja rytmi tässä kirjassa onkaan! Vau! (@raparperitarha_reads)

Onko äiti kuollut on tarina äidistä, kivestä kengässä, kolmannestatoista kiinalaisesta posliinikupista, pensasaidan alle piilotetusta sikarilaatikosta, äidinmurhasta. Mutta se on myös tarina omasta itsestä, omista valinnoista, siitä kuka on velkaa kenellekin. Se on taitavaa, tarkkanäköistä ja heleää kirjallisuutta, nykykaunoa taitavimmillaan. Se on romaani ja ihmisyyden tutkielma, se on tarina, jonka olisin halunnut itse osata kirjoittaa. Se on kertakaikkiaan upea. (Mitä luimme kerran)


Kärkikolmikon lähituntumaan ylsivät seuraavat romaanit, jotka jokainen saivat kymmenen ääntä: Karin Smirnoffin Lähdin veljen luo (Tammi, suom. Outi Menna), Colson Whiteheadin Maanalainen rautatie (Otava, suom. Markku Päkkilä) ja Elizabeth Stroutin Olive, taas (Tammi, suom. Kristiina Rikman).

Lisäksi lukijat arvostivat 6–9 äänen verran seuraavia teoksia: Alex Schulmanin Eloonjääneet (Otava, suom. Jaana Nikula) sai yhdeksän ääntä ja Tove Ditlevsenin Lapsuus (S&S, suom. Katriina Huttunen) kahdeksan ääntä. Seitsemään ääneen ylsi Julia Phillipsin Katoava maa (Siltala, suom. Hilkka Pekkanen). Seuraavat romaani saivat jokainen kuusi ääntä: Pascal Mercier, Sanojen paino (Tammi, suom. Tuulia Tipa), Natalia Ginzburg, Kieli jota puhuimme (Aula & Co, suom. Elina Melander), Ocean Vuong, Lyhyt maallinen loistomme (S&S, suom. Tero Valkonen) ja Brit Bennett, Mikä meidät erottaa (Tammi, suom. Maria Lyytinen).

Lämpimät onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille ja suuret kiitokset äänestäjille!

HUOM! Kirjapalkinnon saajat palkitaan kunniakirjoin Helsingissä Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kello 12 Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa. Lisätietoa tulee myöhemmin, mutta päivä kannattaa kirjata muistiin jo nyt!

Muiden kategorioiden tulokset löytyvät seuraavista vastuublogeista:


Kommentit

 1. Näistä saa kyllä hyviä kirjavinkkejä! Onnea voittajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa – oma lukulista paisuu taas ihan mahdottomasti. :)

   Poista
 2. Hieno voittaja. Oli itselläkin vuoden parhaimpien kirjojen listalla, mutta koin kirjan jostain syystä nuortenkirjana. Ikipuut oli oma suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että voittaja olisi nuortenkirja ennemmin kuin aikuisten, mutta sopii hyvin molemmille. Ikipuita yritin äänikirjana eikä se pitänyt otteessaan. Pitäisi varmaan yrittää painettuna muotona, josko vetäisi paremmin mukaansa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El