Hän oli soittanut Amirille heti aamulla ja sanonut haluavansa tulla penkomaan tämän kanssa kellarikomeroa. Isoäidin kirjoitukset olivat olleet järkyttävää luettavaa. Anissa oli tiennyt, että isän perhe oli menettänyt sodan takia paljon, mutta hän ei ollut tajunnut tragedian mittakaavaa. Anissa oli Rahman puolesta vihainen ja halusi ymmärtää, miten kaikki tuo kauheus oli ollut mahdollista. Päiväkirjan merkinnät tuntuivat loppuneen kesken ja hän toivoi, että Rahman kirjoituksia löytyisi lisää. Anissa halusi tietää, miten Rahman tarina jatkui. Hän halusi tietää isoäitinsä elämästä kaiken mahdollisen.
Annastiina Heikkilä on Ranska-asiantuntija, ja asiantuntemus näkyy hänen esikoisromaaninsa Vapaus valita kohtalonsa. Heikkilä on pitkään Ranskassa asunut toimittaja, ja romaanissaan hän kuvaa ihmisiä, joiden juuret ovat samalla tapaa muualla: Lea on suomalais-ranskalainen, Anissa ranskalais-algerialainen.
Lea ja Anissa ovat ystäviä. Lea opiskelee ranskalaisessa huippuyliopistossa ja tuntee usein olevansa erilainen kuin hyväosaiset opiskelutoverinsa. Anissa puolestaan käy ohjelmointikurssilla ja työskentelee isänsä ravintolassa. Nuorten naisten tarinoiden ohella kuullaan Anissan isoäidin kokemuksia: Rahman päiväkirjamerkintöjen kautta avautuu näkymä 1960-luvulle ja siihen, miten Anissan isä on päätynyt Algeriasta Ranskaan.
Eri aikatasoilla liikkuva romaani osoittaa tehokkaasti sen, miten ennen ei todellakaan ollut paremmin mutta myös sen, että auvoisaa ei ole elämä nykyhetkessäkään. Algeriasta sodan jaloista paenneet kootaan leirille, jonka olosuhteet ovat kurjat, eikä ranskalaisten joukossa taistellut saa tunnustusta teoistaan. Nykyajassa syrjintä on edelleen läsnä, ja sitä vastaan Anissa lähtee rohkeasti taistelemaan.
Yhteiskunnallinen romaani nostaa vaikuttavasti esille yli sukupolvien ulottuvaa osattomuutta, erillisyyden kokemusta ja syrjintää. Nuoret toimijat haluavat kyseenalaistaa sekä historiaa että nykypäivää, mutta heidän mahdollisuutensa saada todellista muutosta aikaan ovat vähäiset. Samaan aikaan, kun nuoren miehen kuolema yritetään painaa villaisella, eliitti juhlii.
Romaanin miljöönä toimii nyky-Ranska. Yhteiskunnallinen kuvaus toimii erittäin hyvin, ja ranskalainen kulttuuri vaikuttaa todentuntuiselta. Vapaus valita kohtalonsa on kiehtova, elämänmakuinen romaani, joka paitsi viihdyttää myös sivistää lukijaansa.
Tämä on alkanut kiinnostaa, tykkään siitä, kun kirjoissa selvitetään oman suvun vaiheita.
VastaaPoistaTässä vielä kivasti ne suvun aiheet eivät ole sellaisia ilmeisiä selvitettäviä vaan ne päiväkirjaotteet on sijoitettu muun kerronnan oheen toimivalla tavalla.
PoistaTykkäsin kovasti tästä kirjasta. Se on tosiaan sekä yhteiskunnallisesti kantaaottava että viihdyttävä lukuelämys, sukellus ranskalaiseen todellisuuteen. Hieno esikoisromaani!
VastaaPoistaOn tosiaan! Heikkilän Ranska-tuntemus tulee esille sopivasti, ei liikaa luennoiden.
Poista