Siirry pääsisältöön

Annastiina Heikkilä: Vapaus valita kohtalonsa

Hän oli soittanut Amirille heti aamulla ja sanonut haluavansa tulla penkomaan tämän kanssa kellarikomeroa. Isoäidin kirjoitukset olivat olleet järkyttävää luettavaa. Anissa oli tiennyt, että isän perhe oli menettänyt sodan takia paljon, mutta hän ei ollut tajunnut tragedian mittakaavaa. Anissa oli Rahman puolesta vihainen ja halusi ymmärtää, miten kaikki tuo kauheus oli ollut mahdollista. Päiväkirjan merkinnät tuntuivat loppuneen kesken ja hän toivoi, että Rahman kirjoituksia löytyisi lisää. Anissa halusi tietää, miten Rahman tarina jatkui. Hän halusi tietää isoäitinsä elämästä kaiken mahdollisen.

Annastiina Heikkilä: Vapaus valita kohtalonsa
WSOY 2022
kansi Martti Ruokonen
413 sivua
äänikirjan lukijat Minttu Mustakallio ja Talvikki Eerola
kesto 11 t 15 min

Annastiina Heikkilä on Ranska-asiantuntija, ja asiantuntemus näkyy hänen esikoisromaaninsa Vapaus valita kohtalonsa. Heikkilä on pitkään Ranskassa asunut toimittaja, ja romaanissaan hän kuvaa ihmisiä, joiden juuret ovat samalla tapaa muualla: Lea on suomalais-ranskalainen, Anissa ranskalais-algerialainen.

Lea ja Anissa ovat ystäviä. Lea opiskelee ranskalaisessa huippuyliopistossa ja tuntee usein olevansa erilainen kuin hyväosaiset opiskelutoverinsa. Anissa puolestaan käy ohjelmointikurssilla ja työskentelee isänsä ravintolassa. Nuorten naisten tarinoiden ohella kuullaan Anissan isoäidin kokemuksia: Rahman päiväkirjamerkintöjen kautta avautuu näkymä 1960-luvulle ja siihen, miten Anissan isä on päätynyt Algeriasta Ranskaan.

Eri aikatasoilla liikkuva romaani osoittaa tehokkaasti sen, miten ennen ei todellakaan ollut paremmin mutta myös sen, että auvoisaa ei ole elämä nykyhetkessäkään. Algeriasta sodan jaloista paenneet kootaan leirille, jonka olosuhteet ovat kurjat, eikä ranskalaisten joukossa taistellut saa tunnustusta teoistaan. Nykyajassa syrjintä on edelleen läsnä, ja sitä vastaan Anissa lähtee rohkeasti taistelemaan.

Yhteiskunnallinen romaani nostaa vaikuttavasti esille yli sukupolvien ulottuvaa osattomuutta, erillisyyden kokemusta ja syrjintää. Nuoret toimijat haluavat kyseenalaistaa sekä historiaa että nykypäivää, mutta heidän mahdollisuutensa saada todellista muutosta aikaan ovat vähäiset. Samaan aikaan, kun nuoren miehen kuolema yritetään painaa villaisella, eliitti juhlii.

Romaanin miljöönä toimii nyky-Ranska. Yhteiskunnallinen kuvaus toimii erittäin hyvin, ja ranskalainen kulttuuri vaikuttaa todentuntuiselta. Vapaus valita kohtalonsa on kiehtova, elämänmakuinen romaani, joka paitsi viihdyttää myös sivistää lukijaansa. 

Kommentit

 1. Tämä on alkanut kiinnostaa, tykkään siitä, kun kirjoissa selvitetään oman suvun vaiheita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vielä kivasti ne suvun aiheet eivät ole sellaisia ilmeisiä selvitettäviä vaan ne päiväkirjaotteet on sijoitettu muun kerronnan oheen toimivalla tavalla.

   Poista
 2. Tykkäsin kovasti tästä kirjasta. Se on tosiaan sekä yhteiskunnallisesti kantaaottava että viihdyttävä lukuelämys, sukellus ranskalaiseen todellisuuteen. Hieno esikoisromaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan! Heikkilän Ranska-tuntemus tulee esille sopivasti, ei liikaa luennoiden.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä