Ihan sama, hän sanoo itselleen ja yrittää karistaa esiin pyrkivän häpeän. Sen ei ole väliä. Se ilta johti Ässään, siihen tosiasiaan, että Ässä on siinä ja tietää eikä silti juokse karkuun. Kuin vakuuttaakseen itseään tästä ajatuksesta hän nappaa Ässää kädestä kiinni. Ässän kasvoilla häilähtää pikaisesti jotakin sellaista, mitä Iiris ei osaa tulkita.
Karla Malmin esikoisromaani Lux sijoittuu 2000-luvun alun Kallioon. Päähenkilö on Iiris, joka tapaa Ässän – Sonjan – ja hurmaantuu. Nuoret alkavat seurustella mutta jotain suhteesta puuttuu, ja lukijalle lienee selvää aiemmin kuin Iirikselle, että suhde ei ole kovin vakaalla pohjalla.
Romaania värittää villi, hillitön nuoruus. Alkoholia, bileitä, pakollista koulunkäyntiä. Alaikäiset pääsevät baareihin kovin helposti, ja erityisesti Ässän kohdalla päihteidenkäyttö on jo karata käsistä.
Alkuun ajattelen, että Lux ei ole minua varten. Liikaa nuorta kiihkoa, liikaa kohellusta joka ei vetoa kaltaiseeni täti-ihmiseen. Ihan kaikkea en ymmärrä: Ässä tuo esille kerta toisensa jälkeen Lux Lisbonin nimen. Virgin Suicides -elokuvan hahmo on minulle vieras ja luulen, että sen tunteminen voisi avata romaanista jotain lisää.
Kuitenkin huomaan tarinan vetoavan: vetävästi etenevän romaanin Iiris ja Ässä kasvavat ja muuttuvat, ja he huomaavat itsekin aikanaan kyseenalaistaa sitä maailmaa, jossa he ovat nuoruutensa eläneet. Romaanin toinen aikataso tuo hahmot lähemmäs nykyaikaa ja kertoo eräänlaisista heräämisistä.
Iiriksen ja Ässän suhde, nuorten naisten maailma ja heidän roolinsa suhteessa odotuksiin, Iiriksen ja tämän äidin välinen suhde – kiinnostavia aihelmia riittää. Kiehtovaa on sekin, miten nuoret ihmiset etsivät paikkaansa ja miten tummien varjojenkin keskelle voi pilkahtaa valoa.
Helmet 2022: 7. Kirja kertoo ystävyydestä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.