Siirry pääsisältöön

Chi Zijian: Puolikuu

Joen latvoilla sijaitsee järvi nimeltä Lamu, joka tunnetaan myös Baikalina. Tummana sinertävään järveen laskee peräti kahdeksan suurta jokea. Auringon sanotaan paistavan järven yllä niin läheltä, että sen valo kelluu järven pinnassa ympäri vuoden vaaleanpunaisten ja valkoisten lootuksenkukkien rinnalla. Järven ympärillä kohoavat vuoret. Niillä elivät kerran kaukaiset esi-isämme, pitkistä palmikoistaan kuulut evenkit. 

Chi Zijian: Puolikuu
Aula & Co 2022
kiinankielinen alkuteos 额尔古纳河右岸 E'ergunahe youan
suomentanut Rauno Sainio
kansi Sanna-Reeta Meilahti
355 sivua

Kiinalaisen Chi Zijianin romaanin Puolikuu päähenkilö ja minäkertoja on 90-vuotias evenkinainen, joka istuu kodassaan tulisijan äärellä ja kertoo tarinaansa. Esiin piirtyy vuosikymmenten mittainen ajanjakso, jonka aikana syrjässä elävien paimentolaisten elämä muuttuu. Taustalla häilyy Kiinan valtakunta, joka sekin muuttuu. Vaikka evenkit elävät omassa maailmassaan, vaikuttaa yhteiskunnallinen muutos myös heihin.

Puolikuun maailma on kiehtova. Paimentolaiset elävät tiiviisti porojensa kanssa ja yhteydessä luontoon. Evenkit ymmärtävät, miten tärkeä osa maailmaa luonto on.

Minusta porojen täytyy olla henkien lahja, sillä ilman niitä ei olisi myöskään meitä.

Romaani kuvaa monipuolisesti ja tarkasti evenkien elämäntapaa ja sen parasta antia onkin kaukaa kantautuvien perinteiden kuvaus. Paimentolaiset elävät tiiviissä yhteisössä mutta myös tiukassa yhteydessä esi-isiinsä: suusta suuhun kulkeutuvat tarinat kertovat vanhoista tavoista, joita myöhemmin elävät vaalivat parhaansa mukaan.

Paikoin tapojen ja perinteiden kuvaus ajautuu kuitenkin tarpeettoman viralliseksi. Ajoittain on kuin lukisi oppi- tai tietokirjaa romaanin sijaan, ja paikoin vaivaa myös kerronnan eräänlainen luettelomaisuus. 

Kiehtovaa romaanissa on evenkien vahva henkisyys. Kylän merkittävä henkilö on shamaani, joka voi tanssillaan pelastaa esimerkiksi vakavasti sairaan. Kääntöpuolena on kuitenkin se vaara, että tarjottu uhri ei jumalille riitä. Ajatus tuntuukin olevan se, että luonto ottaa lopulta omansa, joten sitä on syytä kunnioittaa.

Kunnioittaen tuntuu Chi Zijian tarkastelevan kohdettaan. Kirjailija tarjoaa lukijalle kattavan kuvan paimentolaisten elämästä ja siitä, miten muuttuva maailma vie alkukantaiset heimot kohti vääjäämätöntä tuhoa. Tarinan äärellä ei voi olla pohtimatta, kuinka paljon menetämme ajaessamme kaikki kohti urbanisoitumista.

Halusin vastata, että me ja meidän poromme olemme aina eläneet metsiä suudellen. Puunhakkaajien armeijoiden rinnalla olemme olleet vain pari harmitonta sudenkorentoa, jotka ovat kevyesti hipaisseet joen pintaa.

Muualla: Kirja vieköön!, Mummo matkallaKirjamuuri ja Anun ihmeelliset matkat.

Helmet 2022: 9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön.

Kommentit

 1. Muutamalla sanalla: kiehtova ja kaunis sekä antoisa aikamatka että lukuelämys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamatka tämä tosiaan on. Kurkistus aivan toisenlaiseen maailmaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Minusta tämä oli myös upea ja kiehtova, Zijianin kieli paikoin hyvin runollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runollisuudella ilmennetään tässä kauniisti luontoyhteyttä. Suomennos on mahtanut olla iso urakka!

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa! En ole ennen tämän kirjan esittelyjä kuullutkaan evenkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään heistä kuullut. Siinäkin suhteessa kirja on avartava.

   Poista
 4. Mielenkiintoisen kuuloinen teos jossa vanhat paimentolaistavat heräävät henkiin. Pitääkin laittaa lukulistalle :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat