Uni on selvästi paljon monitahoisempi ilmiö kuin yksinkertaistetut otsikot antavat ymmärtää. Unen tiedetään olevan terveytemme kannalta erittäin tärkeää, sillä se liittyy päivittäiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Se on yhteydessä kognitioon ja oppimiseen, muistiin ja keskittymiskykyyn. Uni vaikuttaa myös ihmissuhteisiin, toimintakykyyn ja elämänlaatuun.
Leeni Peltonen, Minna Huotilainen, Helmi Uusitalo ja Silja Vahtokari:
Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin
Otava 2022
äänikirjan lukija Mili Kaikkonen
kesto 8 t 24 min
Leeni Peltosen, Minna Huotilaisen, Helmi Uusitalon ja Silja Vahtokarin tietokirja Uni ja unettomuus – Näe nukkuminen uusin silmin tarjoaa erilaisia näkökulmia uneen. Kirjaan on koottu yleistajuisesti ajankohtaista tutkimustietoa unesta sekä monenlaisia huomioita esimerkiksi unesta eri elämänvaiheissa. Olennaista on tietenkin se, että kirja tarjoaa myös erilaisia vinkkejä unettomille: mitä voi tehdä, kun uni ei yrityksistä huolimatta armahda ja unettomuus ahdistaa?
Kysymykseen kirja tarjoaa useita vaihtoehtoja. Se muistuttaa, miten monitahoinen ilmiö uni on ja miten kaikki uneen liittyvä ei suinkaan ole yksilön itsensä hallussa.
Kirjan perusvire on myönteinen ja armollinen mutta silti se myös ahdistaa. Kun unettomuudesta ajoittain kärsivä kuulee, miten monenlaisia haittoja unettomuudella on, alkaa totisesti ahdistaa. Onneksi kirjoittajat myös tarjoavat lukuisia vinkkejä unettomuuden hoitoon ja toisaalta he toteavat, että unettomuuden haitoista tietäminen usein kannustaa tarpeellisiin elämäntapamuutoksiin. Lisäksi he muistuttavat siitä, että perusterveydenhuollossa olisi uniongelmien hoitoa tarkasteltava kriittisesti: tarpeettoman usein uniongelmista kärsivän haasteet kuitataan lääkepurkilla, vaikka muitakin keinoja olisi olemassa.
Hyvin kirjoitettu ja hyvin ajassa oleva kiinni kirja unettomuudesta tämä on. Vaikka kirjan äärellä hieman ahdistaisi, kannattaa sen kanssa jatkaa ja kerätä vinkit talteen.
Itselläni on päinvastoin ongelmana liika nukkuminen. Jos en rajoittaisi herätyksillä, nukkuisin tyyliin kellon ympäri. Ei hyväksi sekään.
VastaaPoistaOho, ongelma voi siis olla myös päinvastainen. Sitä ei tulekaan usein ajateltua.
Poista