Siirry pääsisältöön

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani.

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"
Teos 2022
ulkoasu Dog Design
224 sivua
äänikirjan lukija Vilma Melasniemi
kesto 9 t 18 min


Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä" kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen.

"Sun poika kävi täällä" on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakseen pojalleen apua mutta ongelmia aiheuttaa se, että Oskari ei tunnista sairauttaan. Kerta toisensa jälkeen hän kuvittelee pärjäävänsä omillaan ja katoaa milloin terveyskeskuksen odotusaulasta, milloin sairaalasta.

Venla Kuoppamäki kuvaa teoksessaan äidin raastavaa surua ja huolta mutta myös sitä, miten huonosti systeemi ajoittain toimii ja miten pahasti potilashoito paikoin sakkaa. Järjestelmässä on aukkoja, jotka aiheuttavat pahimmillaan psyykkisesti sairaan potilaan ajautumisen kaiken avun ulkopuolelle. Lähiomaisen vastuulle päätyy paljon eikä voi kuin ihmetellä, miten pärjäävät sellaiset psyykkisesti sairaat, joiden puolia ei pidä kukaan. Onneksi kuitenkin on myös ammattilaisia, jotka kohtaavat sairaan ihmisenä ja haluavat aidosti hänen parastaan.

Venla Kuoppamäen omakohtainen teos on ravisteleva ja syvästi koskettava. Kyynelittä sitä ei pysty lukemaan, niin traaginen Oskarin ja hänen äitinsä tarina on.

"Sun poika kävi täällä" on hirvittävän tärkeä teos. Kuoppamäen yksi selviytymiskeino on etsiä mahdollisimman paljon tietoa, mutta yllättäen kokemusperäistä tietoa on saatavilla kovin vähän. Tätä aukkoa "Sun poika kävi täällä" tarpeellisesti paikkaa. On upeaa, että Venla Kuoppamäki on rohjennut muistonsa kirjata kansien väliin. Kiitos siitä.

Etsiessäni tietoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä yritin löytää muiden äitien tai vanhempien kokemuksia. Miltä se tuntui, kun oma lapsi sairastuu? Minkälaisia tunteita ja vaiheita muut vanhemmat kävivät läpi? Huomioiden kaksisuuntaisen esiintyvyyden väestössä ja sen, että sairauden tyypillinen puhkeamisikä oli nuorena tai nuorena aikuisena, niin aika monen vanhemman täytyi olla vuosittain samassa tilanteessa. Missä ne vanhemmat olivat? Osasivatko kaikki muut vanhemmat ottaa kaiken jotenkin rennommin ja luontevammin kuin minä?

Kommentit

 1. Tämä on lukulistalla. Omaisen rooli on usein raskas, varsinkin jos sairastunut ei tajua omaa tilaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tätä voisi suositella oikeastaan kenelle tahansa, asia on niin tärkeä.

   Poista
 2. Kiitos kirjavinkistä. Tämä menee lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Toivon tämän päätyvän monen lukijan käsiin.

   Poista
  2. Tämä oli kyllä järkyttävää lukea siitä, miten avuttomia läheiset ovat silloin, kun sairastuneella läheisellä ei ole sairaudentuntoa eikä halua hoitoon.

   Poista
  3. Niinpä! Tuo sairaudentunnon käsite oli muuten minulle uusi – ja erityisesti ajatuksia herätti se, miten sairaudentunto voi tosiaan puuttua kokonaan ja miten se taas vaikeuttaa asioita.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum