Siirry pääsisältöön

Kai Vainiomäki: Mitä eläimet miettivät

– Myös delfiineillä on laaja sanavarasto ja mahtavat aivot, äiti jatkoi. – Niillä on myös nimet toisilleen, tai paremminkin voisi sanoa itselleen. Delfiinit nimittäin kehittävät itse itselleen sen äänteen, jolla haluavat tulla kutsutuiksi. 

Kai Vainiomäki: Mitä eläimet miettivät
Myllylahti 2021
34 sivua

Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Kai Vainiomäen teos Mitä eläimet miettivät kertoo humoristisella tavalla eläinten mielenmaisemasta. Lastenkirjan perusta on siinä, että sisarukset Max ja Maija juttelevat vanhempiensa kanssa eläinten tavoista toimia. 

Aihetta käsitellään dialogimaisesti ja esimerkein. Aluksi Maija ilmoittaa, ettei pysty nukkumaan ennen kuin saa tietää, miten fiksuja eläimet voivat olla. Maijan vetoomus menee läpi, ja vanhemmat kertovat monia elävän elämän esimerkkejä eläinten fiksuudesta. Isä yrittää olla osallistumatta keskusteluun, mutta ei malta, koska aihe on niin kiinnostava.

Ja kiinnostava se tosiaan onkin! Kirjassa tuodaan esille esimerkiksi simpanssien, papukaijojen ja valaiden toimintatapoja, joissa voi nähdä hyvinkin vahvoja viitteitä viisaudesta ja kehittyneistä ajattelutoiminnoista. Tarinoissa koirat matkaavat metrossa ja kissa bussilla.

Mitä eläimet miettivät on mainio esimerkki lastenkirjasta, joka on myös aikuisten mieleen. Eläinten ajattelua ilmennetään lapsille sopivalla kielellä ja esimerkit eläinten toiminnasta ovat kiehtovia. Anekdootit kirvoittivat kahdeksanvuotiaan lukukaverin kanssa monia keskusteluja siitä, miten fiksuja eläimet tosiaan voivat olla. 

Kirjassa on eloisa ja ilmeikäs kuvitus, joka tukee mainiosti miellyttävää lukukokemusta. Kirjaa voi suositella monen ikäisille lapsille ja ehdottomasti myös aikuisille.

Kiitos kirjailijalle arvostelukappaleesta!

Muualla: Lastenkirjavuosi ja Kirjojen keskellä.

Kommentit

  1. Tällainen kirja voi myös toivottavasti edistää eläinten kunnioitusta. Olemme myös eläimiä, vaikkei moni meistä sitä haluakaan myöntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Ei varmaan koskaan voi tarpeeksi muistuttaa siitä, miten tärkeää on kunnioittaa eläimiä ja luontoa ylipäätään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e