Siirry pääsisältöön

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Koeyksilö makaa silmät ummessa, mutta hän on hereillä, silmät liikkuvat luomien takana, otsa menee kurttuun, huulet raottuvat, sulkeutuvat taas. Katson häntä ja ajattelen, että muistoni ovat etuoikeus. Vaikka on paljon sellaista, mitä haluaisin toisinaan unohtaa, kaikkein tärkeintä on muistaa.

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
Otava 2021
320 sivua

Anne-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen. Vesi on peittänyt Tokion, ja ajanlasku on alkanut alusta. Pinnan alla muhii konkreettisesti historia: veden valtaama kaupunki on menneisyyttä ja sen yläpuolella on nykyhetki, loistelias kaupunki ja hyväosaiset kansalaiset.

Kaikille nykyhetki hienoine innovaatioineen ei ole loistelias, sillä ihmiset ovat selvästi eri kasteissa. Kokokansalaisilla riittää etuja ja oikeuksia, ulkokansalaisilla ei. 

Romaanin yksi minäkertoja, Aleksei, on kokokansalainen. Hänen isänsä on ihmistutkimuslaitoksen johtaja Melnikov, ja isän asema tuo myös pojalle runsaasti etuoikeuksia. Aleksei tulee Moskovasta kotiinsa lomalle ja saa alkaa perehtyä tulevaan työhönsä lääkärinä. Hänen tulee tyhjentää ulkokansalaisen muisti. Tämä koeyksilö on toinen minäkertoja.

Kolmas minäkertoja on tavallaan jotain Aleksein ja koeyksilön väliltä. Marija voisi ulkonäkönsä puolesta olla kokokansalainen mutta varsinkaan mieleltään hän ei sitä ole. Marija on vastarintaliikkeen ydinjoukkoa eikä hän todellakaan kannata kontrolloivaa valtiovaltaa.

Kaikkien kertojien kohtalot kietoutuvat yhteen. Heidän kauttaan hahmottuu se, miten erilainen asema ihmisellä saattaa syntyperänsä vuoksi olla ja miten asema ei välttämättä takaa lainkaan onnea suljetussa yhteiskunnassa, jossa jokainen on valvovan katseen alla.

Mistä valo pääsee sisään on vaikuttava dystopia siitä, mihin ihmisten jaottelu ja kontrollointi voi johtaa. Vaikka tarina sijoittuu tulevaisuuteen, on sillä yhtymäkohtia myös nykyhetkeen. Väistämättä tulee mieleen, mihin nykypäivän valinnat voivat johtaa, jos ei toimita viisaasti.

Romaanin henkilöt ovat kiehtovia ja sillä tavalla erilaisia, että vaaraa heidän sekoittumisestaan ei ole. Jokainen kiinnostaa ja jokaisen tarinassa on jotain melankolista. Kiehtovaa on se, miten ihmismieleen vaikutetaan, ja erityisesti se, miten muisti tekee ihmisestä sen, joka hän on.

Anne-Maija Aallon luoma maailma on kiinnostava ja mahdolliselta tuntuva. Erityisesti ihastelen sitä, minkälaisella intensiteetillä hän romaaninsa miljöön rakentaa heti alusta alkaen. Käynnistysvaikeuksia ei tämän tarinan äärellä ole.

Mistä valo pääsee sisään voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Sillä on ehdottomasti tarjottavaa myös aikuisille lukijoille.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja. 

Kommentit

  1. Tämä kirja odottelee yöpöydällä lukuvuoroa. Hyvältä kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Pitääkin sitten käydä blogissasi tutkimassa, mitä ajatuksia tämä herätti.

      Poista
  2. Nää Aallon kirjat on herättänyt vasta nyt Finlandia-palkinnon myötä mussa ison kiinnostuksen näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noteerasin Korennon jossain vaiheessa, se sai mukavasti huomiota ja kiitosta. Pitänee siihen tarttua joskus.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...