Siirry pääsisältöön

Deborah Levy: Elämisen hinta

Samaan aikaan kun uudessa kodissani kaikki (mehikasveja lukuunottamatta) kutistui, elämäni laajeni. Tuona koettelevana aikana otin vastaan kaikki työtarjoukset ja irvistelin, kun postiluukusta lensi laskuja. Aloin ymmärtää tarvitsevani sitä, että riittävän moni asia elämässäni oli oikein. Valo, taivas ja parveke olivat oikein. Että lapseni löytäisivät tiensä uuden tarinan läpi, alkoivat muovaata sitä ja tehdä siitä omaansa ja olivat läheisesti tekemisissä isänsä kanssa – kaikki se oli oikein.

Deborah Levy: Elämisen hinta
S&S 2021
alkuteos The Cost of Living 2018
suomentanut Pauliina Vanhatalo
ulkoasu Jukka Iivarinen
142 sivua

Pidin paljon Deborah Levyn omaelämäkerrallisen trilogian avausosasta Mitä en halua tietää (S&S 2021), joten odotin paljon myös tältä kakkososalta. Sain jopa enemmän kuin odotin: Elämisen hinta on mielestäni vielä parempi kuin ensimmäinen osa. Kerrassaan upea teos!

Elämisen hinta kuvaa elämänvaihetta, johon kuuluu paljon luopumista. Levyn avioliitto on päättynyt, äiti on menehtynyt ja tyttäret ovat muuttamassa pois äitinsä luota. Yksityisistä kokemuksista kasvaa yleiselle tasolle nousevaa pohdintaa kirjailijuudesta ja naiseudesta: Levy tarkastelee upealla tavalla sitä, mitä on olla länsimainen nainen ja minkälaisia odotuksia ja paineita naisena olemiseen kohdistuu.

Kysymys on ilman muuta myös siitä, miten naisia kohdellaan omissa yhteisöissään. Mitä naisesta kertoo se, että hänellä ei ole lainkaan nimeä? Että nimeä ei muisteta tai naisesta käytetään nimitystä vaimo?

Ja mitä on olla eronnut nainen, jonka täytyy huolehtia monenlaisista asioista ja löytää samalla tilaa itselleen? Levy tarvitsee itselleen tilan kirjoittaa, ja puutarhavaja tarjoaa sopivan paikan. Työmatkaan kuuluu päivittäinen kapuaminen mäen päälle, ja kotikerrostalossa odottavat harmaat käytävät pahaenteisine hämyineen. Elämä on arkea, tavanomaisia tekemisiä ja teräviä havaintoja. Kaikesta tästä muotoutuu kokonaisuus, joka herättää ajatuksia ja kiehtoo.

Deborah Levyn ilmaisu on niukkaa ja vähäeleistä. Pidän siitä, että hän jättää lukijalleen tilaa eikä rakenna arjesta suurieleistä ja dramaattista. Vaikka elämä on eräänlaisessa myrskyssä, leviää lukijan silmien eteen näkymä elämästä, jota eletään hetki kerrallaan. Aina ei ole helppoa vaan välillä pitää ponnistella paljonkin, mutta sitähän elämä on, eikä ponnistelu ole turhaa.

Vapaus ei ole koskaan ilmaista. Kaikki vapaudestaan taistelleet tietävät, kuinka paljon se maksaa.

Muualla: Kirjaluotsi, Tuijata ja Kirjavinkit.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä