Siirry pääsisältöön

Deborah Levy: Elämisen hinta

Samaan aikaan kun uudessa kodissani kaikki (mehikasveja lukuunottamatta) kutistui, elämäni laajeni. Tuona koettelevana aikana otin vastaan kaikki työtarjoukset ja irvistelin, kun postiluukusta lensi laskuja. Aloin ymmärtää tarvitsevani sitä, että riittävän moni asia elämässäni oli oikein. Valo, taivas ja parveke olivat oikein. Että lapseni löytäisivät tiensä uuden tarinan läpi, alkoivat muovaata sitä ja tehdä siitä omaansa ja olivat läheisesti tekemisissä isänsä kanssa – kaikki se oli oikein.

Deborah Levy: Elämisen hinta
S&S 2021
alkuteos The Cost of Living 2018
suomentanut Pauliina Vanhatalo
ulkoasu Jukka Iivarinen
142 sivua

Pidin paljon Deborah Levyn omaelämäkerrallisen trilogian avausosasta Mitä en halua tietää (S&S 2021), joten odotin paljon myös tältä kakkososalta. Sain jopa enemmän kuin odotin: Elämisen hinta on mielestäni vielä parempi kuin ensimmäinen osa. Kerrassaan upea teos!

Elämisen hinta kuvaa elämänvaihetta, johon kuuluu paljon luopumista. Levyn avioliitto on päättynyt, äiti on menehtynyt ja tyttäret ovat muuttamassa pois äitinsä luota. Yksityisistä kokemuksista kasvaa yleiselle tasolle nousevaa pohdintaa kirjailijuudesta ja naiseudesta: Levy tarkastelee upealla tavalla sitä, mitä on olla länsimainen nainen ja minkälaisia odotuksia ja paineita naisena olemiseen kohdistuu.

Kysymys on ilman muuta myös siitä, miten naisia kohdellaan omissa yhteisöissään. Mitä naisesta kertoo se, että hänellä ei ole lainkaan nimeä? Että nimeä ei muisteta tai naisesta käytetään nimitystä vaimo?

Ja mitä on olla eronnut nainen, jonka täytyy huolehtia monenlaisista asioista ja löytää samalla tilaa itselleen? Levy tarvitsee itselleen tilan kirjoittaa, ja puutarhavaja tarjoaa sopivan paikan. Työmatkaan kuuluu päivittäinen kapuaminen mäen päälle, ja kotikerrostalossa odottavat harmaat käytävät pahaenteisine hämyineen. Elämä on arkea, tavanomaisia tekemisiä ja teräviä havaintoja. Kaikesta tästä muotoutuu kokonaisuus, joka herättää ajatuksia ja kiehtoo.

Deborah Levyn ilmaisu on niukkaa ja vähäeleistä. Pidän siitä, että hän jättää lukijalleen tilaa eikä rakenna arjesta suurieleistä ja dramaattista. Vaikka elämä on eräänlaisessa myrskyssä, leviää lukijan silmien eteen näkymä elämästä, jota eletään hetki kerrallaan. Aina ei ole helppoa vaan välillä pitää ponnistella paljonkin, mutta sitähän elämä on, eikä ponnistelu ole turhaa.

Vapaus ei ole koskaan ilmaista. Kaikki vapaudestaan taistelleet tietävät, kuinka paljon se maksaa.

Muualla: Kirjaluotsi, Tuijata ja Kirjavinkit.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy